Početna / Dnevni Komentar / Smokvin list Ivice Šole

Smokvin list Ivice Šole

Smokvin list Ivice Šole

Čitajući tekstove Ivice Šole, teologa specijaliziranog za raznorazne stvari, ali koji se ipak nekako uspio srozati na Dnevno.hr, čovjek bi mogao pomisliti: mora da je divno imati kaljužu u glavi i pritom zarađivati za život! Jer kako drukčije objasniti svu tu količinu gluposti, laži i nemorala koje dotični teolog producira iz teksta u tekst, doli kaljužom u glavi, a vrlo vjerojatno i duši. Ovo drugo ćemo prepustiti njemu, ipak je on teolog, što će reći – ekspert za pitanja o bogu i duši, znanstvenik čak, ovdje nas zanima ono prvo. Doduše, ne odviše ni to, jer kad pročitamo njegov tekst Antifašizam je psihijatrijska kategorija (Glas Slavonije, 29. travanj), jasno nam je da o intelektualnom poštenju, a također i o savjesti ili moralu, tako dragim kategorijama teolozima i svećenicima, ne može biti govora.

Za svašta je moguće biti ekspert, opet kažemo, a Šola se specijalizirao sve, pa tako i za porijeklo riječi. Tako naš novopečeni etimolog o porijeklu riječi „antifašizam“ govori:

ona je Staljinov “izum”, smokvin list za zločine komunističkog totalitarnog sustava.

Što to ovdje čitamo? Osim što komunističke zločine dovodi u vezu sa spolnošću, što ne mora značiti da su za njega zločini sramni, već prije da je spolnost zločinačka (pa ju, po uzoru na njemu drage mitske spise, valja prekriti Smokvinim listom, koji možda naš teološki etimolog voli prolistati u osami, o čemu ne znamo ništa, niti nagađamo), dalje tvrdi, citiram početak rečenice:

Naime, Staljin je Berlinski zid nazvao “antifašističkim zidom”, dok su ga demokrati s druge strane zida nazivali “Berlinski zid”…

Ponovimo, naš teološki povjesničar tvrdi da je Berlinski zid Staljin osobno nazvao antifašističkim. Tvrdnja nije samo netočna, već i vrijeđa sve koji su pohađali makar osnovnu školu (osim Šolinih fanova). Naš učeni teolog i poliglot Šola izgleda ne zna da je jezikoslovac Staljin umro 1953., a Berlinski zid se počeo graditi 1961. Ili zna, ali smatra da njegovi čitatelji to ne znaju, što dovoljno govorio o njegovom percipiranju njih, ali ponešto i o njemu.

Zašto ne konstruirati jedan klevetnički tekst temeljen na neistini, osam godina ovamo-onamo, što je to za jednog teologa!? Oni operiraju s vječnošću i Vječitim. Mada će pri kraju teksta progovoriti o „alokroniji (neistovremenost vremena)” učeni Šola ne cilja na sebe i svoje fanove u crnim košuljama, već na one među nama koji danas, 70 godina nakon pada Hitlerovog Reicha, svjedočimo revizionizmu povijesti i fašizaciji društva.

Ali teolog Šola fula malo više od osam godina, jer očito Staljin nije izumio riječ antifašizam na samrti, morao je to učiniti znatno ranije, recimo, 1925. godine u spisu The Manifesto of the Anti-Fascist Intellectuals pod pseudonimom Benedetto Croce. Možda na to cilja Šola, ne znamo, jer tko su njegovi čitatelji da bi ih on zamarao Croceom, ili još gore, povijesnim istinama? Čak i Hrvatska enciklopedija zna da je 1927. osnovana Antifašistička koalicijska akcija, ali što je jedna enciklopedija da bi jedan teolog s njom zamarao sebe i svoje čitatelje. Ili pak svoje studente, kojima u Osijeku predaje na kulturologiji. Čini se da sveučilišni profesor Šola ima problema i sa značenjem grčkog prefiksa anti- (protiv), a ako on ima problema možda imaju i njegovi čitatelji i studenti. Ili ne želi znati, jer kako bi drukčije izgradio ovaj tekst, u kojemu kaže da se riječ fašist danas u Hrvatskoj koristi za eliminaciju neistomišljenika, riječ fašist je etiketa koju nekome prilijepite da biste ga društveno i medijski eliminirali, te da ih se, njih, tzv. fašiste, među kojima on očito prepoznaje i sebe, tjera u društvena, medijska i semantička geta (označio D.I.).

