Početna / Istaknuto / Samobor obilježava 99 godina od rođenja slikara Zlatka Price

Samobor obilježava 99 godina od rođenja slikara Zlatka Price

 

zlatkoprica

 

Izložbom fotografija i likovnom radionicom Samobor će u petak, 26. lipnja, obilježiti 99. obljetnicu rođenja hrvatskog slikara i likovnog pedagoga Zlatka Price, i tako najaviti manifestaciju “Sto godina Price”, koja će kulminirati na 100. obljetnicu slikareva rođenja, 2016. retrospektivnom izložbom, monografijom i simpozijem u Pečuhu, njegovu rodnu gradu, Samoboru, gdje je živio i stvarao, te u Zagrebu, gdje se školovao na Akademiji likovnih umjetnosti.

Manifestacija u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica, Galerije Prica u Samoboru i partnera u Pečuhu pokušat će odgovoriti na pitanje gdje su završila neka od pretpostavljenih dvije tisuće djela, što je sve slikao i kojim je temama tijekom šezdesetogodišnjega stvaralaštva bio zaokupljen akademik Zlatko Prica (Pečuh, 1916. – Rijeka, 2003.), priopćeno je iz Zaklade Prica.

Majstorov 99. rođendan u petak će se obilježiti likovnom radionicom za djecu ispred Galerije Prica, gdje se od 2002. nalazi stalni postav Pricine donacije gradu Samoboru. Nakon toga će svi radovi biti predstavljeni izložbom na otvorenom.

Prici u čast organizirana je i izložba fotografija “Tarski kaleidoskop” s radovima petero umjetnika koji su inspiraciju pronašli u istarskom Taru, gdje je tamošnje kuće, uvale, brodice i masline slikao i Zlatko Prica za svojih dugih boravaka u Istri.

Fotografije su izložili Gabriella Jerszi, Imre Kiss, Nevenka Miklenić, Željko Nemec i Ivana Pavlović.

Pricino poslijeratno stvaralaštvo obilježio je izvanredan kolorizam, suglasje linije, boje i plohe.

Na tragu autorove inspiracije Indijom nastaje pedesetih godina “Samoborski ciklus”, potom “Plodovi zemlje”, “Ljudi i plodovi” i “Anatomija prirode”, a najbogatiji je upravo “Tarski ciklus”, koji predstavlja vrhunac Pricina stvaralaštva s povratkom figure i simbola i u kojemu se prepoznaje stvarni život s motivima žena, brodova, obala.

Njegovo bogato stvaralaštvo zaokružuje se 90-ih godina prošloga stoljeća ciklusom “Opatijski kišobrani”, gdje je ponovo otvorena koloristička paleta figuralne forme.

Kako bi se što točnije obradilo svestrano Pricino likovno stvaralaštvo, javnosti i privatnim kolekcionarima upućen je poziv da dojave posjedovanje svake značajnije slike ili grafike.

Mađarski grad Pečuh posjeduje čak 91 Pricinu sliku, a organizatori su u kontaktu s oko 140 galerijskih i muzejskih adresa za koje se zna da imaju Pricine važnije katalogizirane radove.
Izvor:Hina

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 + 4 =