Početna / Dnevni Komentar / Satirom protiv Kolinde

Satirom protiv Kolinde

kolinda111

 

Piše: Ratko Šantl
Piše: Ratko Šantl

Naša državna poglavarka (predsjednica republike koja još uvijek nema riješeno pitanje granica sa susjednim državama – na sjeverozapadu sa Slovenijom, na moru sa Crnom Gorom, pa problem granice na Dunavu i s BiH itd.) odlučila se pozabaviti granicama humora i satire, dopuštenog i nedopuštenog. Tako Kolinda Grabar Kitarović odgovara (13. 02.) M. Pupovcu na njegovo pismo:

‘Dužna sam, međutim, ustvrditi da među osobama koje ste naveli ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije. To nikako ne navodim kao opravdanje vrijeđanja ili prijetnji tim osobama, što držim nedopustivim. Smatram međutim kako u prosudbi neželjenih pojava, uzimajući posebice u obzir i činjenicu da proteklih godina tijela državne vlasti nijednom nisu reagirale na takva izrugivanja i provokacije, treba biti objektivan.’

Treba biti objektivan, piše Vrhovnica, pa tako, želeći biti ‘objektivna’, izlaže zapravo, svoje subjektivno mišljenje o humoru i satiri. Naravno, ona na svoje mišljenje i viđenje bilo čega ima pravo – ali, i njeni ‘podanici’ imaju pravo na svoje mišljenje i kritičko razmatranje izrečenog odnosno napisanog. Tako, čitajući predsjedničinu poslanicu, njene se riječi mogu shvatiti da predmet izrugivanja (satire) može biti bilo što – osim tema Domovinskog rata ‘a implicitno i same ideje hrvatske države.’ Štoviše, njena se razmišljanja mogu smatrati kao preporuka da se ne bi smjelo izrugavati ničim što počinje i završava sa HR. Jer izraz ‘ideja hrvatske države’ vrlo je širok pojam te ne znamo gdje on počinje a gdje završava. Kralj Tomislav je 925. vjerojatno imao neku ideju o državi, pa se pitamo, smiju li se raditi vicevi na temu kralja Tomislava ili ne?

Istom logikom kojom se KGK služi, moglo bi se npr. napisati da se ne smiju praviti karikature na temu rata u BiH, ili satira na temu Republike Srpske i slično. Recimo, mojoj malenkosti je palo na pamet da se izruguje ‘samoj ideji Republike Srpske kao države’ pa ću napisati
da smatram kako je nepravedno i nelogično da srpski narod ima dvije države a Hercegovci svoju samostalnu državu nemaju. Također, zašto netko ne bi smio ismijavati hrvatsku politiku i napisati da npr. ‘Slovencima treba dopustiti da imaju slobodni prolaz po Jadranu od Pirana do Prevlake, a Crnogorcima da imaju plovidbeni put od Prevlake do Pirana?’ Eto, autor ovih redaka se izruguje aljkavosti prvenstveno hrvatske diplomacije koja godinama ne uspijeva riješiti pitanje granica.

Ali, nekako mislim (to je moj subjektivni dojam) da gospođu Grabar Kitarović ne bi smetalo da hrvatski karikaturisti ismijavaju Republiku Srpsku (ni bilo koju drugu državu), bilo na implicitan bilo na eksplicitan način. Znači, hrvatsku predsjednicu prvenstveno smeta kad netko druge nacionalnosti radi karikature, satiru i humor na događaje i osobe iz nedavne nam burne povijesti. I opet – to je njen subjektivni osjećaj.

