Početna / Aktualno / Sretan vam Dan mladosti

Sretan vam Dan mladosti

Dan mladosti, 25. svibanj, bio je jedan od najvećih praznika na prostorima bivše Jugoslavije. Na taj dan se slavio rođendan maršala Tita, slavila se mladost, zajedništvo, bratstvo, ljubav i mir.

Već nakon oslobođenja 1945. godine organizirana je prva ceremonija koja se tada nazvala – Štafeta mladosti. Prva štafeta je krenula iz Kumrovca, Titovog rodnog mjesta, a zatim svake slijedeće bi kretala iz nekog drugog grada i druge republike.

Štafeta je bila nošena nekoliko mjeseci i svakom omladincu ili omladinki koji su imali priliku da trče sa njom, da zarone sa štafetom, da je iznesu na neki planinski vrh ili na kraju – predaju maršalu Titu – predstavljalo je iznimnu čast.

Prilikom manifestacije predavanja štafete 1957. godine Tito je predložio da se Štafeta mladosti nazove Danom mladosti i to ovim riječima:

“Iako se ovaj dan obilježava kao moj rođendan, mislim da bi mu trebalo dati drugo ime – Dan naše mladosti, dan sporta, dan mlade generacije i njenog daljeg duhovnog i fizičkog razvitka, a mi stariji uključit ćemo se u to”

Desetljećjima nakon toga Dan mladosti je bio najsvečaniji praznik, dan kada se omladina iz cijele bivše Jugoslavije sastajala i radosno družila. Tada se činilo da taj duh zajedništva neće niti jedno svjetsko zlo moći uništiti.

Nakon što je Tito umro 4. svibnja 1980. godine, nastavilo se sa održavanjem manifestacije, a posljednja je održana 1987. godine. Ta posljednja štafeta bila je načinjena od pleksiglasa sa osam kapi krvi i bila je kritizirana da vizualno sliči svastici. Nije prošlo dugo i stvarno je krv potekla, onda kada su došli na scenu popovi, pa topovi, pa lopovi…

Ništa nismo sačuvali, niti obranili, niti smo išta naučili i shvatili jer im se nismo odlučno suprostavili! Onako obezglavljeni, nismo sačuvali bratstvo i jedinstvo i MIR, a to je bilo jedino što smo trebali shvatiti da bi imali bolju budućnost. Nismo sačuvali te i ostale socijalističke vrijednosti za koje smo svi davali iskrene svečane zakletve da ćemo ih čuvati pa je točno kada kažu neki da nakon tog krvavog razlaza za Jugoslavijom ne treba plakati. Ne treba plakati, niti smo plakali, ali zato za ovim novonastalim banana paradržavicama, treba plakati i to na sav glas jer zbog čega i zbog kojeg “državotvornog” pohlepnog i izopačenog ološa je uzalud pala onolika krv naših drugova!

Ali nije još sve gotovo! Još mi imamo priliku za popravnim ispitom! Opet treba čuvati mir i boriti se ujedinjeni protiv sijanja bratoubilačke mržnje jer huškački zlikovci ne odustaju, a da bi se borili protiv njihove nazadnosti i mržnje, moramo se povezivati u široku antifašističku frontu. Ovih dana u Kumrovcu kao i u mnogim drugima gradovima bivše federacije imamo priliku da se povežemo jer svake godine antifašisti organiziraju manifestacije povodom Dana mladosti koje potiču ljude raznih naraštaja, iz raznih krajeva, na druženje i međusobno zbližavanje. Manifestacija u Kumrovcu održat će se ove godine u subotu 27. svibnja. Vidimo se i…

Čestitamo vam Dan mladosti !

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Saborsko istražno povjerenstvo, kako ga osnovati i onemogućiti mu rad

  I vlasti i kreditori i dobavljači i HNB su o „Agrokoru“ sve znali, a …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

19 + seven =