Početna / Kolumne / Balkanska Krčma / Princ i jaje

Princ i jaje

zmaj

 

JovicaU jednom kraljevstvu dalekom, tamo dalekom, koje i nije kraljevstvo već teritorija, odluči kralj koji i nije baš kralj, da oženi svog sina princa, pa mu nađe princezu lepšu od svih bisera i svog zlata.

Svadba beše za pamćenje. Došle su zvanice sa svih strana, drugi kraljevi sa svojom svitom (uključujući i taštu), masni zadrigli crkveni dostojnici, koji su krajičkom oka pohotno posmatrali mlade glumce, koji su zabavljali goste poluobnaženi igrajući oko gospođa, koje su lepozom hladile svoju uzplahirenost tim prizorom, uvaženi naučnici, omiljeni kraljevi pisci, velekoposednici koji su se lako obogatili na kičmi naroda zahvaljujući kraljevoj uredbi, generali i žandarmi… Bilo je svakojakog sveta, koji je došao da oda poštovanje kralju, koji to nije, i da vidi najlepšu princezu u sedam kraljevstva.
Sve je proteklo dostojanstveno i lepo, a kada se mladi par uputi stepenicama u bračnu sobu, svi ih pozdraviše aplauzom dobacivajuči po koju šaljivu dosetku.

Prođe od tog vremena više meseci i mladi princ jednog jutra dođe kod svog oca kralja, koji to nije, da se požali na princezu koja ga ne voli i ne želi s njime leći u krevet. Kralj koji to nije se veoma zabrinu jer kraljevstvo koje je u stvari teritorija i puka sirotinja koja iako joj je kralj koji to nije sve oduzeo, prosto obožava svog kralja i svog princa i očekuju da se obraduju novim naslednikom kraljevstva koje je u stvari teritorija.

Da bi rešio i svoju u prinčevu tegobu kralj koji to nije pozva dvorsku vračaru da spravi neki ljubavni napitak kako bi princeza zavolela princa.
Vračara ih sasluša i reče: ‘’Postoji jedna pećina iza sedam gora i iza sedam mora, u toj pećini živi zmaj, princ mora ubiti zmaja i iz utrobe mu izvaditi medveda koga je zmaj progutao, nakon toga medvedu treba rasporiti stomak i izvaditi vuka koga je medved progutao, potom vuku rasporiti stomak i iz njega izvaditi lisicu koju je vuk progutao, zatim iz utrobe lisice izvaditi sokola koga je ona progutala, onda rasporiti sokola i izvaditi vrapca koga je soko progutao, pa kada vrapcu raspori stomak u njemu će naći jaje koje mi treba doneti da spravim ljubavni napitak.’’
Već sledećeg jutra mladi princ oko sebe okupi najhrabrije vitezove kraljevstva koje je ustvari teritorija i krenu da nađe pećinu iza sedam gora i iza sedam mora.
Kada je stigao kraj pećine pozva zmaja koji se odmah pojavi i u borbi koja je trajale sedam dana uspe da savlada i ubije zmaja.
Učini princ kako mu je dvorska vračara sve po redu govorila te na kraju iz utrobe vrapca izvadi ono jaje i sa svojim vitezovima krena natrag putem svog budućeg kraljevstva koje to nije.
Ušavši u dvor odmah potraži vračaru i odnese joj jaje koje je izvadio iz utrobe vrapca.
Vračara uze jaje I stavi ga u kazan vrele vode da se kuva a onda se obrati kralju koji to nije i princu:’’Priredićete veliku gozbu, pozvaćete sve dvorane, crkvene velodostojnike, goste iz drugih kraljevstva, zemljoposednike, jadne umetnike, vrle naučnike, obnažene glumce da ih zabavljaju, tamburaše da tamburaju o veličini našeg carstva i velikim bitkama koje smo sve od reda dobili, na stolu ispred princeze ali malo dalje da ne može pruženom rukom dohvatiti stajaće dva bokala vina, jedno crno a jedno belo, u njenom tanjiru će pored pečenog pauna biti i ono jaje koje je princ dodao, njen tanjir će kuvar posebno puno pobiberiti i kada princeza od ljutine poželi vinom da ispere grlo i nagne se preko stola da dohvati bokal, princ će se obreti iza nje podići joj haljine i stvar će biti gotova.’’

Sve bi kako je vračara rekla i nakon nekog vremena rodi se mali kraljević i svi su živeli srećno do kraja života.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

two + 15 =