NEDEMOKRATSKI HRVATSKI GEORGE WASHINGTON I NJEGOV DRUG SLOBO

Svojedobno, Feral Tribune je objavio fotomontažu gdje se Tuđman i Milošević grle u krevetu. Po Kolindinom principu, autori fotmontaže morali bi biti jako zabrinuti za domoljubne osjećaje obožavatelja Slobina s jedne strane i Franjina režima s druge. Svakom normalnom čovjeku, koji kritički promatra politiku jasno je da se montažom htjelo poručiti da ta dvojica ‘lidera’ nisu zakleti i krvni neprijatelji (kako je to propaganda obiju strana prikazivala) nego da su zapravo – vrlo bliski. I Feral Tribune ima pravo na takvo mišljenje – bez obzira je li ono utemeljeno na povijesnim činjenicama ili nije. Ukratko: svakome je slobodno bilo da nekritički obožava Tuđmana kao i da ga uopće ne voli. Netko može čak biti toliko slobodouman u razmišljanjima pa reći da ‘hrvatska povijest i hrvatska država nisu nastali 1991. već postoje i od prije.’ tj. da hrvatska povijest ne počinje s doktorom Franjom.
A po ‘slobodoumnom’ mišljenju naše predsjednice, feralovci bi vjerojatno trebali i odgovarati pred sudom zbog svoje ‘zločinačke’ fotomontaže.

Predsjednica-studentica nas dalje poučava ovako:
‘Snošljivost pretpostavlja uzajamnost uvažavanja i poštovanja. Stoga se očite provokacije i vrijeđanje nacionalnih osjećaja hrvatskoga naroda i goleme većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju ne mogu nazivati „performansima“, „novinarskim“ ili „umjetničkim slobodama“ ili „satirom“. U potpunosti podržavam slobodu govora i umjetničke slobode, uključujući i satiru. Isto tako međutim držim da sloboda izražavanja pretpostavlja odgovornost i da nikada ne smijemo prijeći granicu nakon koje javna riječ postaje sredstvom uvrede drugoga.’

Ovdje su iznesene maglovite, nejasne i kontradiktorne tvrdnje. Kolinda ‘u potpunosti podržava slobodu govora’ ali postavlja nekakvu ‘granicu koju ne smijemo prijeći ako je to uvreda drugoga.’ A tko će i kako će utvrditi tu granicu? Gdje je ta granica?
‘U potpunosti, bezgranično podržavam slobodu govora i satire, ali i mislim da ju treba ograničiti.’ Paradoks!

Predsjednica naša zacijelo bi vrlo rado načinila popis ‘zabranjenih’ tema za ismijavanje: Tuđman, 1991., Sabor, o domovini… itd.
Ne znamo smije li se o Zagrebu govoriti na humorističan i satiričan način? Jer, eto, Zagreb je glavni grad Hrvatske, pitanje glavnog grada spada pod administraciju, administracija je dio politike i državne uprave – a Kolinda smatra da je nedopustivo smijati se ‘ideji hrvatske države.’

Postoji humor o Dalmatincima, Zagorcima, Slavoncima, purgerima… Da, ali to su ‘regionalni’ pojmovi, reći će netko. Dobro. Postoje vicevi i o Ircima, Amerikancima, Francuzima, o političarima, o doktorima, ženama, muškarcima itd., itd., ukratko, postoji humor i satira na sve moguće, na sve što postoji. I sad naša predsjednica ‘objekitvno’ savjetuje da se ne prave vicevi o određenim stvarima, kao npr. o 1991. Tako se, recimo, 1971. nisu smjeli pričati vicevi o tadašnjoj vlasti (što ne znači da ih nije bilo).
Sve je to na tragu izjave Tomislava Karamarka koji je rekao da privatno, svatko može misliti što hoće, ali da javno mora korigirati svoje stavove u skladu s vladajućom propagandom:
Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne.

Tuđmana se nekad naziva ‘hrvatskim Georgeom Washingtonom’. Što je dobar vic jer je Tuđmanova autokratska vladavina tisućama milja udaljena od američke demokracije.
Karamarko je zaboravio spomenuti i veliku dobročiniteljicu hrvatskog naroda, Ankicu Tuđman – nju ćemo vjerojatno smatrati našom ‘majkom Terezom’.
Nadalje, trebalo bi progovoriti koju i o moralnim vrlinama dr. Tuđmana. Naime, što je ono svojedobno bilo s otkrivanjem njegovog bankovnog računa – prvo je tvrdio da nema nikakve ušteđevine, a kad se otkrilo da je posjeduje, izmotavao se da je na tu ‘sitnicu’ zaboravio.