Smokvin list Ivice Šole
Velimir Bujanec, samo nam se priviđa

Ovo su vrlo zanimljive tvrdnje, ako uzmemo u obzir da urednik TV kalendara na HRT-u Vladimir Brnardić pušta afirmativne priloge o Francetiću i hrvatskom naci-fašizmu, a deklarirani nacist Velimir Bujanec na Osječkoj televiziji ima vlastitu emisiju. Ako je najveća televizijska kuća (ili bilo koja televizijska kuća) medijski geto, a prisutnost na njoj znak medijske eliminacije, onda je Šola u pravu. Pa i on sam je više prisutan na tv-ekranima negoli premijer, ministri i estradne zvijezde padalice, teško se sjetiti dana kada ga nismo vidjeli na televiziji. Ali on tvrdi da je getoiziran i potisnut. Isto tvrdi i Jergović, pa su njih dvojica valjda u istome košu?

Ili možda medijskim getom doživljava antisemitska, ksenofobna i huškačka glasila 7 Dnevno i portal Dnevno.hr na koja se srozao naš teolog, kako se pokazalo, sklon prepisivanju i prisvajanju tuđeg. Tko bi ga znao, sviknuti već na njegove nesporazume s logikom, poviješću i sadašnjošću, čitamo dalje: Za ovo zadnje zaduženi su antifašisti na sveučilištima. Osim što mu se ne sviđa mrčenje papira u medijskom getu, a mrči li ga mrči, teološkom novinaru Šoli se ne sviđaju ni hrvatska sveučilišta, no ipak predaje na jednom. Što tamo usađuje u glave svojih studenata, bojimo se i pomisliti, deklinira li imenicu bog (što je valjda i “posao” teologa) ili raščlanjuje porijeklo riječi s grčkim prefiksima, bog bi ga znao (ako ga Bog uopće može znati, prije on Boga).

Dijagnosticiravši svima koji su protiv fašizma i fašizacije (a rekli smo da s grčkim prefiksom anti- muku muči), paranoju, sociopatiju i alokroniju, teolog psihijatrije Šola će ista psihička oboljenja, ne bez čuđenja, registrirati i u mladih: Ovaj poremećaj je toliko progredirao u Hrvatskoj 21. stoljeća da imamo i ligu mladih antifašista!?

Ponovimo, Šola je začuđen što postoje mladi koji su protiv fašizma, koji su dakle, anti-fašisti, protu-fašisti, ako mu je tako milije i razumljivije. To je skandal i psihički poremećaj, biti protiv bilo kakvog oblika i manifestacije fašističke ideologije, jer tobože, naci-fašizam je odavno poražen te iskorijenjen. Kakav nam se zaključak nameće iz ovoga? Kakva je to za teološkog pedagoga Šolu idealna hrvatska mladež, kada je u pitanju njen odnos prema fašizmu: mladež s prefiksom anti- ili bez toga prefiksa? Možda nam se mise zadušnice za ustaške zločince samo priviđaju. Možda nam se rezanje građanskih prava manjina samo priviđa. Šuljanje predsjednice po Jasenovcu. Deklarirani nacisti u njenim redovima i na televizijama. Tisuće naci-grafita po zidovima i kontejnerima ove male, nelustrirane Hrvatske. Sve je to naša paranoja, dok je teolog lustracije Šola, srećom po hrvatski medijski prostor, potpuno zdrav i oštrouman.

Smokvin list Ivice Šole
“Bez brige, ako nas poraze, zalijepit ćemo njima”

Kao tipičan desničarski, katolički i nacionalistički demagog, Šola će antifašizam nastojati izjednačiti s komunizmom, a u svrhu manipuliranja vlastitim čitateljima i dakako, kompromitiranja svega što nema veze s fašizmom. Baš kako je i katolički katekizam odgovornost za Auschwitz prebacio na ateiste, u svrhu indoktrinacije, revizionizma povijesti, kompromitiranja i eliminacije neistomišljenika, takvim metodama služi se i Šola, da bi potom te metode, poput etiketa o kojima govori, lijepio drugima i krstio ih kao staljinističke. Ako ovo nije školski primjer projekcije na Drugoga, onda ne znamo što je.

