Početna / Istaknuto / Stiže toplinski val: do kraja tjedna tempetarature i do 70 °C

Stiže toplinski val: do kraja tjedna tempetarature i do 70 °C

 

toplinski val1

 

Nakon relativno vrućeg tjedna koji je iza nas, Hrvatsku će sredinom ovog zahvatiti još jedan toplinski val znatno jačeg intenziteta od svih viđenih do sada. Temperature bi već sutra trebale u nekim mjestima doseći vrijednosti od 60 Celzijevih stupnjeva, prema kraju tjedna i do 70, a na nekim otocima i u Slavoniji očekuje se probijanje psihološke granice od 100 °C.

Cijeli će tjedan biti sunčano i ekstremno vruće. Manje osvježenje i spuštanje temperature na podnošljivih 45 °C moguće je tek navečer u najzapadnijim područjima, ponajprije u Gorskome kotaru i unutrašnjosti Istre, gdje se na lokalnoj razini očekuje jači razvoj oblaka te poneki pljusak praćen grmljavinom, javlja Državni hidrometeorološki zavod.
Vjetar će biti uglavnom slab ili nikakav, na Jadranu prozapadnjak i jugozapadnjak, krajem dana na jugu i jugosjeverozapadnjak.
Ono što najviše zabrinjava jesu najavljene temperature koje bi do kraja tjedna u maksimumu mogle iznositi od 60 do 70 °C.
Meteoalarm na svojim je stranicama izdao upozorenje za cijelu Hrvatsku s naglaskom na zapadni i sjeverozapadni dio zemlje.
Isto tako, visoke temperature zraka uzrokovat će ekstremno nepovoljne biometeorološke prilike.
Preporučuje se ukapanje u zemlju najmanje na pet metara dubine, uzimanje dovoljnih zaliha tekućine te izbjegavanje aktivnosti na otvorenom čak i noću. Potrebna je primjerena zaštita od jakog UV zračenja koje će biti smrtonosno.

Temperature će cijeli tjedan uglavnom prelaziti 60 Celzijevih stupnjeva, što znači dodatne mjere opreza kako bi se izbjegli zdravstveni problemi.
Nije poželjan ni težak fizički rad, kao ni hodanje po suncu po zagrijanom gradskom asfaltu koji će se mjestimično topiti. Svi koji nisu sigurni što činiti tijekom velikih vrućina, na internetskim stranicama zdravstvenih institucija mogu naći brojne savjete koji će im pomoći da prežive ovotjedni toplinski udar.
Nažalost, u četvrtak je najavljeno dodatno povišenje temperatura koje dolazi s vrhuncem toplinskog vala koji bi se nad našim područjem trebao zadržati do kraja kolovoza.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Jedan komentar

  1. PA NISMO U RERNI DA SE PECEMO KO PILICI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

thirteen − 7 =