KOLINDINI MIGOVI

Predsjednica je vrhovna zapovjednica oružanih snaga i – začudo, njoj ne smeta što su se 2010. dva naša dična MIG-a srušila (da li zbog neodržavanja ili greške pilota, svejedno) – njoj smeta što je to tema satire. Naime, ‘Novosti’ su objavile naslovnicu na kojoj je pisalo ‘Oba su pala’ – referenca na rušenje MIG-ova JNA iz 1991.

‘Podsjetit ću još samo na istovrsnu „satiričku“ zluradost u spomenutom tjedniku zbog pada dvaju Migova HRZ-a, a sve bez reakcije izdavača i nadležnih državnih tijela unatoč evidentnom vrijeđanju osjećaja hrvatskoga naroda.’

Ukratko, predsjednica ne želi ni čuti za satiru na neke pojave, događaje i stvari. Očito da ne razumije taj pojam i čemu ona (satira) služi. Rječnik kaže: ‘satira – djelo u kojem se izvrgavaju podsmijehu i poruzi ljudske slabosti i negativne strane ljudskih grupa, staleža, nosilaca vlasti itd.’ (definicija s Hrvatskog jezičnog portala). Pogledamo li definiciju na Wikipediji, doznajemo da je ‘cilj satire konstruktivna kritika društva, uz humor, kako bi se ukazalo bilo na pojedinačne, bilo na šire društvene probleme.’
(Its greater purpose is often constructive social criticism, using wit to draw attention to both particular and wider issues in society. – Wikipedia)
Prvo, ako je definicija satire da kritički propitkuje i ismijava negativne strane nosilaca vlasti, zašto Kolinda želi ograničiti teme i predmete satire? Zato što je ona hrvatska predsjednica i jer se brine za osjećaje svojih ‘podanika’?
Kolinda govori o ‘satiričkoj zluradosti’, i pri tome stavlja imenicu ‘satira’ u navodne znakove čime ‘objektivno’ poručuje da to nikako ne može biti satira po njenom mišljenju – te još k tome daje migove ‘nadležnim državnim tijelima’ (prevedeno: sudstvu) da ‘reagira’ jer je karikatura (odnosno njeni autori) prošla bez kazne.

A zašto bi se sudskim putem zabranjivala satira? Zato jer se predsjednici ne sviđa?
Drugo, ako ‘Novosti’ u povodu pada MIG-ova 2010. satirički napišu ‘Oba su pala’ to drugim riječima znači da ukazuju na problem. Naime, zrakoplovu je svrha da leti a ne da pada i da se skrši. Ako padne i biva uništen, to znači da nešto nije u redu – ili je u pitanju loše održavanje ili je greška pilota. Možda treba naglasiti da padu MIG-ova 2010. nisu krivi urednici
i novinari ‘Novosti’ nego je tome krivo HRZ, dakle netko iz sustava.

Prva hrvatska predsjednica kaže dalje:
‘Osobno imam nažalost gotovo svakodnevno iskustvo da me se izjavama i komentarima diskriminira i diskreditira samo stoga što sam žena.’

Razumijemo da se predsjednici najvjerojatnije ne sviđaju vicevi o plavušama.
Kao ni o hadezeu.
No to ne znači da ih treba zabraniti.
Viceva će i dalje biti i oni se i u buduće predsjednici našoj neće sviđati.
Nije demokratski ni uljudbeno zabranjivati viceve, humor i satiru. Na satiru se odgovara – protusatirom.

A stvari koje su legalne, a vrhovnoj vlasti se ne sviđaju, zabranjuju se jedino u nedemokratskim, totalitarističkim državama.

 


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Kvartovsko kino : Koraci grada 1957 – 2017

  Projekt Koraci grada 1957-2017 kojim propitujemo pojam “razvoja” grada na primjeru Ulice grada Vukovara, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

19 − 19 =