Dakako da će Šola uz komunističke zločine, kao pravi osviješteni humanist i pacifist, pedantno navesti i naci-fašističke, spomenuti i samog Hitlera ako treba, a treba, jer tko spomene Hitlera u negativnom kontekstu, taj ne mora spomenuti i Pavelića. A ne spominje ga, kao što ga u Jasenovcu nije imala potrebe spomenuti ni predsjednica Republike, jer te je zločine valjda počinio Nepoznat Netko, sigurno ne s kardinalovim blagoslovom. To je ta metoda o kojoj pričamo, metoda ukazivanja na jedan dio cjeline, pa makar i središnji, kako bi se s drugog, možda rubnog, skrenula pažnja, a da ga se ne porekne. Upravo suprotno, nehotice se ukaže na njega. Kad već govorimo o sramu prekrivenom smokvinim listom. Ili pak o potisnutoj želji. Kakogod. Bitno je da smo se na vrijeme pokrili, zar ne, profesore?

Davor Ivankovac

Facebook komentari

Davor Ivankovac

Književni proleter i volonter, čita i piše kada mu to mačak Arthur dopusti, inače je beskompromisan.

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Jedan komentar

 1. POŠTOVANI GOSPODINE ŠOLA !!
  KADA BI VI IMALI SVIJETS, A NEĆU TRAŽITI OD VAS SAMOSTALNU SAMOSVIJEST KOJOM HEGEL DEFINIRA ČOVJEKA ,RODNO MJESTO ISTINE ,I POČETAK POVIJESTI ,JER STE VI DALEKO NA STARTU ,NEGDJE NA STUPNJU OPAŽANJA, KADA NE RASPOZANJETE PREDMETE OD POJAVA. I NARAVNO DA VAŠA PISANIJA U OVOJ KOLUMNI NEMA KARAKTER NI PAQSQUILE , NI PAMFLETA.JER ONI KOJI NEŠTO ILI NEKOGA ŽELE ,RAZLOŽNO ILI NEKOM MRŽNJOM, IZVRGNUTI RUGLU ILI SRAMOTI ILI POSPRDOM OGOVARANJU ,TI PISCI IMAJU SOLI U GALAVI/NARODNA IZREKA/ ,ŠTO ĆE REĆI, NUDE PROTUARGUMENTE KOJI SU SVJETOVNO NA STUPNJU PRIHVATLJIVOSTI O ČEMU SE MOŽE POLEMIZIRATI ,ILI SU TOLIKO INTELEKTUALNO NADMOČNI, KADA IM NIJE INTERES POLEMIZIRANJE VEĆ VLASTITE ČINJENICE SVOGA PROTIVNIKA PRETVORE U NEKE VRSTE KARIKATURU,JER IM NEDOSTAJE AKTUALNOST I NIŠTA DRUGO. GOSPODINE ŠOLA OD VAŠE PISANIJE ILI PAPAZJANIJE BI SE STIDILI ČAK I ONI NAJORTODOKSNIJI SREDNJOVJAKOVNI SKOLASTICI . NE BI VAM SUPROSTAVIO NI PELAGIZAM NI DONATIZAM KOJI JE IMAO VELIKO ZNAČENJE U POČECIMA KRŠĆANSTVA A KOJE SE TICALO PRAVOG ODNOSA VJERE I NJNJENIH SLJEDBENIKA NA NAJHUMANIJIM OSNOVAMA . DAKLE TREBALO BI SE ZAPITATI U KOJOJ SFERI JE DLEOVANJE DANAŠNJE CRKVE KOJA SE TAKO