Početna / Aktualno / STAV SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM NASTUPA KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ U PAZINU

STAV SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM NASTUPA KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ U PAZINU

Revidiranje povijesti i obračun sa antifašizmom, odnosno sa pobjednicima nad fašizmom, koji se u Hrvatskoj provode nakon kontrarevolucije i secesije 90-ih ne prestaju, dapače oni se intenziviraju.

Najnoviji primjer dolazi iz samog vrha Hrvatske nazovi države, iz usta njene predsjednice, na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije, održane 25. rujna u Pazinu povodom obilježavanja 74. godišnjice donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju i 70. godišnjice Pariške mirovne konferencije.

Predsjednica je tom prilikom ignorirala rezultate ukupne borbe partizanskih boraca u NOB-i, žrtve čiji su životi uloženi u rezultate te borbe, od čega 17.000 Istrana i ulogu vođe i komandanta NOR maršala Tita, što je bio uvjet da bi uopće došlo do sjedinjenja, odnosno povrata okupiranih područja Istre, slovenskog i hrvatskog Primorja Rijeke, Zadra, Splita i otoka. Zaslugu je pripisala katoličkoj crkvi i svećenstvu u Istri. To je revoltiralo prisutne, koji su joj opravdano uputili salve zvižduka i negodovanja. Isto se dogodilo i saborskom zastupniku Antonu Klimanu za sličan nastup. Uskoro su se javili pojedinci i udruge iz crkvenih i nazovimo intelektualnih krugova, koji spočitavaju antifašistima,ali i bivšim jugoslavenskim vlastima da nedovoljno cijene ulogu i zasluge istarskog svećenstva na čelu sa mons. Božom Milanovićem na Pariškoj mirovnoj konferenciji. To nije točno, zvižduci i negodovanje u Pazinu nisu upućeni svećenstvu,niti mons. Boži Milanoviću, nego Kolindi Grabar Kitarović.

Obilježavanje ovih značajnih događaja održava se svake godine. Uloga istarskog svećenstva i mons Bože milanovića, u diplomatskim aktivnostima koja su uslijedila nakon pobjede u ratu nije prešućivana. Ona je isticana adekvatno doprinosu  i njima se nije zviždalo, svih poslijeratnih godina. Oni su samo odradili posao u okviru pozicije koju su imali u društvu, a bili su posjednici ili monopolisti podatkovnog arhiva, po prirodi posla kojeg crkva obavlja. I dali bi bilo korektno da te podatke nisu ustupili međunarodnoj komisiji. Ne bi.

Kod valoriziranja veličine doprinosa pojedinih aktera valja imati na umu, da je mirovnoj konferenciji prethodila pobjeda u ratu i da nikakve konferencije ne bi bilo da ta pobjeda uz spomenute žrtve nije postignuta. Podatkovna arhiva postojala je i nakon I sv. rata, u kojoj je odnos slavenskog življa u odnosu na ostale bio još povoljniji, ali Istra nije pripojena Hrvatskoj, jer je Hrvatska tada bila na strani gubitnika. Kao što je i NDH bila na strani gubitnika, pa je bezvrijedan bio dekret ili odluka Pavelićevih vlasti od 10. rujna 1943. godine      kako oni razvrgavaju ugovor sa Kraljevinom Italijom, jer je prešla na stranu njihovih neprijatelja. Bilo je to nakon kapitulacije italije 8. rujna 1943. godine.

Osim toga nisu istarski svećenici bili jedini delegati na konferenciji, bili su tu i predstavnici nove Jugoslavije, koji su u međuvremenu savladali diplomatske vještine, a učestvovali su i predstavnici savezničke antifašističke koalicije.

Iz crkvenih krugova stižu i neosnovane optužbe, da su nove jugoslavenske vlasti vrlo brzo zaboravile doprinos istarskog svećenstva i mons. Bože Milanovića, što nije točno. Monsinjoru je bilo omogućeno vjersko djelovanje, izdavačka djelatnost, 1962. godine dodijeljen mu je počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta, a 1978. Godine, zajedno sa mons. Dragutinom Nežićem  biva odlikovan ordenom zasluge za narod sa srebrnim zracima.

Na osnovu svega da se zaključit da zvižduci upućeni predsjednici nisu izraz kulture, bahatosti, arogancije, ili nedostatak kućnog odgoja, oni su naprosto izraz zdravog razuma.

Prvi želimo ukazati na još jedan detalj da predsjednica nije znala izgovorit ispravno ni ime bože Milanovića, pa ga je tako u nekoliko uzastopnih navrata preimenovala u Božo Milanković.

Postavlja se pitanje nakon toliko gafova od kada je ustoličena, u kojima omalovažava državu doduše vazalnu kojoj je na čelu, sebe i vlastitu porodicu, što rade njeni savjetnici, ima li ih i dali ih sluša, te na koncu konca šta ta nekadašnja NATO-va sekretarica zna radit, osim što odlično zna Engleski.
RO Istre

REGIONALNA ORGANIZACIJA ISTRE 

Vladimir Kapuralin

U Puli 3. X 2017.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

15 − two =