Početna / Dnevni Komentar / Slučaj Island: nastavak

Slučaj Island: nastavak

islandstrajk

Islandski je dnevnik Mbl.is u srijedu izvjestio o dogovoru tamošnjih sindikata industrijskih radnika da pokrenu obustavu rada i štrajk dođe li do najavljenih smanjivanja plaća. U šturom člančiću pisalo je kako dotični sindikati zajedno broje 70. 000. članova, tj. nekakvih 43 % ukupne populacije zemlje.

Slučajni će čitatelj ovdje vjerojatno malo zastati u nedoumici: “Ček, na dnevnku je bilo prije koji tjedan kako je Island proglašen drugom najsretnijom zemljom svijeta. Još sam si taj dan listal Jutarnji u kafiću, na duplerici je bilo detaljno o njihovom modelu oporavka tamo 2010. – 2011. Kaj sada ovaj ovdje brije?”

Neka se isti strpi još koji pasus komentara, moje ‘brijanje’ ne bi trebalo biti dugo.

Dakle, jedna od zanimljivosti s Islanda koje su mi svojevremeno upale u oko i navele me na daljnje ‘čačkanje’ bila je iz 2012. Tada su tamošnji zakonodavci odlučili zaplijeniti sve štedne uloge veće od 100. 000. eura.

Slijedeća naoko nelogična crtica isplivala je u travnju 2014., kada se doznalo kako vlada koristi skoro 22 % prikupljenih javnih poreza na otplatu kamata po vanjskom dugu. Ovdje sam se već pomalo uznemirio te krenuo proučavati relevantna otočka zbivanja poslijednjih godina, ne bih li si razjasnio spomenute nelogičnosti.

No, prema nastavku ove poslijednje otočke vijesti, skorašnjem prosvjedu radnika ribarske industrije priključiti će se i jedan dio djelatnika uslužnog sektora te akademskog osoblja.

Vratimo se ovdje na sam početak ‘islandske revolucije’. Poznata i ponavljana saga o oporavku otočke ekonomije nakon izbijanja recesije 2008. započinje poglavljem gdje islanđani pritisću svoju vladu već opjevanom skandinavskom osvješčenošću da stopira isplatu dugova banaka, te im prepusti izradu novog ustava koji će ih zaštititi od potpunog bankrota putem Interneta.

islandstrajkrevolucija

Mediji su očito previdjeli izvjestiti kako konačan tekst tog ustava nikada nije stupio na snagu. Nikada nije niti izglasan u parlamentu, da budem precizniji. Island je dosta mala zemlja a Internet je globalna džungla od podataka, mogu zamisliti kako im je to moglo promaknuti. Na kraju, medijskom izvještavanju učili su ih američki mediji, a svi znaju kako to dvoje nije baš najsretnija kombinacija – Amerikanci i zemljopis.

Jednako kao što su smetnuli prenijeti vijest kako niti jedan od tamošnjih osuđenih bankara nije u zatvoru proveo duže od devet mjeseci, te kako ih je većina naknadno primorana na ‘društveno koristan rad’ u vidu listanja tiskovina i skrolanja po mobitelima na polupraznim sjedncama parlamenta.

I tako dalje. Da skratim malo svoju priču, one reportaže s Dnevnika i Jutarnjeg mogle su biti tek detaljno razrađena i izdašno podmazana – opsjena i magla; o čemu smo uostalom već jednom pisali dosta opširno:

http://kontraportal.com/skandinavski-lijek-za-izbornu-amneziju/

Ovdje samo toliko. Eto. Čini se kako sam unutra dobro predvidio moment gdje ona prava kriza na Islandu tek treba doći. Čak se i okvirna kronologija kada će se to dogoditi, sada pokazuje kao manje-više ispravna. Što ćeš, ne zna primitivizam što je to kapitalizam.

 

Krešimir Pavlović

 

 

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × one =