Početna / Vijesti iz paralelnih svemira / Reakcija Vrhovnog suda Hrvatske: Rehabilitacija Franje Tahija!

Reakcija Vrhovnog suda Hrvatske: Rehabilitacija Franje Tahija!

franjotahi

Povodom odluke Vrhovnog suda Republike Srbije o rehabilitaciji Draže Mihajlovića, Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je promptnu i hitnu odluku o rehabilitaciji Franje Tahija!

Franjo Tahi smatra se neosuđivanim, rekao je sudac Hedervary, poslije čega je dobio buran aplauz i pozdrave publike.
Detaljno obrazlažući odluku o rehabilitaciji, sudac Hedervary je istaknuo da je sud utvrdio kako postupak utvrđivanja povijesnih činjenica nije bio fer i korektno proveden uz poštovanje prava okrivljenih, kako po standardima današnjih prava, tako i ondašnjih. Iako Franjo Tahi u Hrvatskoj službeno nikada nije bio osuđen, postupak prikazivanja Tahija svirepim i nasilnim tiraninom je bio politički obojen što jasno proizlazi iz činjenice da su se predstavnici izvršne vlasti miješali ne samo u sam tijek postupka, već su sudjelovali u donošenju ključnih odluka i meritorno odlučivanje, rekao je sudac Hedervary.

Sud je konstatirao kako Franju Tahija nitko od nadležnih nije uspio kontaktirati niti mu ponuditi odgovarajuću mogućnost obrane jer je umro gotovo dva stoljeća prije nego što su povjesničari počeli glorificirati Matiju Gubeca i njegov ljevičarski antivelikaški pokret.

matijagubec

Sudac Hedervary je istaknuo da sudsko vijeće nije bilo nadležno baviti se utvrđivanjem činjenica i izvođenjem zaključaka je li Franjo Tahi zločinac ili ne.

Odluka suda je konačna i na nju nema prava žalbe od strane eventualnih simpatizera Matije Gubeca i seljačkog pokreta.

On je napomenuo da i predmet ovog postupak nije bila rehabilitacija feudalizma, jer je to već djelomično učinjeno Zakonom i Uredbom, već zakonitost provedenog povijesnog postupka protiv Tahija.

Također je naloženo da se, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, organiziraju povjerenstva za imenovanje ulica i trgova po imenu Franje Tahija – hrvatskog velikaša, te da se promptno uklone svi spomenici i nazivi ulica i trgova po Matiji Gubecu jer su te odluke proizašle iz ideoloških pritisaka uz zlonamjerno i tendenciozno izvrtanje slavne hrvatske povijesti.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Jesenska shema HRT-a: Umjesto Hrvatske uživo uvode se emisije Molitveni spektar i Glede Domovine

  Na HRT-u je odlučeno da u novoj programskoj shemi koncept programa više prilagodi zahtjevima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eight − 7 =