Početna / Kolumne / Protiv struje / Samo nebo je granica braniteljskih prava i privilegija

Samo nebo je granica braniteljskih prava i privilegija

PRATITE UŽIVO: Krenuo marš s Trga. Dio branitelja pobjeglo u Milanovićevu kuću?

Ministar branitelja Predrag Matić dao si je truda i pedantno izračunao koliku bismo cijenu trebali plaćati a da bi nas „šatoraši“ smatrali dostojnim veličine „njihove žrtve“ koju su na „oltar domovine“ prinijeli „stvarajući nam državu“. Prema tom izračunu, napravljenom na tragu onoga što Glogoški, Klemm und Jaranen traže, RH bi na branitelje trebala godišnje trošiti oko 20 milijrdi kuna.

Kad laž postane službena državna, ne samo politika, nego i ideologija, a neki je se i sasvim ozbiljno dohvate, imamo situaciju nepoznatu  u bilo kojoj i ne samo demokratskoj zemlji, da, u ovom slučaju ratni veterani, odlučuju o svojim pravim i privilegijama, pa čak i kako će ta materija biti zakonski regulirana.

Nepoznata je praksa i to da bivši borci, neovisno o karakteru rata u kojem su sudjelovali, jednostavno prave redistribuciju narodnih dobara dijeleći između sebe državnu imovinu, jer dodjela dionica najprofitabilnijih poduzeća je upravo to.

Oni se samoproglašavaju stvarateljima države, postavljaju se iznad zakona pa misle da čak mogu obezvrijeđivati rezultate demokratskih izbora i odlučivati tko će biti ministar resornog ministarstva.

Kad su u ona “mračna” vremena gotovo istodobno počele dvije značajne gradnje, u Zagrebu NSK, a u Beogradu Hrama sv. Save, poznati cinik dr. Stipe Šuvar prokomentirao je to riječima da će “neki u 21. stoljeće na krilima znanosti, a neki sa sv. Savom”.

Kad bih komentirao naše predsjedničke kandidate u drugom krugu proteklih predsjedničkih izbora, parafrazirajući S. Šuvara, mogao bih reći kako bi neki budućnost gradili na krilima noveliranog ustava RH, a drugi s braniteljima.

Pa je tako tako predsjednički kandidat John Josephson nagovještavao “ljepše dane” koji će sigurno doći, ako samo izaberemo njega, a time izglasamo i ispunjenje naše čežnje za ustavnim promjenama, koje će riješiti sve naše nedaće.

Naša je pak predsjednička kandidatkinja, Colinda Pitman Dickiger, odlučila da nas u slučaju svoje pobjede u svijetlu budućnost povede na krilima “šatoraša”, jer je na prvi dan nove godine osvanula upravo među tom pučističkom prevratničkom bulumentom ispred Savske 66.

Ne, nije je smetalo što se tamo “kampira” protuzakonito (kome su prijavili svoje okupljanje, od koga zatražili i od koga dobili dozvolu za sve samo ne prosvjedno okupljanje na javnoj gradskoj površini?), da su im zahtjevi nerazumni, a ponašanje prijeteće i pučističko. Naprotiv, ona zna da su njihovi zahtjevi opravdani i da je samo nebo granica njihovih prava i privilegija

Ili je možda baš radi toga upravo to opskurno mjesto i te opskurne likove odabrala za svoj prvi posjet u godini koja je upravo nastupila, mislim ako su točne tvrdnje da u pozadini “opravdanog” braniteljskog bunta stoji HDZ, odnosno Karamarko i njegov pobočnik “divan čovjek”, kompilator pače, Vaso, zvan “faljenisusimarija”.

Gledam tako “dičnog” Vasu, a vidim “umiljato” lice Vice Vukojevića.