UDALJILA OD SVOJIH SLJEDBANIKA I TOLIKO SE RAZDRUŠTVENILA , JER JE POSTALA NAJBOGATIJA FINACIJSKA KORPORACIJA BAVEĆI SE NAJMUTNIJIM POSLOVIMA KROZ ČITAVU SVOJU POVIJEST.NIJE DAVNO KADA JE SADŠNJI PAPA DOBIO PRIGOVOR JAVNOSTI DA SE NJEGOVA BANKA BAVI MUTNIM POSLOVIMA VELIKIH RAZMJERA . NARAVNO DA JE ON TO ZNAO JER CRKVA OD SVOJE MOĆI ŽIVI A NE OD PROPOVJEDANJA PRAVDE I PRAVIĆNOSTI I ONE ESHATOLOŠKE MITOMANIJE ,DA POSTOJI I ONAJ DRUGI SVIJET, DA NAGRADI ONE KOJI SU NEKIM SLUČAJEM BILI DISKRIMINIRANI NA OVOM SVIJETU. NAJBRUTALNIJA , NAJNERAZUMNIJA I NAJBAHATNIJA JE VAŠA PREZENTACIJA POANAŠANJA HRVATSKE CRKVE KADA JU PREDSTAVLJETE KAO NEKOG MORALNOG SUDIJU ,NEKOG NARODNOG ZASTUPNIKA ,NEKOG OPĆE UVAŽENOG ARBITRA KOJI SUDI BEZ ZAMJERKE, ALI OŠTRO, JER ŽELI BRZU PROMJENU PONAŠANJA ILI PROMJENU DRUŠTVENIH ODNOSA I UVOĐENJE TEOKRATSKIH KOJI SU SINONIM KRŠĆASKOG ROBOVLASNIČKOG ODNOSA I PRAKSE VLADANJA. JER JE KRŠĆANSTVO SVOJE PRIZNANJE DOŽIVILO KAO DRŽAVNU VJERU U STAROM RIMU ,315 GODINE I TIME STATUS KASTE KOJA JE U RIMSKOJ IMPERIJI VLADALA .POSLIJE PROPASTI RIMA ,NASLIJEDNIK DRUŠTVENE MOĆI I ROBOVSKIH ODNOSA POSTAJE KRŠĆANSTVO .TO ZLOČINAČKO KRŠAĆANSTVO JE ROBOVLASNIČKE ODNOSE ŠTITILO I KORISTILO U INTERESU OČUVANJA VALASTITE MOĆI SVE DO KASNOG SREDNJEG VJEKA KADA SE SAMO DJELOMIČNIO MODIFICIRAJU DRUŠTVENI ODNOSI ,ALI SU POD APSOLUTNIM UTJECAJEM KAŠĆANSTVA ,TADA KRŠĆANSKE CRKVE ,KOJA SE POTPUNO UDALJILA OD SVOJIH SLJEDBENIKA JER JE IMALA APSOLUTNU VALAST I MATERIJALNU MOĆ.
  TA NAJCRNJA KALVARIJA LJUDSKE EGZISTENCIJE TRAJALA JE DO FRANCUSKE BURŽOASKE REVOLUCIJE ,KOJA NI TADA NIJE BILA APSOLUTNO DOKINUTA ,POSEBNO NA NAŠIM PROSTORIMA GDJE SE NAŠA ,UPRAVO HRVATSKA CRKVA, PONAŠALA NAJZLOGLANIJE I NAJNEULJUDNIJE PREMA LJUDSKIM SUDBINAMA. OVDJE JE ROBOVLASNIČKA VLAST TRAJALA DO PRVOG SVIJETSKOG RATA ,JER JE CRKVA BILA NAJVEĆI FEUDALAC NA OVIM PROSTORIMA I IMALA APSOLUTNU VLAST NAD NARODNOM EGZISTENCIJOM. O TOME PIŠE DINKO TOMAŠIĆ U SVOJOJ KNJIZI =POLITIČKI RAZVITAK HRVATA=.
  VAŠA PAPAZJANIJA JE PUNA KLERIKALNO ,TRIBALNO ANTROPOIDNIH DINARSKIH DAVORIJA .
