Početna / Istaknuto / Priopćenje Inicijative članova/zamjenika vijeća Filozofskog fakulteta

Priopćenje Inicijative članova/zamjenika vijeća Filozofskog fakulteta

studentski-zbor

 

“Poštovane kolegice i kolege,

budući da je jučerašnjom odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu raspušten Studentski zbor Filozofskog fakulteta, a postupak razrješenja dekana proglašen nezakonitim zbog nepravilnosti u izboru studentskih predstavnika u Vijeće Filozofskog fakulteta, dužni smo podsjetiti sve studente i zaposlenike Filozofskog fakulteta na pravni kaos i njegove posljedice izazvane brutalnom opstrukcijom odluka i rada Vijeća Filozofskog fakulteta:

1) U razdoblju nakon kvalificiranom većinom izglasanog pokretanja postupka razrješenja, dekan je protustatutarno blokirao provođenje tog procesa, kojim prema Statutu rukovodi Vijeće, odlučivši da sam ‘vodi’ vlastiti postupak razrješenja tako što ga opstruira, kao što je sam sa sobom potpisao Dodatak ugovora o radu na određeno vrijeme, čime si je, uz blagoslov sveučilišnih vlasti, pokušao omogućiti protuzakonito produljenje rada nakon navršene 70. godine života.

2) Fakultet od travnja 2016. i ostavke Vlaste Erdeljac nema prodekanicu za nastavu i studente, a prodekanici za znanost i međunarodnu suradnju Branki Galić onemogućen je rad i sudjelovanje u upravljanju Filozofskim fakultetom. Za razliku od 0,4% studentske podzastupljenosti, takva situacija već mjesecima ne zanima nadležna tijela Sveučilišta u Zagrebu.

3) Dekan je proces razrješenja u skladu s odredbama Statuta pretvorio u farsu ‘kaznenom prijavom’ pokrenutom protiv Nadežde Čačinovič i Branke Galić, i o tome najprije obavijestio medije, a tek zatim zaposlenike Filozofskog fakulteta. ‘Kaznenu prijavu’ podnio je navodno i stoga što je pridržavanje Statuta Filozofskog fakulteta izazvalo ‘zbunjenost i ogorčenje velikog broja kolegica i kolega koji su zatražili poduzimanje energičnih mjera protiv onih koji dovode u pitanje zakonito i statutarno funkcioniranje Fakulteta’. ‘Zbunjenost i ogorčenje’ mogu se pokazivati bilo gdje, ali ‘traženje energičnih mjera’ moguće je isključivo argumentiranom raspravom na sjednici Vijeća. Taktika zastrašivanja nije dekanu pomogla dosad, pa neće ni u ovom slučaju. S punim uvjerenjem, odlučno i solidarno podupiremo naše kolegice i ovom prilikom.

4) Međutim, ‘energične mjere’ vidljive su danas na Filozofskom fakultetu prisutnošću unajmljenjih radnika jedne zaštitarske tvrtke koji, vjerojatno za javni novac, štite dekana od njegovih studenata i nastavnika. Čelnik javne institucije koji poduzima takav korak posebno ne zaslužuje biti na njezinu čelu.

5) Obnašajući dužnost dekana u razdoblju protuzakonite podzastupljenosti studenata u Vijeću od 0,4 %, Vlatko Previšić izazvao je najozbiljniju institucionalnu krizu s nesagledivim pravnim posljedicama po odluke Vijeća Filozofskog fakulteta i funkcioniranje naše ustanove od ožujka 2015, budući da je poništavanjem odluke o pokretanju postupka razrješenja dekana – zato što je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta koje ju je donijelo sastavljeno protivno odredbi članka 9. stavka 2. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama te protivno odredbi čl. 33. st. 6. Statuta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – dovedena u pitanje zakonitost svih odluka koje je Vijeće donijelo u tom razdoblju. Odgovornost za ovo snosi isključivo dekan Previšić jer je za poštivanje zakona, u dijelu koji se odnosi na studentski zbor, nadležan i odgovoran čelnik visokoškolske ustanove: ‘Čelnici visokih učilišta dužni su osigurati zakonitost rada studentskog zbora i drugih studentskih organizacija koje djeluju na visokom učilištu, osigurati zakonito i pravodobno provođenje studentskih izbora i omogućiti svim studentima ravnopravno sudjelovanje u izborima.’

Ostavka dekana Previšića  jedino je rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet.

Poštovane kolegice i kolege, ne dozvolite samovolju, zloporabu procedura, narušavanje studentskih i naših prava i sloboda.

Inicijativa članova/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta”

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty − 8 =