Početna / Kolumne / Buđav Lebac / Prezentacija Kirby usisavača u Kitzbühelu

Prezentacija Kirby usisavača u Kitzbühelu

Kitzbuehel, 13.01.2016 - Tihomir Oreskovic na konferenciji u hotelu Kempinski

piše: Branko Rafajac

Prosječan građanin u Hrvatskoj zamišlja vlastitu državu kao društvenu zajednicu koja ispunjava sve općeprihvaćene pravne kriterije da bi se uopće mogla prozvati državom.
Osim što prosječan građanin ima ovako očitu zabludu kad je u pitanju Hrvatska, on/ona si još utvara kako država ima monopol nad reguliranjem vlasničkih prava, investicijama, trgovinom i tržištem roba.
Ako znamo da je prosječan građanin Hrvatske izuzetno dobro upoznat sa teorijama Karla Emila Maximiliana Webera i ako znamo da svaki punoljetni Hrvat/ca bistri Weberov zaključak kako je država “ustanova koja ima monopol na legitimno nasilje u određenom zemljopisnom području“, onda nam je puno lakše -lakše kao zajednici u globalu- prihvatiti činjenicu da je naš budući premijer Tim Orešković održao prezentaciju u Kitzbühelu pred svjetskim bankarima, investitorima i guvernerima…jer kako i sami naslućujete, mi smo suvereni i imamo monopol na legitimno nasilje nad samima sobom.

Ovako na prvu, pretpostavljam da je Orešković prezentaciju održao u Powerpoint-u, kao što se to inače radi kad gazda firme zatraži od svog posilnog detaljnu analizu poslovanja, jer mu je količina love koju troši na plaće  radnicima nekako pretjerana.

U dvorani luksuznog hotela Kempinski u Kitzbühelu, mandatar Tim Orešković, inače najnoviji akviziter hrvatskih dalekometnih letećih ćilima što mogu dobaciti čak do Kanade i prodajni predstavnik hrvatskog vanjskog duga, odradio je vrlo uspješnu prezentaciju pred bankarima, guvernerima i investitorima…preciznije rečeno, pred  vlasnicima hrvatskog vanjskog duga.

Atmosfera je na prezentaciji bila fantastična, vrlo slična razdraganoj atmosferi na prezentacijama Zepter lonaca ili Kirby usisavača.
Kao što se okupe žene raznih profila na takvim prezentacijama -ima tu i dokonih muškaraca- što jadne/i ne znaju šta bi sa novcem, pa odluče kupiti lonac za tisuću kuna, koji osim što obavlja funkciju kuhanja ujedno ima i digitalni sat na sebi, termometar i mjerač količine padalina u Brazilu, isto tako je okupljena ekipa u Kitzbühelu bila pozvana na Oreškovićevu prezentaciju.

Prvo se pustila stara dobra stvar iz Rockya, ona “Eye of the tiger”, to inače podiže atmosferu do jajcof na takvim okupljanjima.
Zatim se polako prigušilo svjetlo u luksuznoj dvorani, a onda je krenuo light show…da zabljesnu okice bankarima, guvernerima i investitorima, odnosno vlasnicima hrvatskog vanjskog duga, a i sam hrvatski vanjski dug bolje izgleda pod svjetlima reflektora.

U jednom trenutku glazba bi se utišala, a na razglasu bi se čula najava…lejdis end džentlmen, pliz velkam auvr prezenter from Kroejša…Mr. Orešković, Mr. Tim Orešković.
Bankari, guverneri i investitori, drugim riječima vlasnici hrvatskog vanjskog duga, razdragano bi pljeskali i navijali…go Tim, go Tim. Poneki pripiti bankar iz zadnjeg reda bi i zazviždao, tek da pokaže svoje oduševljenje prezentacijom koju je već odslušao nekoliko puta, a prvi puta još tamo davne devedesete.
Znate i sami da na takve prezentacije dolazi ekipa koja je već kupila set lonaca za sebe, djecu, bake i strine, ali evo njih opet, jer Zepter uvijek nagrađuje svoje vjerne kupce nekom tombolom, poklonima ili zahvalnicama, a i krkačina je uvijek besplatna na prezentacijama.

Mandatar je počeo -moja slobodna procjena kao bivšeg akvizitera- vedro i veselo, dajući na uvid okupljenima sve prednosti hrvatskog vanjskog duga i njegove tehničke karakteristike.

Kao što vidite na prvom slajdu, hrvatski vanjski dug od 300 milijardi kuna možda vam se čini neisplativ na prvu, ali molio bi drage goste da obrate osobitu pozornost na sljedeće podatke.
Mi smo u Hrvatskoj posvetili izuzetnu pažnju potrebama naših klijenata i shvatili smo da je naš dug -koji je ujedno i vaša zarada- prioritet i stoga smo u hrvatski vanjski dug ugradili i digitalni brojač emigriranog stanovništva, direktnu internet vezu sa državnim zavodom za statistiku preko kojeg možete pratiti depopulaciju stanovništva i mjerač količine padalina u Brazilu…ovo zadnje svi vole i po reakcijama klijenata mjerenje količine padalina u Brazilu je must have asesoar svakog vlasnika državnog duga.

