Početna / Kolumne / Bijaše Učiti / Stavi pravu stvar… i čini to često….

Stavi pravu stvar… i čini to često….

Stavi pravu stvar... i čini to često....

Upozorenje– programski sadržaj koji slijedi nije pogodan za optimiste  i mlađe od 18

Ako počinjete čitati ovaj tekst u nadi da u njemu ima sexa, razočarat ćete se.
Za sex je potrebno dvoje.
Zato je ovo više samozadovoljavanje Politike, nad slikom idealne, Savršene  ekonomije. Politika i političari žele samo nju, skladnu, potpunu, sebi dovoljnu, Savršenu ekonomiju.

Uvijek nekoliko koraka iza nje, govore o njoj kao da ju intimno poznaju, a i sami znaju da im je trenutno ( u stvari zauvijek) nedostižna. Ona pripada drugima, onim hrabrima koji su je odmjerili, zgrabili i bacili se na nju. U tom strastvenom aktu, zadovoljavajući sebe, zadovoljili su i nju. Zbog toga ona ostaje uz njih.
Za politiku bez hrabrosti, za politiku bez erosa, ostalo je samo samozadovoljavanje i nada da će ih jednom ipak zapaziti u gužvi svjetski poznatog kluba, dok s kompleksom manje vrijednosti, naslonjeni na šank svjetske burze, čitaju ekonomske pokazatelje kao horoskop.
I zvijezde nikako da se poklope.
Oko njih kruže mnoge dobre ekonomije, slobodne i napredne, i same bez dovoljno iskustva, ali oni ih ne vide- žele samo nju- Savršenu ekonomiju.
Ta nesretna i neuzvraćena  ljubav poprima šekspirijanse razmjere kada pred cijelim svijetom i nama, tvrdi da je to trenutno stanje jer, eto, politika zna put do Savršene ekonomije, ali, upozorava nas, neće biti lako.
I dok se Politika trese u grču samozadovoljavanja, mi ostajemo prikraćeni jer toliko čekanje izaziva frigidnost i erektivnu disfunkciju.

Osjećajući tolike poglede na sebi, savršena ekonomija shvaća svoju privlačnost i postaje razmažena tražeći svakodnevne dokaze ljubavi i strasti. Oni koji je imaju, kako bi je zadržali čine sve bez osvrtanja- neprijateljska preuzimanja i tržišna ekonomija njihov je dijamantni prsten kojim svakodnevno dokazuju ljubav. Tako bogato nakićena, ona koketira s onima koji je nemaju, a toliko žele. Tek oni su spremni na sve kako bi konačno postala njihova. Cilj opravdava sredstvo pa oni rasprodaju obiteljsko zlato, zatvaraju tvornice, prodaju dušu bankarskom vragu, oglušujući se na sva upozorenja. Deložiraju, otpuštaju, zagađuju zrak, buše more… otimaju zemlju po kojoj hodamo, kako bi njoj, savršenoj ekonomiji, napravili dovoljno mjesta.Nas prepuštaju Crkvi koja  nam objašnjava, prekornim glasom, pravila u Dolini suza.

Svi znaju pravila ove porno- igre i to da Savršena ekonomija nikad neće napustiti, makar nakratko, svoje sadašnje mecene, a ovo samozadovoljavanje pred našim očima poprima razmjere sapunice s bezbroj epizoda. Za to vrijeme, Dobre ekonomije,spremne pružiti pravu ljubav, ne tražeći ništa, neprepoznate, stoje po uglovima, prisiljene biti samo povremene ljubavnice i nikada ne postajući predmet njihove strasti i ljubavi.
Jer zavedena politika ne shvaća da je blještavilo svjetske, Savršene ekonomije samo vanjski sjaj koji skriva i donosi neoprostivu bijedu.

piše/Sanja Bilas

Facebook komentari

Sanja Bilas

Napiši sad ili zauvijek šuti!

Provjeri i ovo

U krevetu s Big Datom

  Dok u životinjskom svijetu postoji sezona lovostaja,  kod nas ljudi,jednom otvorena,  sezona lova je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 + 12 =