  VAŠA BALJEZGANJA ,JER DRUGAČIJEG IMENA NEMA OVAKVA PISANIJA, TIČUĆI SE DRUŠTVENIH ODNOSA O KOJIMA KATEGORIČKI SUDITE , ODNOSNO KOJIMA STE PROČITALI SVE MANE I NEDOSTATKE KOJE JE SMISLILA HRTVATSKA CRKVA I DONIJELA JEDNE VRSTE PRESUDU ČIJE IZVRŠENJE MOŽE BRZO USLIJEDITI AKO PROZVANI ZORAN MILANOVIĆ,NAJODGOVORNIJI,NE PROČISTI UŠI I SVAKOG DANA OSLUŠNE GONG SA KAPTOLA ILI URLIK ZA JURIŠ OD OVAKVIH BALJEZGATORA IZA KOJIH SE KRIJE PRAVA KRIŽARSKO ,DINARSKA- ANTROPOIDNA OSVETNIČKA ALAŠA. NAJBOGATIJA FINACIJSKA KORPORACIJA NA BALKANU ŠALJE PORUKE UPOZORENJA DRŽAVNOJ VLASTI PUTEM SVOGA TELALA,GOSPODINA ŠOLE : TE PORUČUJE, GOSPODO ,PRIMJEČUJEMO DA SE VAŠ ODNOS PREMA NARODU ČINI NEODGOVORNIM,A BIJELODANO JE POTVRĐENO JER JE VELIKI BROJ NEZAPOSLENIH,A ONI KOJI RADE NE DOBIVAJU PLAĆU KOJA JE MIZERNA ILI JU NE PRIMAJU REDOVITO,A VI SE TAKO MALO OGLAŠAVATE, ŠTA RADITE, JER JE JOŠ MALO OSTALO CRKVENOG STRPLJENJA DA SE MI NE DIGNEMO SA NAŠOM KATOLIČKOM ALAŠOM KOJA NAM JOŠ VJERUJE A KOJU S VREMENA NE VRIJEME I HRANIMO, ALI JOJ UVJEK I SVUGDJE ,GDJE MOŽEMO, UZIMAMO ,BILO ZA ISPOVJEST ,BILO ZA KRŠTENJA ,BILO ZA KRIZMU ILI POKOP.MI NE MOŽEMO RADITI DŽABALUKA, JER NAŠ RAD NEMA SOCIJALNU DIMENZIJU. MI RADIMO NA TRŽIŠNIM PRINCPIMA ,JER JE NAŠ OSNOVNI CILJ PROFIT A NE ESHATOLOŠKA DAVORIJA. ZATO SMO NARASLI ,POSEBNO UZ POMOĆ I POTPORU NAŠEG PROZELITA TUĐMANA, NA ZAVIDNI STUPANJ MATERIJALNE I FINACIJSKE MOĆI NA PODRUČJU BALKA, A MOŽDA I JUGOISTOČNE EVROPE . PA ČAK NA CIJELOM JUGOISTOKU EVROPE. ALI GOSPODINE ŠOLA, VI NE ZNATE OTKUDA BI POČELI ,A I ŠTA BI HTJELI DA PROMJENITE ILI UKINETE ,OSIM DA KLERIKALIZIRATE DRUŠTVENE ODNOSE U KOJIMA BI CRKVA ,MEĐUNARODNA FINANCIJSKA KOROPRACIJA, TREBALA IMATI DRUGAČIJI DRUŠTVENI POLOŽAJ JER JE ONA I MATERIJALNO I DUHOVNO NADMOČNA ,A DANAŠNJA VLAST ,PO VAMA, ISPRDAK KOMUNISTIČKIH OSTATAKA, BAHATO IGNORIRA CRKVENU MOĆ. ZATO VAŠA PISANIJA NIJE NIŠTA DRUGO NEGO ONA KLERILANA ZATUCANA DAVORIJA.IZ SADRŽAJA SE DA ZAKLJUČITI DA VI NISTE DRUŠTVENO POLITIČKI OBRAZOVAN VEĆ KLERIKLKLANO ZATUCANI APOLOGET KOJI BRANI JEDNU INSTITUCIJU KOJA SE KROZ CIJELU SVOJU POVIJEST PREDICIRALA KAO ZLOČINAČKA I PLJAČKAŠKA KORPORACIJA ČIJI JE OSNOVNI CILJ PROFIT ,A ON ,NARAVNO ,OSIGURAVA MOĆ ,A MOĆ VLADA.VI NI SAMOG SEBE NE POZNAJETE JER VI NE ŽIVITE DRUŠTVENIM ŽIVOTOM SAMOSTALNOG SAMOSVIJESNOG GRAĐANINA KOJI IMA UM, A SAMO UM MOŽE DA POJMI STVARNOST.=HEGEL.
