Početna / Intervjui / Sirijska priča.. (2)

Sirijska priča.. (2)

sirijskapricadrugiputa

Sirija je ušla u petu godinu rata koji je do sada odnio 220 tisuća života i kojem se još uvijek ne nazire kraj. O tamošnjoj situaciji razgovarala sam s Hrvojem Ivančićem, blogerom i povjesničarom iz Zaboka koji je svoja iskustva, doživljaje i razmišljanja s dosadašnjih putovanja po Africi, Aziji i Europi pretočio u niz reportaža i ukoričio u dvije knjige „Dunavski Blues“ i „Samsara – put na Istok“. Nedavno je nakon 7 godina opet otputovao na Bliski istok gdje priprema svoju novu knjigu.

U Siriji je posjetio gradove Damask i Hom. Prema njegovim riječima, promjene u Damasku su ogromne iako sam grad nije zahvaćen ratom. „Damask danas je bitno različit od onog Damaska nekad. Puno je kontrolnih točaka, puno je vojnih patrola, često se provjeravaju torbe, ruksaci, sve živo. Vrlo teško nešto možete unijeti, a da to ne prođe kontrolu. Što je dobro, naravno, jer bilo je puno i samoubilačkih napada od početka rata pa su te kontrole postrožene“, rekao je.

Posjetio je i palestinski  kamp Jarmuk u kojem je situacija poprilično ozbiljna. „Zadnjih mjesec dana u njemu se vode žestoke bitke, unutra ima čak 6 militantnih frakcija, s jedne i s druge strane. Borci ISIL-a prije nekoliko dana su navodno istisnuti van iz tog kampa, ali vrlo teško je u tom sukobu reći koliko boraca ima u kojoj skupini jer na primjeru kampa Jarmuk svjedočili smo da borci Al Nusra fronta često promijene zastavu, tako da ne možemo točno znati koliko se boraca nalazi na kojoj strani“, objasnio je Ivančić.

Komentirao je i način na koji zapadni mediji prikazuju sukob: „Puno zapadnih medija je sipalo veliku propagandu zadnjih nekoliko godina, ali u Damasku nisam, iskreno, mogao primijetiti puno ovom međureligijskog, odnosno sektaškog sukoba. Nekako sam shvatio da su ljudi više-manje složni da obrane i da ustraju u toj borbi za svoju zemlju“.

Međutim, istaknuo je kako podjele ipak postoje iako njihova uloga nije ključna. „Činjenica je da su kroz zadnjih više desetaka godina godina suniti, alaviti i kršćani dosta podijeljeni, s tim da većina stanovništva su suniti koji su praktički započeli revoluciju, odnosno pobunu protiv predsjednika Assada. Međutim, ta pobuna, taj prosvjed su vrlo brzo ukrali islamistički militanti i pretvorili to sad u jedan đumbus u kojem se stvarno sad više ne zna koliko tih militantnih skupina zapravo ima tamo“, dodao je.

Ivančić je rekao i da je, kako stvari sad stoje, Assad jedini koji se u Siriji bori protiv terorizma. Ipak, uočljive su i promjene u stavu UN-a spram službene politike Sirije. „Koliko vidim, taj izaslanik, glavni čovjek u UN-u za Siriju – De Mistura se zove, počeo je mijenjati stav prema službenoj politici Sirije, odnosno prema Bat stranci i predsjedniku Assadu jer trenutno je činjenica ta da je Assad jedini koji se u Siriji bori protiv terorizma i jedini je koji tu bitku može dobiti“.

Unatoč pozitivnim promjenama u odnosu Zapada i Sirije, kraj rata još ne možemo ni nazrijeti, a posljednice su ogromne. „Prema nekim procjenama UN-a, kada bi rat prestao danas, tridesetak godina bi bilo potrebno da se Sirija vrati na ono što je bila prije rata“, zaključio je Ivančić. No teroriste ova predviđanja ne zanimaju, a ratu se ne vidi kraj.