Teško je ovako na slijepo dočarati atmosferu na prezentaciji, ali uvijek se nađe nekolicina nepovjerljivih koji traže podatak više ili su tu samo zato jer ih je dovukla žena na prezentaciju.
Često to tako biva…dragi, idemo samo pogledati, ništa nas ne košta, a imamo i besplatnu klopu usput.
Ipak, vrhunski akviziter -a Tim Orešković je upravo to- zna da je svatko onaj tko je došao na prezentaciju kupac, samo je pitanje da li je prezenter sposoban svojim afirmativnim pristupom potaknuti kupca na kupovinu.

Draga, ovaj hrvatski vanjski dug je teško sranje, pa imamo već vanjski dug Ekvadora, Grčke i Ukrajne, koji će nam klinac još i hrvatski dug, a i pogledaj koja je to cifra…vječna je to problematika i na prezentacijama Zepter posuđa i Kirby usisavača, uvijek neko sranje košta kao svetog Petra kajgana.
Ma daj dragi samo poslušaj Mr. Oreškovića…bila je uporna supruga, a u tom trenutku se uključio i mandatar sa svojim prodajnim pitanjima.
Inače, tehnika svakog dobrog prodavača je da postavlja pitanja koja zahtjevaju odgovor “da”, jer puno “da” dovodi do konačnog “da, kupujem”.

-Gospodine, primjetio sam da vas brine cijena hrvatskog vanjskog duga od 300 milijardi kuna?

-Da, što je previše je previše.

-Da li bi vam cijena bila prihvatljiva kada bi vam hrvatski vanjski dug bio najbolji posao koji ste ikada sklopili?

-Da, ali za sada ne vidim kako bi to bio posao života…odgovorio bi namršteni investitor.

-Ako bi vam ponudio da imate monopol nad reguliranjem vlasničkih prava, investicijama, trgovinom i tržištem roba u Hrvatskoj biste li prihvatili takvu ponudu?

-Da, pa samo luđak to ne bi prihvatio.

-Ako bi vam ponudio da definirate teritorij Hrvatske, da uspostavljate i kontrolirate vlast u Hrvatskoj, da stvarate odnose s drugim državama i to sve bez ikakve moralne, etičke i prije svega zakonske obaveze, da li bi prihvatili takvu ponudu?

-Da pobogu, pa to bi bila ponuda samo takva, ali to ne postoji, nema takve države u Europi koja bi prepustila sve poluge vlasti u ruke nekoga tko ne mari za stanovništvo i želi samo profit.

-Jeste sigurni gospodine?…obrecnuo bi se Mr. Orešković. Pažljivo me slušajte sad.
Ako bi vam ponudili da provodite legitimno nasilje nad stanovništvom, a sve u svrhu vašeg profita, da li bi prihvatili takvu ponudu?

-Da…odgovorio bi investitor polako naslućujući da je hrvatski vanjski dug ipak posao života.

-Meni se čini da mi ovdje imamo kupca, šta vi mislite dragi gosti…obratio bi se veselim tonom Mr. Orešković okupljenima.

Daaa, zaorilo bi se dvoranom. Bankari, guverneri i investitori počeli bi navijati “kupi, kupi…”, dok bi supruga investitora zatreptala okicama i nježno uhvatila supruga za ruku šapčući mu…dragi, pa ovo je stvarno odlična ponuda.

-Gospodine, počeo bi odlučno Mr. Orešković, sve ovo što sam vam nabrojao ide u cijenu hrvatskog vanjskog duga, ali to nije sve. Samo danas imamo specijalnu ponudu i uz sve navedeno dajemo…vejt a minit…potpuno besplatno hrvatski nacionalizam, vjerski fanatizam, komunističku i fašističku ideologiju sa kojom možete kad poželite pokrenuti svoj privatni rat, a tu se tek okreće pravi novac. Gospodine, imam samo još jedno pitanje…želi te li kupiti hrvatski vanjski dug na rate, na karticu ili gotovinom.

Facebook komentari

Branko Rafajac

Pripadnik radikalne grupe proletera "Mučki provokatori" što imaju za cilj izazivanje osjećaja neugode političko-poslovnoj eliti i funkciju putokaza za istu prema Remetincu. Radikalnim guljenjem njihovih džon obraza i stavljanjem soli na njihove kriminalne rane ostvaruje zajedno sa grupicom entuzijasta okupljenih na KontraPortalu višestruke moralne satisfakcije koje kasnije dila obespravljenom narodu.

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × one =