  ZATO ,POŠTOVANI ŠOLA ,NAJBOLJE BI BILO DA SE VI JAVLJATE SVOJIM ZATUCANIM PIOMANJIMA U GALSU KONCILA ILI U MARJAČIĆEVOM VIJESNIKU ,JER TAMO MOŽETE LAJATI NA MJESEC. ILI U RUKE MOLITVENIK SV.ANTE DA ŠTIJETE NJEGOVE ESEJE, ILI NA VJERNAUK PA DOMA!!
  MORAM VAM ,ZBOG VAŠEG SIROVOG I NEUKOG SADRŽAJA OVE PISANIJE, CITIRATI GRĆKO- RIMSKOG FILOZOFA ,PORFIRIJA,KOJI JE KRŠĆANSTVO OKARAKTERIZIRAO OVAKAO:
  ON ZA KRŠĆANSKU RELIGIJU KAŽE:- DA JE NELOGIČNA , PROSTAČKA ,ZAPLETENA U PROTIVURIJEČNOSTI. POSEBNO JE NAPADAO BOŽANSKI KULT KRISTA ILI BOŽANSKI KARAKTER KRISTA , KAO I UČENJE O NJEGOVOJ SVEMOĆI. O TOME JE NAPISAO 15 KNJIGA KOJE JE KRŠĆANSKA CRKVA 448 GODINE SVE SPALILA ,KADA JE POSTALA KASTA,JER JOJ JE TAKAV STATUS PRIPADAO POŠTO JE POSTALA DRŽAVNA VJERA U CARSKOM RIMU.
  RUŽNO JE POMISLITI DA SE DANAS AKTUELNA CRKVA ,PREDSTAVNIK SLJEDBENSKIH KRŠĆANA ,TAKO OSIONO ,TAKO ZLOČINAČKI PONAŠA PREMA SVOJIM SLJEDBENCICIMA PLAŠEĆI IH BOGOM,SVEMOĆNIM BIĆEM ,ČIJE MOĆI I VOLJU DISTRIBUIRA CRKVA NAŠEG BOZANIĆA I NJENOG TELALA ,ŠOLE. A JOŠ U DRUGOJ POLOVIDCI DEVETOG STOLJEĆA SKOLASTIČKI FILOZORF =IOANES SCOTUS
  ERIUGENA ,JE U SVOM DJELU= DA DIVISIONE NATURE= ,KOJE JE NAPISAO 867 GODINE,A U KOJEM JE ANALIZIRAO SVETO PISMO KAO PREDMET SVOGA ISTRAŽIVANJA, OBJAŠNJAVAJUĆI GA U DUHU NEOPLATONIZMA I MISTICIZMA, SE PITAO: DA LI BOG ZNA ZA SEBE , I ŠTO ON O SEBI MOŽE ZNATI???ŠTO BOG O SEBI MOŽE REĆI KADA JE ON N I Š T A ???BOG ,DAKLE, NE ZNA ŠTO JE ON ,KADA NIJE NEŠTO???DAKLE ,ON NE SAMO DA JE ZA LJUDSKI UM NESVATLJIV ,NEGO I ZA SAMOGA SEBE,ZBOG TOGA ŠTO NE SPADA U PODRUČJE NEČEGA . AKO BI ON SEBE I SPOZNAO , TADA BI OPET POKAZAO DA NIJE NEOGRANIČEN NI NESVATLJIV NI NEIZRECIV. AKO JE TAKAV ON NIJE BOG , TADA SAM NE ZNA ,ŠTO JE ON. TO BOŽJE NEZNANJE UKAZUJE NA TO DA U BOGU NEMA RAZLIKE ,TJ. NIČEGA ,PA NE MOŽE BITI NI ZNANJA . ON NIJE NEŠTO, NEGO JE NIŠTA=.
  ETO,GOSPODINE ,TELAL,ŠOLA ,OVO SAM VAM SAMO NEŠTO CITIRAO IZ NAVEDENE KNJIGE ERIUGENINE,KAKO BI SE UPOREDILO TADAŠNJE MIŠLJENJE CRKVENIH OTACA, ZVANA PATRISTIKA, SKOLASTIČKOG VREMENA, I DANAS ,DA SE CRKVA VRATILA U NEKE MISTIČNE OBZORE KOJE NE POZNAJE CIJELA KATOLIČKA SKOLASTIČKA FILOZOFIJA PA NI MODERRNA FILOZOFIJA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × 5 =