Početna / Priroda i društvo / Poetika Novca / Razglednica iz nedođije

Razglednica iz nedođije

razglednica iz nedođije

Dogodilo mi se neki dan da sam uz konfekcijske njoke i neku prežilavu divljač, slušao domaćina kako sa žarom u očima opisuje svoje kurje oko u tančine i kukuleči…iz kuhinje se čulo nečije uporno lupanje smrzotinom o lavabo. Na ponudi u cjeniku 100 čudesa…samo ne kužim kakav je to brancin na viteški u agriturizmu!? Hmm možda ga uzgajaju u bunaru? Vino očajno, kiseline i alkoholi u sukobu interesa. Malvazijski šmek povrh svega utapa se u bučkurišu. Otraga na parkingu uvenula ruža i nakupina 50-ak 5-litarskih kanistara. Nekakav nesretni magarac popaso je svaku vlat svog bilja u okućnici. Rže i mlatara repom oko kojega obljetavaju uporna 2 obada. Sa radija idu želje i pozdravi i dok traje neugodni tajac između pojedenog obroka i naplate, odlučujem se na prvi korak:

-Račun molim vas

-Odmah!

Donošenje računa jest i jedino u čemu su ovdje ažurni. Površni smiješak za kraj gotovo je melodramatičan:

-Ste bili zadovoljni? Je’l sve u redu?

Ma divota jedna!

Iako Istru u ostatku Hrvatske često doživljavaju kao regiju poduzetnosti i izvrsnosti, istina je kud i kamo drukčija. U Istri, naime, caruju javašluk, nelojalna konkurencija i fušeraj. Istra je meka za diletante ugostiteljstva kod kojih ćete nejestive improvizacije plaćati kao svetoga Petra kajgane. Kod agriturizama treba posebno biti na oprezu, čak i oni zavučeni duboko u nekoj zabiti, izbit će vas iz cipela za obrok krajnje dubiozne kvalitete, spravljen od namirnica kojima u agriturizmu ni po porijeklu, ni po kvaliteti definitivno nije mjesto. Uglavnom su to jeftini surogati iz talijanskih i slovenskih cash&cary molova.

Na obali nije ništa bolje; riba je uvozna ili iz uzgoja, a vrlo često je nakon zimovanja u škrinji, za uskrs osvanula onako šokirana u izlozima ispred kojih će vas bookeri potezati za rukav.

Naravno da nije sve tako crno. Postoje u Istri izvrsne konobe i restorani, posloženi, kvalitetni i dugotrajni. To se, na kraju krajeva, može prepoznati odmah sa vrata. Postoje pokazatelji prema kojima možete pouzdano zaključiti vrijedi li lokal vašeg vremena i novca. Za početak se ipak, rađe držite preporuke i nemojte eksperimentirati. Nije vrijedno novaca.

Facebook komentari

Vjeran Tripčić

Provjeri i ovo

Di ste vi bili 1948

Di ste vi bili 1948.?

Svjetski mir postignut 1945. nikada u potpunosti nije bio stabilan. Naprotiv, računa se da su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twelve + 1 =