Početna / Istaknuto / Sahranina proba

Sahranina proba

sahraninaproba

Vrlo je teško da u zemlji Srbiji nešto dobije status – vest. Toliko se sve desilo i toliko se na sve naviklo, da je novinarima stvarno teško. Vanzemaljci nikako da dođu, pa se mediji nekako dovijaju. Moraju svakog dana da se napune stupci i popune minuti, a sve je déjà vu.

Ipak, ovih dana se pojavila vest da predsednik Tomislav Nikolic priprema svoju sahranu. To je toliko bizarre, da je moralo da privuče pažnju javnosti koja je inače o’googlala gotovo na sve.

Elem, predsednik Nikolić je iz malog mesta Bajčetina gde ima svoj ranč i gde se u slobodno vreme peče sad već čuvena rakija tomovača.

sahraninaproba1

Svima je bolo oči da tu ipak nešto nedostaje, ali nikako nije dolazilo do svesti šta je to. I eto ga: šef države planira da u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija koju gradi u rodnoj Bajčetini na svom imanju napravi crkvu i kriptu u kojoj će ga sahraniti.

To je odmah otvorilo razne teme. Patrijarh srpski Irinej kaže da svako ko je ktitor crkvenog hrama ima pravo da sagradi i kriptu. (Kripta je prostorija ispod tra la la … Prvobitno je u ranom hrišćanstvu bila prostorija u katakombama koja je služila za obrede i sahranjivanje mučenika. Kripta je kasnije u crkvama postala prostor za grobnicu sa sarkofagom u kojem su se sahranjivali vladari.) „Ali, – kako objašnjava verski analitičar Draško Ðenović – da bi neko sebi napravio kriptu, crkva mora biti izgrađena isključivo od njegovih para, a ne iz donacija, kakav je slučaj s predsednikom. – Prvo, Nikolić nije vladar kao Nemanjići ili Obrenovići, nego je predsednik koji je to postao na izborima. Mi smo sekularna država. Drugo, postavlja se pitanje odakle predsedniku toliki novac za crkvu. Ako se pogleda njegovo finansijsko stanje, on nema toliko para da sam svojim novcem izgradi crkvu, a to je jedini način da mu crkveni velikodostojnici dozvole da napravi i kriptu za sebe. Ali očigledno je sad sve moguće. Nijedan predsednik Srbije nije tako sahranjen, osim Slobodana Miloševića, koji mimo svih procedura počiva u dvorištu – zaključuje Ðenović.“

„Pomenuta crkva našeg predsednika košta tričavih 500.000 evra. Sama gradnje crkve košta oko 150.000 evra, dok oslikavanje freskama košta oko 350.000 evra. Nikolić nikad nije odgovorio odakle mu pola miliona evra za gradnju crkve, odnosno kako je uspeo da zaradi, tj. uštedi toliki novac.“ Itd, itd.

Ti analitičari me ponekad stvarno razočaraju. Ajte molim vas da će neko ozbiljno postavljati pitanje odakle predsedniku pola miliona. I ta pravna razglabanja gde se i pod kojim uslovima može neko sahraniti. Javnost to sad razvlači u sitna crevca, a ja sam kao nekako zatečen i u disonanci sam sa oformljenim javnim mnenjem. Smatram naime da taj projekat treba podržati, ali pod jednim uslovom: da se napravi generalna proba sahrane sa celom svitom zvanica, crkvenim horom i diplomatskim korom, da se vodi računa o svakom detalju, da se angažuju narikače, jer kakva bi to sahrana bila da niko suzu ne pusti, da se glavni junak upozori da ne pravi incidente, da ne kuka i da se ne rita, jer sasvim je neprikladno za jednog mrca da se koprca, da se sve sprovede do kraja i ne prepusti nekoj imporvizaciji i ako cela ceremonija protekne bez greške, da se kripta odmah i zazida, a briga o predsedniku do isteka ovozemaljskog mandata prepusti Svetom velikomučeniku Dimitriju.

A u međuvremenu, ta tomovača da se proizvede u što većim količinama. Ne sme da zafali, jer što kažu Crnogorci, jest šteta da su se odvojili, više volim jednu dobru sahranu, nego deset svadbi.

A crkva nek se polako potom zida i decenijama ako treba, a fresko slikari da u miru osmisle životopis.

sahraninaproba2

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × 2 =