Somborska pita smesom

img11450

Kuvao sam sa svojim bakama i prabakama, koje su me uvele u svet kuvanja, mada sam sve fore ukrao od moje drage majke. Ona kuva pa razbija. Osvojila je i nagradu Bazara za punjenu ćurku sa kestenjem. Ja još nisam ništa osvojio. Nikad. Ali volim da kuvam i da pišem o tome. I da pijem viski (kad ima u kredencu) dok sve to radim.

Dobio sam priliku da širem auditorijumu pokažem svoja umeća, tako da ću se potruditi da kuvam što više i o tome vas obaveštavam.

Eo, kao prvi recepat, prectavljam jedno jednostavno i veoma dijetalno jelo, sa prostora i prema tome.
Ovo jelo me je definitvno proslavilo kao kuvara i muzičara, pevača i igrača Left For Deda Dva. Čak sam je i Francuskoj pravio i tamo su na dupe pali, majkemi.

Fil:
– 400g mlevenog mesa
– 4 glavice luka
– 3 paprike šilje
– biber, vegeta, kotany začin za pečenu piletinu (do jaja fora)   aleva paprika i beli luk u grabulama (još bolja fora!)

– kore za pitu/gibanicu

Prvo se izdinsta luk und paprika, da se “uguste” :)) i onda se baca meso na to, koje se prvo izbiberiše dobro pa aleva paprika i beli luk i onda jedna kašika vegete (može i koja kap soja sosa, čisto da oslani).

Kada sve zacakli (tj. kad bude onako mljac gusto) to je to.
A, sada, jako bitan momenat – ređanje kora.
U jednu mikro vanglicu (posudu) pomešati kiselu vodu i ulje i to staviš sa strane.
U umašćen pleK počMeš da stavljas kore ovako: svaku drugu koru prskaš sa uljem i kiselom (da, umočis prste u vanglicu i prskaš, majke mi rođene…) a posle svake treće kore stavljaš fil. Gledaj da imaš bar tri reda fila.

Na kraju staviš dve tri kore viška da zakrcka.

Isečeš gibu na kocke i metiš u rernu (40min na 200 – sve zavisi od kvaliteta grejača). E, sad, ima još fora, na pola pečenja (after 20 mins) izvadis gibu napolje i smutiš u nekoj vanglici jednu pavlaku, dva jaja i soli (dva-tri prstofata) i poliješ gibu sotim. I vratiš nazad na još dvajes minuta. Eto.

 

 

Facebook komentari

Baiko

"Imperativ je izvršiti jednu podrobnu deratizaciju, jedan permanentni humani genocid u ovom regionu, radi dalje koherencije sa habitusom istog i uspostavljanja ponovne harmonije uređenog sistema jedne države..." - Vesna Vukelić Vendi

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

seventeen − three =