Početna / Priroda i društvo / Prokletstvo inteligencije

Prokletstvo inteligencije

Prokletstvo inteligencije

Prokletstvo inteligencije kojem je naša vrsta obdarena, dovelo nas je do nevjerojatnih razmjera kompliciranja jednostavnog, iskonskog nagona za preživljavanjem.
Mogla bih sad nabrajati kulinarstvo, modu, ljepotu, zdravlje, rad, proizvodnju oruđa i oružja, privatno vlasništvo, sigurnost, spoznaju, mobilnost, umjetnost, zabavu, vjerovanja i obrede…
Analizirajte svako ovo područje od pojave ljudske vrste i projurite do današnjih dana vremeplovom. Zaključite zatim, svak za sebe o tome do kud smo dogurali. Ne može se osporiti napredak u svakom pojedinom području jer lakše dolazimo do hrane, jedemo više i nije nam goli život ugrožen u potrazi za ručkom. Ne  samo da odjećom štitimo tijelo, činimo to svaki dan drugom odjećom u kojoj izgledamo lijepo, ne smrdimo, sve duže živimo, zdraviji smo i možemo duže raditi na poslovima za koje smo završili škole ili smo razvili posebne sklonosti i talente.

Zbog oruđa koje smo razvili, imamo više vremena pa slobodno vrijeme provodimo konzumirajući tuđu ili stvarajući svoju umjetnost. Imamo čak i pravo na dosadu.  Živimo u lijepim, toplim stanovima, a nazivamo ih domovima koji u nama stvaraju osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Obrede oko vatre i ritualne plesove zamjenili smo kinima, kazalištima, koncertima, organizacijama, a tu je i Crkva koja ima ključeve odriješenja.

Ponekad nas priroda upozori na svoje zakone, ali mi znamo da ćemo je poraziti jer ona je nazadna i nesklona promjenama, nije prilagodljiva kao mi. Zato nema šanse, mislimo. Za sve koji misle drugačije imamo granice i oružje, pronalazimo nepomirljive razlike.

Osjećate li ponekad umor od pogleda na svijet koji smo izgradili gubeći cilj iz vida?
Taj umor me obuzima najviše kad me sustav tjera da uvjeravam djecu, plod moje utrobe, neizrecivo voljena bića, u nužnost nastavka igrokaza.
U zamci smo. Do kosti zarivenoj zamci, a nije nam dosta.
To mi ponekad prostruji glavom dok se vozim gradom. Fakat, pedala nije šala.

Facebook komentari

Sanja Bilas

Napiši sad ili zauvijek šuti!

Provjeri i ovo

Spomen ploča antifašizmu – Boris Čelar

            Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

15 + twelve =