Početna / Kolumne / Balkanska Krčma / Pustiću glas iz grla!

Pustiću glas iz grla!

4+Children+For+Sale

 

Dovedu te na rub egzistencije.

Tebi, naravno, napamet ne pada da sada razmišljaš ko tu šta sve krade što je još tvoj deda stvarao da bi iza njega kao čoveka nešto ostalo onima što dolaze, jer prebiraš po raznim ćoškovima, kutijicama, teglama, kako bi sakupio ono sitnine na koju nekad nisi obraćao pažnju, a koja je sada dar sa neba, kako bi kupio štogod da staviš u usta.

Počinje da te biva sramota sebe samoga i u nekoj unutrašnjoj borbi počinješ sebe da okrivljuješ za stanje u kojem se nalaziš, jer često i čitaš: ”da krivi smo mi”.

Porodica dolazi do raspada jer beda pored nametnute sramote donosi i očaj i nemoć i svu razdražljivost nataloženu u čoveku koji godinama trpi i obara glavu pred pogledima.
Takav čovek nikome ne treba, koliko je teret sam sebi – toliko je i drugima, a kada je život opstanak, tereta se prvo oslobađaš.
Takav nemaš snage da se boriš, nemaš volje, beznađe je progutalo svo tvoje biće.
Jedan ojađen čovek rađa još jednog očajnog.

Ne, nije nestala nekadašnja srednja klasa, samo je promenila ime, samo smo postali robovi savremenog lopovsko-političarskog umreženja. Lanaca nema, ne vide se na prvi pogled, ali ti lanci su tu, ti lanci su računi za struju, grejanje, porezi, razne opomene koje počinju sa ‘’poštovani gospodine’’.

Nekada je doista svaki čovek bio ‘’poštovani gospodin’’, dok je bio drug.
Danas se to poštovanje broji količinom novca na računu, ručnim satom koji vredi vise od tvog stana, mobilnim telefonom koji iznosi dve tvoje plate, višim hijerarhiskim statusom stečenim stranačkim stažom i predatorskim odnosom prema okolini i društvu.

Društvo je pak posebna priča; uvek nespremno da se odupre i uvek spremno da se prikloni većini, voljno da aplaudira onda kada bi trebalo da vrišti. To je društvo u kojem je lakše baciti kamen na čoveka kraj sebe nego li mu ruku pružiti.

Život je večna borba.
Poput mog dede, poput vašeg dede, babe, oca, majke, nešto i iza nas treba da ostane za ove koji dolaze nakon nas. Ako smo zagledani u prošlost uništili sadašnjost, ne dozvolimo im da prodaju budućnost, ta budućnost pripada našoj deci.
Prestanite da sami sebe žalite, pokidajte lance i pustite glas iz svoga grla, neka se boje, neka se boje.

Poštovana gospodo, dolazi vreme, ovi nisu zaslužili da sa vlasti odu tako što će izgubiti na izborima.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × 1 =