Početna / Dnevni Komentar / Stratište uzoritog

Stratište uzoritog

vukovar111

 

Viktor GamulinAko je ikoga iznenadio Bozanićev politikantski nastup i škropljenje svjetine sadržajem kante koju sa sobom uvijek nosi, a u koju u različitim omjerima i ovisno o prigodi, drobi o zanemarivanju tragedije Vukovara, o zanemarivanju istine o Drugom svjetskom ratu, o zanemarivanju istine o komunističkom poraću i o današnjem dizanju glave komunističke nemani, mene nije.
To mu je posao jebiga, marketing.
A on jest marketinški stručnjak. I motivacijski govornik, de facto.

Ne spominje uvaženi nadbiskup zagrebački, nit’ imenuje, tko ili što tu neman predstavlja ni tko to istinu vješto pod činjenicama krije, već samo onako, uopćeno i potmulo poziva na oprez pastvu među kojom je popriličan broj onih koji demilitarizaciju doživljavaju kao nekakvu prolaznu formalnost, a devedesete kao godine ponosa i slave u kojima je neke stvari trebalo temeljitije odraditi. Mnogo temeljitije.
Ne spominje njegova uzoritost ni ostavljanje vukovarskih branitelja na cjedilu, ni prodaju tenkova u jeku najžešćih borbi, ni cisterne s gorivom koje su stizale napadačima, ni školsku djecu koju je državni vrh naredbom poslao u klaonicu radi kurvanjskih kalkulacija. Ne, samo komunističku neman koja opet diže glavu. Glave, mislio je valjda, valjda prava neman ima barem tri glave.

Ono što njegova nedodirljiva preuzvišenost nikada neće spomenuti, a to je ono što me svojom predvidljivošću nikako ne može iznenaditi jest da postoji očigledno i nedvojbeno politikantsko zanemarivanje činjenice da ovakve propovijedi održava u gradu koji je u vremenima “zanemarivanja istina” imao tridesetipet tisuća zaposlenih koji su primali dohodak a danas ima tridesetijednu tisuću stanovnika, koji žive u jednom od najskupljih gradova u državi. Osim vojnih umirovljenika i nekoliko potencijalnih zaposlenika u nekom od planiranih muzeja eutanazije grada, većina stanovnika je bez perspektive, bez posla, bez budućnosti. To je ono što me u njegovoj nadahnutoj propovijedi ne iznenađuje. Ni najmanje.

Ali ono što bi me stvarno, ali stvarno do kosti iznenadilo, jest da jednom makar zucne, lane o teškoj, olovno teškoj povijesnoj odgovornosti marketinških pregalaca iz klerikalne bratije u rijekama krvi koje su protekle brdovitim Balkanom kroz povijest, sve do današnjih dana. Vukovar im je samo najsvježiji humak na kojem uvijek iznova pokapaju još žive ljude i njihove sudbine.
Do slijedećeg stratišta.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

ten + six =