Početna / Dnevni Komentar / Prijedlog zakona o lovstvu: obogatimo turističku ponudu toljagama i kremenim sjekirama

Prijedlog zakona o lovstvu: obogatimo turističku ponudu toljagama i kremenim sjekirama

zakonolovstvu

Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu uvodi mogućnost lova lukom i strijelom, što dosad nije postojalo u Hrvatskoj te su se odbijali svojevremeni zahtjevi lovaca da se uvede taj način ubijanja životinja.

Predlagatelji poslijednjeg Nacrta obrazložili su da lov lukom i strijelom ne bi ”uzrokovao divljači nepotrebnu bol i patnju” i da uvođenjem te kategorije lova ”obogaćujemo turističku ponudu”.

Pojedine odredbe u Nacrtu prijedloga Zakona ostavljaju i izdašan prostor za neometano pa čak i poželjno ubijanje pasa i mačaka lutalica od strane lovaca, ukoliko se iste ‘zateknu na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme’.

Stvar je u tome kako je kod lova lukom i strijelom broj slučajeva kada pogodak zapravo usmrti životinju iznimno malen i najčešće takav pogodak dovodi do ranjavanja, sakaćenja i sporog umiranja u agoniji, što može potrajati danima i tjednima nakon ranavanja.

Ukratko, potrebna je vrlo velika vještina i izučenost da bi prosječan rukovatelj usmrtio životinju lukom i strijelom, čak iz opetovanih hitaca.

Tradicionalne urođeničke zajednice i društva danas u pravilu rijetko prakticiraju takav zastario i nepraktičan oblik lova te se okreću učinkovitijim metodama pribavljanja hrane, poput sulica, puhaljki i praćki.

Također, korištenje luka i strijele kao metode kontrole naseljenosti populacije divljači nije učinkovito niti se danas više provodi, zbog čega takva vrsta lova može služiti isključivo sadističkoj rekreaciji i razmetljivosti pojedinaca, a to nije razlog da se niti jedna praksa dopusti zakonom.

Nadalje, takvo prikriveno i nečujno oružje velika je opasnost i za same lovce koji ionako nerijetko puta stradavaju od svojih kolega, kao i za građane kojima dok se šeću prirodom u glavu može doletjeti zalutala strijela, potpuno nečujno.

Gađanje životinja lukom i strijelom nije ni zabava, ni sport, ni rekreacija, ni turizam, već barbarstvo. Oblik lova od kojeg su do danas odustala čak i mnoga “primitivna” plemena u svijetu.

Dok Hrvati očito spremno kroče prema svojim praiskonskim pećinskim korjenima. Valjda je to jedini životni stil kojeg si ovih dana mogu predočiti.

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five + twenty =