Početna / Istaknuto / Rekordnih 137.000 migranata na Mediteranu od početka 2015.

Rekordnih 137.000 migranata na Mediteranu od početka 2015.

libijamigranti

 

Rekordan broj od 137.000 migranata prešlo je Mediteran u opasnim okolnostima tijekom prvih šest mjeseci 2015., većinom bježeći od sukoba, što predstavlja povećanje od 83 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2014., objavio je UN u srijedu.

Stanje bi trebalo biti još gore ljeti kad krijumčari ljudima udvostručuju aktivnost. Broj migranata na Mediteranu popeo se 2014. sa 75.000 u prvom semestru na 219.000 krajem godine, po agenciji UN-a za izbjeglice. Većina migranata prelazi na sklepanim plovilima.

“Europa se suočava s krizom izbjeglica morskim putem koja poprima povijesne razmjere”, upozorava Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) ističući da ti migranti i izbjeglice u velikoj većini bježe od ratova, sukoba i progona.

“Većina ljudi koji dolaze morskim putem u Europu izbjeglice su koji traže zaštitu od rata i progona”, ističe u priopćenju šef UNHRC-a Antonio Guterres.

Trećina muškaraca, žena i djece koji su morskim putem stigli do Grčke ili Italije ove godine dolazi iz Sirije, zemlje kojom pustoši rat od 2011.
Izvor:Hina


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Naši dani na Sceni Ribnjak

  Sinoć je na Sceni Ribnjak odigrana predstava Naši dani, prema tekstu Radoja Domanovića ( …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × two =