Početna / Istaknuto / Prosvjed protiv molitvaša/ica u Puli

Prosvjed protiv molitvaša/ica u Puli

prosvjedpula
Centar za građanske inicijative Poreč organizirao je prosvjed protiv inicijative 40 dana za život, odnosno skupine pojedinaca/ki koji/e se mole protiv abortusa ispred bolnice u Puli. Smatramo da time ugrožavaju žensko pravo na izbor i odlučivanje o vlastitom tijelu i životu. U sekularnoj državi, a i općenito, vjerska uvjerenja spadaju u intimnu sferu svakog pojedinca/ke i ne bi se smjela nametati ostalim članovima/icama zajednice. Žena koja se odluči na pobačaj donosi vjerojatno najtežu odluku u životu, a ovakvi prosvjednici/ice toj ženi nanose dodatnu traumu. Zakonom je ženama zagarantirano pravo na abortus. Pravo na siguran, legalan i dostupan abortus čuva ženske živote. Zabranom abortusa ne smanjuje se nihov broj, već se povećava broj ilegalnih abortusa, opasnih po život.

Važno je naglasiti potrebu za edukacijom o kontracepciji i dostupnosti različitih vrsta kontracepcije, kao i uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole. Potrebna je kvalitetna edukacija koja će mlade zaista naučiti kako koristiti svoje pravo na seksualnost bez neželjenih posljedica.

Smatramo da, ukoliko članovi/ice inicijative 40 dana za život žele pomoći ženama i stvoriti uvjete u kojima se žene mogu odlučiti roditi, trebaju moliti za bolje uvjete života, otvaranje novih jaslica i vrtića, besplatno čuvanje djece, javno financirano školstvo, novčanu pomoć, itd. Isto tako, konkretnije rezultate i stvarnu pomoć pružili bi recimo molitvom za dostupnost kontracepcije, edukaciju u školama, borbu protiv nasilja nad ženama, odnosno rodno uvjetovanog nasilja uzrokovanog patrijarhalnim društvom koje se često ogleda i u seksualnom nasilju nad ženama od strane muškaraca koji su uzimaju za pravo raspolagati ženskim životom.

A umjesto molitve, predlažemo konkretne akcije.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × five =