Početna / Istaknuto / REFORMA HITNE POMOĆI: Pod račun za usluge uzimat će se i zdravi organi!

REFORMA HITNE POMOĆI: Pod račun za usluge uzimat će se i zdravi organi!

hitna

 

Sto pedeset kuna participacije bit će cijena hitnog bolničkog prijama za one pacijente za koje se utvrdi da im nije potrebna nikakva terapija, a inzistiraju da budu bolnički obrađeni, najavio je u srijedu ministar zdravlja koji je nakon sjednice Vlade objasnio novinarima kako će izgledati planirana reforma Hitne zdravstvene službe koja će početi tijekom svibnja i lipnja.

No, danas je predstavljen i novi model, takozvana “Pro bono usluga hitne pomoći”. Radi se o već iskušanom modelu na Haitiju i u Bangladešu. Pacijenti koji nemaju novaca za plaćanje usluga hitne pomoći mogu darovati organe privatnoj tvrtki koja bude imala ugovor s Ministarstvom zdravlja te potom koristiti usluge hitne pomoći doživotno po nižim cijenama.

Za dolazak na hitni bolnički prijam, pacijenti će uvijek prethodno trebati nazvati 194, a zdravstveni djelatnici, liječnici ili educirane medicinske sestre, po skali pitanja odredit će jesu li oni hitni slučajevi te ih dalje uputiti. Potom će se na šalteru uplatiti akontacija od 150 kn ili potpisati ugovor o darivanju zdravih organa.

Ako netko zaobiđe sve te mogućnosti i inzistira ga se pregleda na hitnom bolničkom prijamu, a utvrdi se da mu nije ništa, bit će upisan u knjigu dužnika organa.

U slučaju ako liječnik takvom pacijentu odredi terapiju ili infuziju, naknada će se prepoloviti, ali će svejedno dugovati jedan organ.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nineteen + 16 =