Početna / Zanimljivosti / Složeni operativni zahvati

Složeni operativni zahvati

transplantacijadjelalubanje1

Pedesetpet godišnji Amerikanac James Boysen obolio je od vrlo rijetkog oblika raka Leiomiosarkoma koji napada mekano vezivno tkivo na vrhu glave i tjemenu, te ga naposlijetku suzbio operativnim uklanjanjem zaraženog tkiva i kemoterapijom.

Ali ozdravljenje nije prošlo potpuno očekivano.

Postupci su Jamesa ostavili bez velike većine kose i sa masivnim ožiljkom na skalpu, na što je tim doktora u Teksasu izveo prilično kompliciran operativni zahvat transplatacije dijela gornje lubanjske kosti i čitavog skalpa.

No, kako je James bio dijabetičar od svoje pete godine te su mu gušterača i jedan bubreg već bili otkazivali, vjerojatnosti preživljavanja operacije nisu bile na njegovoj strani. Kirurzi su odlučili da mu prilikom operacije glave transplantiraju i potrebne unutarnje organe.

Spomenuti niz operacija planiran je i uvježbavan tijekom četiri godine. Na operacijama je sudjelovao tim od 50 doktora i medicinskih sestrara, te su trajale 15 sati.

Operativni zahvati ovolike složenosti i međuovisnosti ne provode se često. Sva tri operativna postupka završila su uspješno i pacijent se oporavo začuđujuće dobro.

Pogledavši se prvi puta u ogledalu nakon oporavka, James je uz smijeh ustvrdio kako “ovaj puta ima dosta više kose na glavi nego prije”.

Zamislite da trebate iznova povezati krvne žile debljine jedne šestnaestine inča pod mikroskopom te ih spojiti šavovima ne debljim od ljudske vlasi, i sve to alatom koji nalikuje onome za podešavanje fine mehanike švicarskih satova. Zatim trebate ponoviti postupak deset ili dvadeset puta.” – izjavio je glavni kirurg tima za transplantaciju ‘vrha glave’.

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Povijesno gledajući: Narodna fronta – Socijalistički savez radnog naroda

  NARODNA FRONTA je bio savez radničke klase i drugih demokratskih progresivnih snaga, nastao na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nine + one =