Početna / Istaknuto / ŠOKANTNO: HDZ će tužiti SDP, Vučić najavio tužbu u Strasbourgu, Milanović: Circulus vitiosus

ŠOKANTNO: HDZ će tužiti SDP, Vučić najavio tužbu u Strasbourgu, Milanović: Circulus vitiosus

sudsketuzbekoli

 

Nakon razgovora u Dnevniku Nove TV, tijekom kojeg je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović oštro kritizirala njemačku kancelarku Angelu Merkel, osvrćući se na situaciju u Europi oko izbjegličke krize, te nakon blokade graničnih prijelaza između Hrvatske i Srbije, reakcije se ne stišavaju. Najavljeno je nekoliko tužbi Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Na pitanje novinara Dnevnika Nove TV ‘Gospodine Milanović, sinoć je u Dnevniku Nove TV predsjednica na neki način optužila gospođu Merkel da je najodgovornija za koas s izbjeglicama. Kako vi gledate na to?’, predsjednik Vlade Zoran Milanović je odgovorio ‘Pa ne na neki način, nego ju je izvrijeđala na pasja kola! Što naravno ne znači da se svakoga od nas ne može kritizirati. Ali tu treba imati malo više od dvije nesuvisle rečenice, treba ubaciti i nekoliko latinskih fraza, inače je obraćanje isprazno. Ja smatram suprotno. „Parte quacumque integrante sublata tollitur totum“, što bi rekli naši politički protivnici, ali i prijatelji Rimljani. Smatram da Merkel koja je demokršćanin, dakle koja nije moja politička opcija, ali danas nema političkih opcija – samo neke lažne opcije poput naše socijaldemokratske – ovo je ljudska politička opcija i problem se rješava na Bliskom istoku, ne u Mađarskoj, ne na Horgošu, ne na tržnici u Načkanjiži. Smatram da Merkel radi nešto što će povijesno biti vrednovano kao dobro i kao korisno, iako je uz našu pripomoć u Siriju poslala tisuće tona oružja’.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović sve je demantirala:
„Naravno, nisam mislila tako, Milanović opet insinuira. Sada se želi prikloniti Angeli Merkel kako bi ju u finišu predizborne kampanje mogao kritizirati. On i njegova koalicija su obični plagijatori i govore neistine, što je potvrdio i moj povjerenik Hebrang, a ako je netko vjerodostojan i kompetentan da govori o ovim problemima, onda je to svakako Hebrang.“

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je i ustavnu tužbu protiv premijera i SDP-a:
„Gledajte, ovo što su napravili sukobivši se sa srbijanskim premijerom Vučićem – nedopustivo je. To je povrijeda svih moralnih i etičkih kodeksa Republike Hrvatske. Pa valjda HDZ-u pripada običajno pravo sukobljavanja na nacionalnoj osnovi, poglavito sa Srbima. On nas je preduhitrio u namjeri da nam u predizbornoj kampanji iz ruku izbije najjače adute. Tako jednostavno ne može, HDZ se treba svađati sa srbijanskim premijerom, a ne SDP. Tužit ćemo, nemamo izbora.“

No kako doznajemo, žestoka reakcija stiže i iz Srbije. Najavljuje se, ni manje ni više nego tužba Europskom sudu za ljudska prava, i to zbog navodnog povijesnog i običajnog prava Srbije da bude u sukobu s Njemačkom, što je prema objašnjenju iz Srbije, hrvatska predsjednica grubo prekršila kritizirajući Angelu Merkel:

“Pa ne može to tako! Vekovno pravo srpskog naroda je ovde evidentno prekršeno. Pa bogamu, valjda Srbija ima prioritetno pravo da bude u zavadi s Nemačkom, a ne Hrvati i njihova precednica. Ne preostaje nam ništa drugo nego da tužimo Republiku Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, a šta se tiče graničnih prelaza i premijera Milanovića, mogu samo da citiram onog dedicu iz filma “Ko to tamo peva”, te mu poručiti: Dalje nećeš moći!”, rekao je srbijanski premijer Vučić.

Javili su se i reporteri Kontraportala iz Srbije:
U Vladi Srbije nije bilo moguće naći sagovornika koji bi imenom i prezimenom stao iza onog što govori. *Svi članovi Vlade potpisali su izjavu u kojoj se jasno i nedvosmisleno navodi da je Vučić u pravu u svemu što je uradio i šta će uraditi, a da je Milanović idiot* je jedino što se zvanično moglo saznati.
A u nezvaničnim kontaktima u kojima su sagovornici apsolutno insistirali da ostanu anonimni moglo se ipak saznati ponešto. Centar Službi bezbednosti osnovao je posebno odeljenje za dešifrovanje Milanovićevih izjava i prvi rezultati se već vide. Naime, rekonstruisano je da se zagonetna izjava: *Šaraj malo, brate* zasniva na prastarom i priprostom vicu, koji je mlađim generacijama potpuno nepoznat pa prema tome i nerazumljiv, u kome čovek koji je na galeriji pozorišne dvorane piša na publiku u parteru, a onda se odozdo javlja čovek na koga sve to pada i kaže *Šaraj malo, brate* čime je hteo da kaže da treba pišati i po drugima. Ohrabeni ovim uspehom u Službi su krenuli u dešifrovanje zagonetke o orlu i muvama, ali se tu zasad nije mnogo postiglo.
*Niko nas neće sprečiti u nastojanjima da se integrišemo sa dezintegrisanom Evropom* kaže anonimni anonimus. *Teško državi kao što je Hrvatska koja unutar sebe ima više od jedne stranke, jer se one nužnim načinom sukobljavaju. Mi smo taj problem rešili. Jedan narod, jedna stranka, jedan vođa daje provereno dobre rezultate. Posebno smo zadovoljni što je Zoki naseo na našu fingiranu objavu rata Mađarskoj zbog suzavca na našoj teritoriji a povodom prebijanja izbeglica. Izbeglice smo eliminisali tako da smo na miran način mogli da otvorimo “Tisza Automotive” u Senti.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 + thirteen =