Početna / Priroda i društvo / Sonjin kaleidoskop / Sindikalna kolica vođa sindikata su uvijek puna…

Sindikalna kolica vođa sindikata su uvijek puna…

11301547_10205077073621193_1459121008_n
Sindikati u predivnoj našoj su smiješna pojava, a sindikalni vođe su ko’ ptice serice ( nije tipfeler). Djecu odmalena treba usmjeriti prema tom „zanimanju“ da ne kažem poslu. U državi u kojoj živimo SINDIKAT se svodi na riječ koje se sjećaju zaposleni prije nove ere današnje države. Kako nekada u bivšoj državi sindikati nisu imali funkciju definicije tako niti danas nemaju pravu ulogu. Pod pojmom „ sindikat“ nekad su se podrazumjevale svinjske polovice, juneće četvriti i sl. dok danas ničem ne služe.

Hrvatski su sindikati uglavnom neovisni, a pokrivaju oko 35% hrvatskih zaposlenika. Većina je sindikata okupljena u pet glavnih udruga (središnjica), koji su navedeni prema veličini i blablabla. Taj postotak je čak i prevelik obzirom da se „rad“ sindikata svodi na povrmeno laprdanje sindikalnih čelnika ( čelnika – kako to samo gordo zvuči) ili vođa, kako vam se više sviđa. Oni uglavnom zastupaju sebe i to vrlo uspješno što je vidljivo iz njihovih nemalih plaćica. Oni zapravo samo postoje da ne pomislimo da nismo u demokraciji, jer ako sve zemlje zapada to imaju zašto i mi nebi to imali? Sadržaj nije važan već forma, kao uostalom u masu stvari koje izgledaju kao da su prepisane preko ramena odlikaša ispred sebe.

Većina tih kvazi vođa – čelinka kvazi sindikata šuti, povremeno zagrakću tipa kolko košta mjesečna košarica za četveročlanu obitelj sa školskom djecom i zašute. Oni svoje rekli i mogu mirno spavat do slijedećeg javljanja. Kad krenu u neke slučajne pregovore s vladom, njihovi zahtjevi se uglavnom svode na to da država „spasi“ opljačkanu firmu kojoj je upravo ta ista država to i omogućila. To je predstava koju bi i naturščeki bolje izveli. Razgovaraju oni kao najozbiljnije s vladom koja drijema dok ovi nešto hodaju po bespućima povijesne zbiljnosti. Onda se pregovori kao odulje, jer vladajući duboko razmišljaju o iznesenim bespućima, okreću očima i boli ih dupe. Nakon „iscrpljujućih“ pregovora sindikalni čelnik – vođa izađe van i zaurla kako vlast nema sluha!!! Vidjeli oni da vlastodršći drijemaju za vrijeme zajedničkog druženja, ali kako reći raji?

„Pregovori“ su samo oblik druženja koji potvrđuju kako su sindikalisti ukras svih vladajućih do sada, a kako stvari stoje i u dalekoj budućnosti. Sindikalna košarica vođe sindikata je uvijek puna.
by : Sonja Smoljak

Facebook komentari

Sonja Smoljak

Biti domoljub znači ljubiti ulazna vrata

Provjeri i ovo

METEOALARM

  Jedino u slučaju da počne Treći svjetski rat, televizije neće imat vremena svaki dan …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eighteen + one =