Početna / Istaknuto / SRETAN VAM PUT U MAĐARSKU GOSPODINE IVANČAN! (i pitanje o tome jesu li sada činčile pod zaštitom države)

SRETAN VAM PUT U MAĐARSKU GOSPODINE IVANČAN! (i pitanje o tome jesu li sada činčile pod zaštitom države)

Nedavno je na televiziji N1 Hrvatska emitiran prilog u kojem su sudjelovali najveći uzgajivač činčila u Hrvatskoj Bruno Ivančan (na svojoj farmi trenutno ima 3.500 ovih životinjica) i predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman. Za one koji su propustili pogledati ovu tragikomediju, prepričati ćemo njen sadržaj.

Kao što je mnogima poznato, u Hrvatskoj je 01. siječnja 2017. stupila na snagu zabrana uzgoja životinja za krzno. Zabrana je donesena prije cijelog desetljeća ali je njena primjena odgođena kako bi uzgajivači imali vremena promijeniti svoju djelatnost. Većina ih je to i napravila ali neki su nastavili proizvodnju činčila iskorištavajući odličnu situaciju na tržištu na kojem je sve manje konkurencije.

U emisiji Ivančan tvrdi da su u tih 10 godina uzgajivači ostvarili 10 milijuna eura izvoza. Kako se bliži dan stupanja na snagu zabrane uzgoja, preostali uzgajivači zbijaju redove i predvođeni Brunom Ivančanom kreću u lobiranje kojem je cilj rušenje zakonske zabrane.

Najprije u javnost curi informacija da su dobili podršku tadašnjeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. U emisiji Ivančan tvrdi da im je ministar jasno obećao da od zabrane neće biti ništa i da bezbrižno mogu nastaviti proizvodnju. Na osnovu čega je ministar dao ovakvu garanciju kad je znao da se u Hrvatskoj više od 73% građana izjasnilo protiv uzgoja životinja za krzno? Kakav je to pakleni plan imao ministar Jakovina? Naravno, odmah se posumnjalo na nepoštenje i privatne interese vjerojatno najnepopularnijeg ministra poljoprivrede ikad.

Zatim pomoću nekakve pravno-nemoralne, a možda i nezakonite vratolomije Povjerenstvo za izmjenu Zakona o zaštiti životinja u svoj sastav uključuje Ivančana koji nastoji progurati ukidanje zabrane uzgoja. Kako se uopće Ivančan kao uzgajivač životinja koje se ubijaju zbog luksuza, našao u Povjerenstvu koje se bavi zaštitom životinja još uvijek nije poznato.

U emisiji Ivančan tvrdi da su dobili podršku i od ministra Romića koji je kratkotrajno naslijedio Jakovinu kao i da su podršku iščitali i iz izjave sadašnjeg ministra Tolušića koji je prema Ivančanu rekao ”Da bog da ostao bez oba oka ako ne pomognem Slavoniji.” Ivančan tvrdi da im je čak i premijer Plenković dao podršku. Računali su uzgajivači i na cijeli državni aparat, pa tako Ivančan kaže da je država prilikom ulaska u Europsku uniju obećala (?) da će se hrvatski zakoni uskladiti s europskim što se po njemu nije dogodilo.

Naravno, Ivančan prešućuje da zakoni EU ne zabranjuju niti dozvoljavaju uzgoj životinja za krzno, već je to u nadležnosti svake države pojedinačno. Zato ga Luka Oman podsjeća na europske zemlje koje su ovu zabranu donijele.

Vidno iznervirani Ivančan ironično čestita Luki Omanu na lažima i obmanama javnosti i političara, optužuje ga za izumiranje životinjske vrste činčila (?), kaže da je Oman dobio bitku ali ne i rat i najavljuje tužbu protiv udruge Prijatelji životinja i protiv Republike Hrvatske. Ivančan cijelo vrijeme optužuje Omana za laži i u nedostatku argumenata ga vrijeđa pa ga voditelj nekoliko puta prekida i opominje. Uzrujani Ivančan pokušava igrati na najemocionalniju kartu u Hrvatskoj, na kartu domoljublja, domovinskog rata, branitelja i djece kao da su ove kategorije izvan hrvatskih zakona.

Tako domoljubno kaže da se srami što je Hrvat i što je branitelj ali vjeruje u Hrvatsku (koju će tužiti – op.a.) i u građane (njih 73 % koji su protiv uzgoja životinja za krzno – op.a.) i da vjeruje da će Hrvatska opstati, jer je budućnost zemlje ekonomija. Kao da ona ovisi o ubijanju činčila za luksuzna krzna bogataša! U najboljem makijavelističkom duhu, Ivančan ne bira sredstva pa se koristi i djecom. ”Gdje su prava ljudi?, pita se Ivančan i pita Prijatelje životinje hoće li Udruga udomiti njihovu (gladnu – op.a.) djecu kao što je ponudila udomiti činčile.

Na pitanje voditelja emisije što će sada biti sa činčilama, Ivančan domoljubno najavljuje da će se farme preseliti u Mađarsku što je u skladu s trendom iseljavanja Hrvata iz Hrvatske. Zašto uzgajivači nisu domoljubno ispoštovali Zakon te prestali proizvoditi činčile i prihvatili državne poticaje kao oni koji su prestali s proizvodnjom, na to pitanje nije bilo odgovora osim gore spomenutih obećanja političara koji su prema Ivančanovoj aluziji zbog njih bili spremni kršiti Zakon. Jesu li zaista na to bili spremni?

Budući da je zabrana ipak stupila na snagu, očito je da nisu, što je za Hrvatsku velika stvar. Jedino što nije u redu je to što su se neki upustili u jeftino sakupljanje glasova birača dajući uzgajivačima prazna obećanja ali to je u Hrvatskoj normalno kao što je normalan i lov u mutnom.

I na kraju ipak ostaje neodgovoreno pitanje što će biti s preostalih više tisuća činčila. Uzgajivači su sada u prekršaju. Farme su očito ilegalne pa je nejasno kako ih je kao takve moguće preseliti u Mađarsku. Što uopće mogu učiniti uzgajivači, a da bude legalno, jer je prema izjavi Brune Ivančana očigledno da ih ne namjeravaju pokloniti / udomiti? Postoji li nekakva naredba Ministarstva o tome kako trebaju postupati?

Je li Veterinarska inspekcija prisutna na farmama i je li prebrojala činčile? Kontrolira li netko što se događa sa činčilama? Jer, kao što kaže N1 televizija, činčile su sada pod zaštitom države. Kako? Tako što je država donijela Zakon koji ih štiti, pa je logično da su sada pod njenom zaštitom.

 

Izvor:

Psi laju, a karavane prolaze

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 − three =