Početna / Kolumne / Čak štaviše / Puška puca, a top riče – barut miriše…

Puška puca, a top riče – barut miriše…

hasan

 

Nenad Horvat“Ja sam uistinu osoba dijaloga, ali i načelnih beskompromisnih političkih i nacionalnih stavova…” – rekao je o sebi nježnim, tepajućim glasom ministar kulture Zlatko Hasanbegović kad su ga novinari pitali što misli o Anti Tomiću i onim barabama što su nedavno u Splitu Tomića naumili privesti “odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ”.

O načelnim i beskompromisnim političkim i nacionalnim stavovima gospodina ministra puno smo čitali posljednjih mjeseci. Oni možda jesu načelni i možda jesu beskompromisni, ali su opaki, štetni, pogrešni i patološki. Temelje se na floskulama o “antifašističkim floskulama”, na patnji, očaju i razočaranosti zbog poraza iz četrdeset pete, na (šatoraškim žargonom kazano) “izjednačavanju krivnje” ustaša i partizana kao i na “neimenovanju agresora” (nota bene, šatoraši su na ovo posljednje posebno alergični), relativiziranju endehazijskih jasenovačkih zločina, simpatiji prema esesovcima i njihovim imamima, identifikaciji sa sedlarovskim falsifikatorima koji svoje falsifikate pretaču u trash-filmove, liričnom solidariziranju sa šehidima i drugim zločincima, kićenju sumnjivim kapama i sličnim skandalima. Teško da bismo riječ mogli prigovoriti – zaista beskompromisno! Kriptoustaški, ali beskompromisno.

O tome da je gospodin ministar osoba dijaloga također nema ni malo spora. On govori malo, ali sporo. Tiho kaže ono što ima, nerijetko čak štoviše bez većeg zamuckivanja, i – doviđenja! Pitanja si zakačite za šešir. Dijalog – to je kad ja govorim, a ti šutiš i slušaš, naročito ako znam da ne misliš kao ja. Dosta je bilo “promidžbenog rata”. Tako je kako ja kažem, a sve drugo je “pseudohistoriografski kliše o ‘dobru’ i ‘zlu’, o ‘fašizmu’ i ‘antifašizmu’.” Točka! Kakav razgovor, kakvi bakrači… Naime, svjestan je toga naš Zlatko, pravi dijalog je potencijalno opasan: on nosi rizik nesporazuma, neslaganja i konflikta. Za takvo nešto treba imati petlje (prostaci bi rekli: treba imati muda). Ultimatumi su sasvim druga stvar: ili se slažeš sa mnom ili si u krivu, čime se automatski svrstavaš uz “jugoslavensku komunističku historiografiju” i “obavještajnu publicistiku”, ili – što je još gore – anacionalnu, dekadentnu kulturu. Takva kultura je iritantna i neposlušna te, dakako, ne zaslužuje nositi časno ime kulture. Kultura može biti samo i jedino hrvatska kultura; sve dugo je degenerično, odvratno i gnjusno, u biti zločinačko. Hrvatska kultura ima da pjevuši onaj poznati stih: „Puška puca, a top riče – barut miriše…“; u suprotnom nema para! Koliko muzike – toliko para, tako to ide u hrvatskom dunjaluku.

 

jasenovac

 

Kad čujem riječ ‘kultura’, odmah se hvatam za toljagu, parafrazira u mislima naš ministar drevnu hrvatsku izreku koja se spominje još u hrvatskim operama XIX stoljeća. Tamo ima svakakvih domoljubnih stihova, uključujući i onaj stadionski: u boj, u boj, za handžar svoj.

Ministar Hasanbegović voli gurati prste u šteker i okretati drugi obraz. Jednu je šamarčinu već popio – ono kad je omražena Rijeka pobijedila u bici za Europsku prijestolnicu kulture. Sljeduje mu nova, jednako vruća i pekuća: Srbi, Židovi, antifašisti i slične ustaške “mušterije”, ne želeći ministru biti ni dekoracija niti alibi, bojkotirat će obilježavanje jasenovačke obljetnice. Lani ju je bojkotirala gospođa predsjednica. Uzoriti kardinal ju godinama bojkotira (jednom mu se bojkot, doduše, za dlaku izjalovio: već je bio krenuo put Jasenovca, ali se na pol puta osvijestio i okrenuo auto prema Kaptolu). Ni Prvi Hrvatski Predsjednik nije volio ovo mjesto i nije ga nikad počastio svojom vrhovničkom nazočnošću. Protuprirodnoga bluda, na svu sreću, ove godine ipak neće biti. Stručna cokula našeg oštrodlakog ministra stupat će čvrsto i neometano… ali neće dugo.

 

Facebook komentari

Nenad Horvat

Nenad Horvat
Zlostavljači, ugnjetavači i manipulatori - nećete dugo!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twelve + five =