Početna / Zanimljivosti / Prozirni fotopaneli: napredak (obnovljivi izvori energije)

Prozirni fotopaneli: napredak (obnovljivi izvori energije)

kinetikamehanikastruja2
Shematiziran prikaz principa luminiscencije novih solarnih ćelija “CleanWiew Power”.

 

Razvojna kompanija Ubiquitous Energy osnovana od strane nekolicine bivših znanstvenika s američkog sveučilišta MIT nedavno je objavila skoru komercijalnu proizvodnju čitave linije ultratankih prozirnih fotopanela koji generiraju električnu energiju s gotovo bilo koje površine na kojoj se nalaze.

U središtu priče nalazi se tehnologija koju čine dva savitljiva sloja slitine litija razdvojena propusnom polimerskom membranom kroz koju prolaze  elektroliti, pojedinačne debljine tisućinku milimetra (ClearView Power). Inače, radi se o elektrokemijskoj metodi proiizvodnje struje koju na sveučilištu razvijaju već godinama, a koja bi zbog prilično niskih troškova izrade i raznovrsnosti aplikacija jednom uistinu mogla u potpunosti te u relativno kratkom roku zamjeniti postojeću ‘zatamljenu’ fotonaponsku tehnologiju.

Kinetičko naprezanje do kojeg dolazi uslijed savijanja slojeva litija potiče migraciju elektrolita unutar polimera što rezultira generiranjem određene voltaže unutar vanjskog strujnog kruga. Tako generirana električna energija zatim se prikuplja jednako kao i iz klasičnih fotopanela. Doduše, budući je stupanj protočnosti elektrona unutar polimera trenutno relativno nizak, iz dosadašnjih inačica novog panela nije bilo moguće izvući više od 10-15 % učinkovitosti.

Usporedbe radi, današnje tamne solarne ćelije uglavnom posjeduju iskoristivost od oko 7 % tako da se trenutnih 10-15 % iskoristivosti novih ultratankih panela čini kao značajan iskorak i na planu iskoristivosti luminiscencije.

Na internetskim stranicama razvojne kompanije najavljena je skora izgradnja novog proizvodnog pogona sa svim istraživačkim kapacitetima potrebnim za usavršavanje opisane fotonaponske tehnologije, namjenjenog proboju na otvoreno tržište. “Činjenica da se velika većina potrebnih resursa i metoda proizvodnje već desetljećima koristi u tvorničkoj proizvodnji konvencionalnih fotonaponskih ćelija pomoći će nam u procesu prilagodbe, tako da će na koncu vrlo vjerojatno biti potrebne tek neznatne tehnološke preinake i modifikacije.”

 

Krešimir Pavlović

 

Vezane vijesti:

Prozirn fotopaneli: zvuči kao oksimoron

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Hrvatska tvrtka na TRAU DICH sajmu vjenčanja u Beču

  TRAU DICH tradicionalna izložba vjenčanja održana je u Kongresnom centru u Beču od 19.-21. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

5 × two =