Početna / Zanimljivosti / Prvi komercijalni sateliti na električni pogon

Prvi komercijalni sateliti na električni pogon

Lansiranje prva dva komercijalna satelita pogonjena modificiranim ksenon-ionskim električnim motorom dogodilo se u nedjelju na američkoj Floridi. Dva satelita na slici (europski Eutelsat 115 West B i azijski ABS 3A), podignuta su u Zemljinu orbitu pomoću rakete SpaceX Falcon9.

Potpuno nov sistem propulzije omogućava znatnu uštedu na potrebnom gorivu, tako da je svaki satelit lakši za 30 % od svojih ‘kemijskih’ prethodnika. Nova je i sama konstrukcija ili kučište satelita (tip Boeing 702SP). Zahvaljujući električnom pogonu očekuje se dvadesetgodišnji radni vijek satelita, što je opet duže za pet godina od ranijih modela satelita.

Satelitima će biti potrebno nekoliko tjedana puta da uđu u predviđenu geo-sinhronu orbitu na visini od 38.500. kilometara iznad Zemlje (Eutelsat 115) ili 22.300. kilometara (ABS 3A). Sateliti će regulirati zemaljske telekomunikacije sa predviđenih pozicija.

Možda je još zanimljivo reći kako su navedene tehničke novine rezultirale pojedinačnom cijenom satelita od 30 milijuna $ što je za satelite te namjene stvarno poprilično povoljno.

Snimka lansiranja:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=bn1xZWWND3U]

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

20 − two =