Početna / Istaknuto / Split: tribina o trgovačkim sporazumima TTIP / CETA / TPP / TISA (najava)

Split: tribina o trgovačkim sporazumima TTIP / CETA / TPP / TISA (najava)

splitotrgovini

Proteklih tjedana u hrvatskim gradovima organiziraju se i provode pojedina prosvjedna okupljanja kojima se želi upozoriti na štetnost prihvaćanja međunarodnih trgovinskih sporazuma trenutno u izradi. S istim se ciljem organiziraju i pojedini stručni skupovi, okrugli stolovi, i drugi paneli namjenjeni javnoj raspravi.

Podsjetimo, iako je svaki novi nacrt pojedinog trgovinskog sporazuma formuliran malo drugačije od prethodnog, čini se kako im je jedna stvar zajednička: izjednačavanje pravnog statusa suverenosti država i korporacija u slučajevima kada pojedina nacionalna legislativa stoji na putu poslovanju korporacija; te arbitriranje pojedinog spora pred privatnim sudskim tijelom kojeg imenuju same kompanije-potpisnice sporazuma.

Tako da u slučaju kada pojedini ekološki, socijalni, pa čak i ustavni zakoni dolaze u koliziju sa poslovnim namjerama i planovima u toj zemlji, prednost nad legislativom po definiciji sporazuma dobiva sklapatelj posla; bez obzira na stvarnu štetnost spomenute poslovne aktivnosti.

Nadalje, zamislite da trebate napraviti preslike neke novije knjige, a u fotokopiraoni kažu ‘Mi Vam to ne možemo napraviti.’; ili da hoćete složiti kompilaciju stranih pjesama za zabavu navečer a kompjutor Vam izbaci obavjest poput ‘this content is restricted due to international trade regulations’; ili pak da samo hoćete ovjekovječiti osvojeno putovanje fotografijom pred nekim privatnim posjedom a vodič Vas upozori kako je to zabranjeno.

Spomenuti slučajevi ‘povrede autorskog prava i intelektualnog vlasništva’ uključeni su u jedno od 26 poglavlja sporazuma TPP, koji nije ništa drugo nego pacifička verzija sjevernoatlantskog TTIP-a.

Kako bilo, nova hrvatska tribina na temu trgovinskih sporazuma odvija se u Splitu 10. lipnja u 19.00 sati na adresi “Zlatna Vrata” Dioklecijanova 7. Sudjeluju:

Dean Derežić, Zaustavimo TTIP

Gordan Duhaček, novinar Tportal Hr i

Hrvoje Radovanović, Zelena akcija / FoE Croatia

U organizaciji Cenzura Plus – Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda

Događaj pratite ovdje

Poprilično smo pozitivno iznenađeni reakcijama građana, obzirom da međunarodni trgovački sporazumi nisu većini građana pretjerano bliska tema.
Ali obzirom da će se poslijedice TTIP-a i CETA-e osjetiti u svim sferama života, od negativnog utjecaja na privredu, daljnjoj privatizaciji, narušavanja radnih prava i standarda u proizvodnji hrane (GMO, hormonski tretirana govedina) i okolišu, a u krajnjoj liniji i napad na demokratske institucije odnosno institucije kapitalistickog parlamentarizma, ljudi vrlo brzo shvaćaju da je sporazum protivan i zdravom razumu i njihovim interesima.
To dobro pokazuje i činjenica da smo u zadnjih pola godine prikupili više od 6000 potpisa protiv sporazuma i dosegli gotovo 90% kvote za Hrvatsku. Pa bih i ovim putem pozvao građane koji još nisu, da daju svoj potpis protiv ovih sporazuma na stop-ttip.org/podpisi/
Dean Derežić, koordinator platforme Zaustavimo TTIP
 .
.
piše: Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Jure Francetić i antifašizam – oksimoron

  Za nekoliko dana, točnije 3.7. navršava se 105 godina od rođenja Jure Francetića, ustaškog …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × five =