Početna / Istaknuto / Stigao odgovor UEFA-e: Službenu pjesmu hrvatske nogometne reprezentacije nećemo zabraniti!

Stigao odgovor UEFA-e: Službenu pjesmu hrvatske nogometne reprezentacije nećemo zabraniti!

uefasastanak

 

Na redovnom sastanku čelnika UEFA-e u Zürichu između ostalog je razmatran i zahtjev Inicijative mladih za ljudska prava upućen UEFA-i i HNS-u. Zatražena je zabrana pjesme “Lijepa li si”, no UEFA je nakon konzultacije sa svojom ekspertnom skupinom, te mišljenju i nalazu nezavisnih glazbenih stručnjaka iz EU, odbila zahtjev i saopćila da će emitiranje pjesme hrvatskih navijača i ubuduće biti dozvoljeno na stadionima, kako za vrijeme EP tako i u daljnjim takmičenjima.

Inicijativa mladih za ljudska prava ponovno je 10. lipnja ove godine na adresu Izvršnog odbora Uefe uputila pismo u kojem traže od te europske nogometne institucije da zabrani službenu pjesmu hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u nogometu u Francuskoj. Riječ je o pjesmi Marka Perkovića Thompsona “Lijepa li si” za koju u spomenutoj organizaciji smatraju kako je nacionalistička i ksenofobna. U pismu navode kako je pjesma “pravi poziv na mržnju koja predstavlja neprihvatljivu agresiju jer promovira osvajačke težnje prema teritorijima Bosne i Hercegovine”
Inicijativa u pismu navodi kako je Thompson ultranacionalistički pjevač koji na svojim nastupima koristi fašističke simbole.

Prioćenje UEFA-e prenosimo u cijelosti:
“Odbija se zahtjev Inicijative mladih za ljudska prava uz obrazloženje naše ekspertne skupine;
Iako nam je poznato da je oko nastupa autora pjesme bilo podosta kontroverzi, na EP ga ne možemo zabranjivati jer ne nastupa osobno i uživo, kao ni uz spomenutu spornu ikonografiju. Za njegove nastupe u Hrvatskoj nadležno je hrvatsko pravosuđe.
Što se tiče same pjesme, naši ekspertni i glazbeni timovi utvrdili su sljedeće:
Pjesma je eklatantan primjer glazbenog i općeg neukusa i šunda. U umjetničkom smislu je potpuno bezvrijedna. Zaglupljujuća je i jeftino dopadljiva. U odgojnom smislu je vrlo štetna jer podilazi na najprimitivniji način i raspiruje negativne strasti. Tekst je potpuno besmislen i površan. U namjeri da se spomenu sve hrvatske regije razotkriveno je i teško nepoznavanje zemljopisa jer su neke izostavljene ( Prigorje, Međimurje, Podravina itd…), uz spominjanje nekih nepostojećih regija drugih država, što joj daje i diskriminatorni karakter. Sve je prepuno stupidnih, jednostavnih rima ( tvoju-moju, moje-veliko je, moje-dvoje, li si-ti si, tema-nema itd…), koje jasno svjedoče o potpunom manjku talenta autora teksta. Na nekim mjestima rime uopće nema, iako je primjetno da se autor bezuspješno trudio ( Zagorje-boje !? ). Metafore su tragikomične; suza je krenula, uspomene su mirisale, Neretva prema moru krene.
U glazbenom smislu još je gora; tonovi su nejasni i cičavi, promjene ritma iritantne i neslušljive, djeluje kao zavijanje nekog krezubog čobana koji uopće ne zna pjevati. Sveukupno gledano, ova pjesma je jedna od najgorih i najsramotnijih navijačkih pjesama u povijesti čitavog nogometa. No ipak, imajući na umu da su je hrvatski navijači sami odabrali, nećemo je zabranjivati. Oni ju pjevaju i njome se sramote, a ne mi. Baš nas briga za njih i njihovu čobansku pjesmu”, stoji u priopćenju UEFA-e

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ante Pavelić UN

Ante Pavelić konačno u UN-u

I tako bez znanja i pitanja hrvatskih vlasti ali i jedinih ovlaštenih vlasnika istine o …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one + 2 =