Izvor: Radio Student

 

Vidi još: Sirijska priča… (1)

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

U pulskom logoru

  Pulska tvornica pletene odjeće Pola textile dosada u medijima nije privlačila nikakvu pozornost, a …

Jedan komentar

 1. RASPADA SE ANTISIRIJSKA PROPAGANDA ,
  TO JE NOVA I OHRABRUJUĆA VIJEST ,ALI NAŠA TELEVIZIJA ,ONA DRŽAVNA,ONA KATOLIČKO- KLERIKALNA ,ČIJI KORIJENI JOŠ DUBOKO KLIJU U TOM OZRAČJU ,ONA JE JOŠ U ANTIKOMUNISTIČKOM ORKESTRU HLADNOG RAT .ZA NJU SE TAJ DIO POVJESTI NIJE ZAVRŠIO . ONA IMA SVOJE TRIBALNE –KRŠĆANSKO DINARSKE RITUALE KOJI SU DUBOKO ATAVISTIČKI I STALNO NA USLUZI POTOMCIMA STEPINČEVIH ANTROPOIDNIH KRIŽARA PA IM OVAKVE VIJESTI ,KOJE DOLAZE IZ ZAPADNO KRŠĆANSKO- KRIŽASRSKOG OBZORJA ,KAO OVE IZ SIRIJE ,JUČER IZ LIBIJE,PREKJUČER IZ EGIPTA, SUTRA ,KAKO BUDE ODREDILA MAŠINERIJA SVETE ALIJANSE , BIT ČE SAMO DODATNA ENRGIJA NA TRASIRANOM PUTU OSTVARENJA ,ZAPADNE KRŠĆANSKE SVETE ALIJANSE KOJOJ SU NAŠI MUŽEVI ,JOŠ PRIJE 4OO GODINA VJERNO SLUŽILI U PRVIM REDOVIMA .

  ZATO ,AKO GLEDATE NAŠU TELEVIZIJU,AKO ČITATE NAJVEĆI BROJU NAŠIH NOVINA, IMAT ĆETE OSJEĆAJ DA SULUŠATE INFORMACIJE IZ PENTAGONA, IZ KABINETA VOJNOG KOMPLEKSA, IZ MERKELINOG KABINETA. KOD NAS ,PROFESIJA NOVINAR ,U NAJVEĆEM BROJU INFORMATIVNIH GLASILA KAO DA NEMA NIKAKVU ODGOVORNOST PREMA ISTINI A ISTINA JE UVJEK NA STRANI PRAVDE ,PA GLEDAJUĆI NAŠU TELEVIZIJU MI SMO UVJEK NA STRANI NAŠE MAJKE AMERIKE ,KOJA JE KAKO SE ČESTO ČUJE IZ VATIKANSKOG RADIJA ,PARAFRAZIRAM ,UVJEK BILA NA STRANI PRAVDE , ZAŠTITNICA KRŠĆASKE KULTURE I TRADICIJE,I NEKA JE BOG POŽIVI.
  ZATO JE OVAJ PORTAL U VELIKOJ OPASNOSTI SA OVAKVIM BOGATIM INFORMATIVNIM RAZLIČITOSTIMA , KOJE SU MAKSIMALNO ARGUMENTIRANE MOGUČIM ISTINTIM IZVORIMA ,DA BUDE PROZVAN PROTIVNIKOM DOMOLJUBLJA ,PROKOMUNISTIČKI, A POSEBNO ANTIEVROPSKIM.
  JER ,KAKO SVE INFORMACIJE GOVORE ,A TOME JE POTVRDA ŠTO DRŽAVNICI SVETE ALIJANSE , U JAVNIM TELEVIZIJSKIM NASTUPIMA,OTVORENO PRIJETE SVAKOM TKO NIJE LOJALAN, VEĆ PRIPERMLJENOM O M Č O M .
  MI SMO SVOJU LOJALNOST ČVRSTO I OTVORENO DOKAZALI U VRIJEME NAJINTENZIVNIJE AKCIJE SVETE ALIJANSE NA UNIŠTENJU SUVERENE DRŽAVE LIBIJE ,KOJA SE KOČOPERILA SA SVOJIM BOGATSTVO,KOJIM JE KUPOVALA MIR ZA SVOJE GRAĐANE ,A ŠTO JOJ IPAK NIJE DO KRAJA USPJELO. OTVORENO SE GOVORI ,NA RAZNIM PORTALIMA KOJI PRENOSE INFORMACIJE RAZNIH AGENCIJA DA JE SARKOZI BIO FINANCIRAN OD LIBIJE,DA JE BERLUSCONI TAKOĐER KORISTIO LIBIJU U RAZNIM PRILIKAMA ,TIČUĆI SE FINANCIRANJA. ALI SMO MI ,PUTEM MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVA ,KAO I ZJAVOM NAŠEG PREDSJEDNIKA REPUBLIKE , OTVORENO STALI NA STRANU SVETE ALIJANSE PA JE NORMALNO DA I NAŠA INFORMATIVNA SREDSTVA JAVNOG SAOPĆAVANJA SLIJEDE TAJ PUT.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × five =