Početna / Istaknuto / Ruska Židovska zajednica Ukrajini i baltičkim zemljama: prestanite glorificirati nacističke kolaboracioniste

Ruska Židovska zajednica Ukrajini i baltičkim zemljama: prestanite glorificirati nacističke kolaboracioniste

auschwitzzz
Federacija Židovskih zajednica Rusije ( FJCR ) upozorila je vlasti u Ukrajini, baltičkim zemljama i Moldaviji da prestanu s glorifikacijom osoba i skupina poznatim po bliskoj suradnji s nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

FJCR je u petak objavila rezoluciju „Protiv revizije rezultata Drugog svetskog rata“.
U tom dokumentu upozorili su da vlasti u Kijevu kao heroje i osloboditelje prikazuju skupine i osobe koje su počinile brojne zločine, ponajviše nad Židovima i Poljacima.

Članovi FJCR-a posebno su skrenuli pažnju na postupke vlasti u baltičkim zemljama koje su, kako navodi FJCR, napravile heroje od bivših časnika SS-a.

Također su podsjetili na nedavni incident od strane Udruge književnika Moldavije. Naime, 2013. su književnika Paula Gomu nominirali za Nobelovu nagradu za mir iako je strastveni antisemit koji je Holokaust opisao kao „pravednu plaću“ za Židove.

„Pokušajem preispitivanja važnosti sovjetske vojske i sovjetskog naroda, vlasti tih zemalja izravno ili neizravno opravdavaju kolaboracioniste“ – navodi se u rezoluciji.

U siječnju ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin u Židovskom muzeju u Moskvi povodom 70. obljetnice oslobođenja Auschwitza napomenuo kako je postalo moderno preispitivati povijest s ciljem da se umanji značaj suradnje nekih kolaboracionista s Hitlerom.

„Teško je zamisliti da su „tvornice smrti“ postale stvarnost 20. stoljeća, a hladnokrvno su organizirane u Europi za koju se tada činilo da je civilizirana. Izravni pokušaji prepravljanja povijesti su nemoralni i nedopustivi. Iza takvih pokušaja često se krije želja prikrivanja vlastite sramote, kukavičluka, licemjerja i izdaje“ – izjavio je Putin

auschvitzoslobađanje
Sovjetski vojnici oslobađaju zatvorenike iz Auschwitza

Izvor:RT

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 × three =