Početna / Zanimljivosti / Stari zanati: Sarači

Stari zanati: Sarači

sarači2

Sarači u Sarajevu postoje od 15. stoljeća, a imaju i svoju mahalu koja se zove po tom starom kožarskom zanatu koji danas polako izumire. Sarači su nekad pravili sedla, uzde i kandžije za konje, a promjenom potražnje krenuli su izrađivati pojaseve, futrole, torbe i druge predmete od kože.

“Ja se zovem Ibrahim Lazović i radim sa svojim ocem koji se zove Ejub Lazović. On je u penziji ali pomaže odnosno zajedno radimo. I njegov otac je radio ovdje, tako da je ovo porodični zanat.”, govori nam majstor sarač s kojim smo porazgovorali u njegovom dućanu na Baščaršiji.

Prije svega, recite nam malo više o svom zanatu.

“Ovo je zanat koji se zove sarački i on je nastao u doba kad su Turci došli u Bosnu i Hercegovinu. Prvobitna namjena ovog zanata je bila da snabdijeva tursku vojsku. Znači, namjena je bila izrada vojne opreme. Sama riječ sarač znači napraviti futrolu za sablju ili nož. Međutim, kako je rasla potreba za ostalim predmetima, tako se i zanat širio na neke ostale usluge, izradu ramenova, torbi i opreme za konje. Uglavnom je vezan za kožu.

Danas se ovaj zanat naziva i galanterija, odnosno galanterijski zanat. Tu spada izrada kaiševa, torbi, novčanika, sitnih accessoiresa, ruksaci, opreme za lovačke pse, futrole za oružje. Uglavnom, se sve radi ručno. Ručno se sve kroji. Nema nekih serija. Svaki proizvod je za sebe. Tako, da je to malo teže raditi.”

Jeste li završili neku posebnu školu, da biste se bavili ovim zanatom?

“Ja sam završio ovaj zanat. I to je interesantno, jer ja sam posljednji koji je završio ovaj zanat 1988. godine. I već tada ga nije bilo u Sarajevu, nego sam morao ići u Visoko. Dvije godine sam završio ovdje i treću godinu zanata u Visokom. To je bilo zakonska norma. Tada se nije mogao preuzeti zanat od oca ako niste imali školu. I sada je to tako. Ako se želite baviti nekim zanatom koji je malo specifičan, morate imati ili završenu školu ili barem kurs.”

Koliko vam je potrebno za izradu naprimjer jednog ruksaka?

“Zavisi sve od samog ruksaka i veličine. Uglavnom, jedan ruksak se može uraditi za jedan dan, dok se skroji i osmisli.”

Kako birate dizajn za ove predmete?

“Ovaj dizajn koji imam u radnji je klasični dizajn koji je zadnjih 100 godina ostao isti. Sada se opet vraća u modu taj klasični dizajn. Najviše ga vole stranci. Oni najviše i kupuju. Sada su u modi kožni ruksaci, ovi mali pa smo najviše bazirani na njih.”

Koliko sluha imaju gradski oci za ove zanate, koji ipak polako odumiru?

“Moram da kažem, da gradski oci poprilično imaju sluha za stare zanate. To se zove niskoakumulativna djelatnost. Mogu reći, da nas paze. Ne vodimo knjige, nismo u sistemu PDV-a. Plaćamo paušalni porez, nešto sitno. Radnje koje nisu u privatnom vlasništvu, tj. zanatlije koje su u opštinskim radnjama, također, imaju male kirije. Tako da je sve to neka olakšica.Uglavnom, dobro je. Ne može se zaraditi neki novac, ali se može pristojno živjeti od ovoga i neki miran život voditi.”

Šta biste poručili mladim ljudima, koji razmišljaju da se bave nekim od ovih starih zanata?

“Ne znam šta bih vam rekao. Ako imaju mogućnost, tj. ako imaju svoj neki privatni prostor, jedino na taj način bih im preporučio da se bave bilo kakvim zanatom.”

 Izvor: Lokal.hr

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

ten + 8 =