Ah da, pisao sam ja o tome i tko su i što su i otkud su regrutirani ti branitelji i na kojoj su političkoj  platformi formirani.

http://feniks.bloger.index.hr/post/prijevarom-i-nasiljem-je-nastalo-u-nasilju-ce-i-nestati/6870492.aspx

Pisao sam ja i o razini braniteljskih prava i privilegija,  za koje nikakva osnova ni potreba nisu postojali, a već se i u trenutku usvajanja znalo da su daleko iznad mogućnosti društva. Međutim “dodjelom” tih prava i privilegija HDZ je platio svoje stabilno glasačko tijelo. Zahvaljujući tom glasačkom tijelu se i Colinda Pitman Dickiger našla u drugom krugu predsjedničkih izbora i na njima pobijedila.

http://feniks.bloger.index.hr/post/kako-je-i-sto-mati-isposlovala-svojim-sinovima-/6795830.aspx

Dakle jedan politički projekt Ive Sanadera, Jadranka Kosor, kao resorna ministrica, je braniteljima “isposlovala” respektabilne mirovine, valjda i sama svjesna da su te mirovine prava uvreda za sve one vrijedne ljude koji su pošteno odradili puni radni staž, a drugi politički projekt Ive Sanadera,  Colinda Pitman Dickiger, kao predsjednica RH, ih podržava u njihovim, ne samo neopravdanim nego i pučističkim zahtjevima kad je u svojoj novogodišnjoj čestitci „šatorašima“ između ostalog rekla:

“Od srca vam želim puno zdravlja i sve najbolje u novoj godini, da se izborite za svoja prava, da svi zajedno ‘proguramo’ Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja i izborimo se da branitelji konačno dobiju ono što zaslužuju.”

Pazi ovo, Jadranka Kosor „isposlovala“, a Colinda Pitman Dickiger će pomoći „progurati“.

Sam Đuro Glogoški ide i korak dalje, jer kao oni će određivati što su temelji države, pa kaže: “Svim kandidatima mora biti jasno da su branitelji i Domovinski rat temelj države. Niti jedan drugi temelj ne priznajemo osim Domovinskog rata”, zaboravljajući valjda da se ono za što su se oni izborili zvalo UNPA zone i Plan Z-4.

Pitam se ne bi li predsjednica RH trebala povesti računa i o tom što je istina, a onda i o ekonomskoj snazi države, ako već ne o hrvatskoj državnosti i onima koji su je istinski izborili, a to definitivno nisu bili hrvatski branitelji nego antifašistički borci.

Ni Franjo Tuđman, ni HDZ, ni Hrvatski sabor nisu ništa ni stvarali, ni uspostavljali, a najmanje su stvarali državu, zato što je hrvatska država, nositelj izvornog suvereniteta, kao FDH uspostavljena odlukama Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a 09. 05. 1944., koje su jedini ustavnopravni temelj RH, a ne nikakvi „hdz-ovi“, nikakvi „tuđmani“, nikakvi „branitelji“ ni „dr-ovi“, zato jer je Hrvatska kao država postojala i kao FDH/NRH/SRH, tako bila definirana svojim ustavom, ali i ustavom SFRJ, jer je prema teoriji države i prava imala sve osnovne atribute državnosti:

  1. Imala je narod (građane, državljane)
  2. Imala je jasno omeđeni teritorij i
  3. Imala je zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast na čitavom teritoriju

Međunarodno priznanje, vlastita valuta, oružana sila, carina … nisu osnovni atributi državnosti.

A da je SRH bila i država i nositelj izvornog suvereniteta najbolje govori dokument koji se u SRH dobivao kao potvrda državljanstva SFRJ, koji se zvao „Izvod iz knjige državljana SR Hrvatske“, što znači da se državljaninom SFRJ postajalo temeljem republičkog državljanstva.

Sve one koji tvrde da Hrvatska, prije nego što ju je Tuđman „stvorio“, nije bila država, neka odu u primjerice Teksas i recimo Teksašaninu kažu da  US Teksas nije država ili u Bavarsku i Bavarcu kažu da Bavarska nije država …

 

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tuđman, Šušak i salveta

Plenkoviću, okani se „uredovanja“ po BiH

Ili od „Presuda je neprihvatljiva!“ 29. 11. 1017. do „Hrvatska poštuje presudu!“ 04. 12. 2017. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eight − 7 =