Početna / Istaknuto / Sjecimo sekvoje, sadimo japanske javore !!!

Sjecimo sekvoje, sadimo japanske javore !!!

11061282_788675044564083_4559396296386433732_n

Političari u lijepoj našoj su ko’ sekvoje koje mogu doživjeti tisuću godina. Pojedina stabla tako su velika i snažna, da se kroz njih kopaju rupe, kroz koje mogu proći automobili, debla imaju grane uglavnom samo pri vrhu. Zabilježeno je da se mitohondrijska DNK prenosi s muške strane. Sekvoja je druga vrsta drveća iza golemog mamutovca po najvećem volumenu stabla. Osim dugovječnosti to stablo uspješno odolijeva svim promjenama već milijunima godina. Sadi se u mnogim zemljama za ukrasne svrhe dok se kod nas sadi isključivo u političke svrhe. Ta stabla mogu zahvaliti otpornost i dug život svojoj kori (KOŽI) koja može biti debela gotovo jedan metar.

U 20 godina mogu dosegnuti i 20 metara u visinu, ima plitko korijenje koje nije dublje od 3 metra, ali se zato oko stabla širi i do 60 metera, jer mora sekvoju čuvati od naleta vjetra ( izbora). Pogodna su za pojedinačnu i grupnu sadnju što je dokazano u nas. Uspješno se uzgaja u većini zemalja Zapadne i Južne Evrope, a najbolje uspijevaju na Balkanu. Mi ih uzgajamo više od 20 godina, al’ ih ne izvažamo jer ih nitko u svijetu neće, a državice na Balkana imaju svoju sadnju pa ni njima ne treba. Pokušali smo ih uvjerit da su naše drugačije al’ analiza je pokazala da razlike nema i zato smo izgubili možebitno tržište. Najčudesnije je što ova stabla i dalje rastu!

S obzirom da su grane samo pri vrhu logično je da nas vide s visine, pa nas zato doživljavaju ko’ vinske mušice (lat. Drosophila melanogaster), koje su btw pogodne za laboratorijska proučavanja, a kad narastu mi postajemo nevidljivi. Ponekad uzmu teleskop, pogledaju i donesu zakone sukladne onom što vide. Vinske mušice lete i mirno čekaju da sekvoja sama padne, ne žele je rušit, miroljubive kakve jesu nadaju se da će se to dogodit samo od sebe. Hoće, al’ za 1000 godina!

Mislim da bi kod nas najpogodnija bila sadnja japanskog javora ( acer palmatum), niskog je rasta,bliže je tlu, osjetljiv je, zahtjeva dosta napora da uspije i životni vijek nije predug. Mogli bi ga izvozit u sve državice balkana, ali nikako uz razmjenu stablo za stablo.

Sjecimo sekvoje, sadimo japanski javor!
By: sonja smoljak

Facebook komentari

Sonja Smoljak

Biti domoljub znači ljubiti ulazna vrata

Provjeri i ovo

Tuđman, Ahmići, Mostar

Propuštena prilika za početak procesa pročišćenja

Nakon svih zala koje je HDZ predvođen Tuđmanom učinio Hrvatskoj uništavajući je širenjem mržnje, ratom …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × five =