Početna / Dnevni Komentar / Sretan vam nadstandardni Uskrs, dragi dužnici!

Sretan vam nadstandardni Uskrs, dragi dužnici!

privatizacija zdravstva

 

 

slobo-300x150HINA, odnosno ona neka agencija koja je nekada bila državna izvještajna novinska agencija, jutros nam je na blagdanski stol servirala vijest kako je onaj neki stručnjak iz one neke Udruge poslodavaca u zdravstvu (?) izjavio kako će onaj neki zdravstveni proračun biti dostatan za “poslovanje”, ali da postoji i onaj neki dug od cirka 2,5 milijarde. Za taj neki dug onaj neki zdravstveni proračun nije dostatan, pa taj neki iz te neke Udruge poslodavaca kaže da je moguća opcija uvođenje nekih “nadstandarda”. I da bi taj neki dug, iako ga nisu stvorili, iako za njega ni najmanje nisu odgovorni, trebali nadstandardno platiti standardno obespravljeni i osiromašeni.

Iako je i najvećim budalama valjda jasno da famozni dug nije generiran zbog loše organizacije, nemara, zastarjelih metoda ( jest i zbog toga, ali znatno manjim dijelom), već zbog teške korupcije, klijentelizma, ekstremno skupih lijekova, preparata i opreme. I zbog ekstremnog profita koji je znatno veći nego dug od 2,5 milijarde.

Do sada smo zdravlje, odnosno, kako se to neoliberalnim diskursom kaže – zdravstvene usluge na tržištu zdravstvenih usluga, plaćali standardno skupo. A od sada ćemo ih plaćati nadstandardno.

I da bi se uvele neke nove police osiguranja. Privatnih osiguravatelja, dakako.

I onda po običaju – proturječnost. Ne samo u istom obraćanju nego čak i u istim rečenicama. Zadržali bi dostignute standarde, ali bi uveli nadstandarde. Ili, plaćali bi zdravstvo isto kao i do sada, ali bi plaćali više.
Isto, a više.

Iz ministarstva se još nisu oglasili. Logično, jer igru vode poslodavci, a ne oni koje su ti isti poslodavci postavili u ministarstva. Kažu da se “smjernice izrađuju”. Po svemu sudeći, za bolesne ljude koji neće imati novaca, smjernice koje će oni izraditi vodit će samo u jednom smjeru. Na groblje.

Otkako se kao premijer pojavio kanadski tehnokratski krkan, čovjek za kojeg prije nitko u Hrvatskoj nije ni čuo, iza paravana ideoloških sukoba prema planu se odvijaju oni, za njega i njegovu korporativno-kapitalističku kliku važniji procesi. Čišćenje ostataka sa dna zdjele, privatizacija svega što postoji, ponajviše zdravstva. U mnoštvu eufemizama koji tim svinjarijama trebaju dati ozbiljnu intonaciju, ističe se “uvođenje nadstandarda”.

Sjebani smo nadstandardno.

Svim građanima, vjernicima, katolicima i domoljubima od srca želim nadstandardno sretan i blagoslovljen Uskrs!

Facebook komentari

Slobodan Horvatić

Mene...ako se sete na Dan bezbednosti sete se, ako se ne sete nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put.

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

seventeen − 16 =