Početna / Zanimljivosti / Suhozid: nematerijalna baština (arhitektura)

Suhozid: nematerijalna baština (arhitektura)

suhozidzadartecaj

Prigodom obilježavanja 70-te obljetnice UNESCO-a, u Nicosiji na Cipru od 22. do 23. siječnja 2016., održan je sastanak stručnjaka na temu Tehnika gradnje “u suho” kao element nematerijalne kulturne baštine kako bi se započelo s izradom zajedničke kandidature za upis na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnih dobara čovječanstva.

Uz stručnjake iz Cipra, Bugarske, Grčke Španjolske i Švicarske kao predstavnik Ministarstva kulture RH sudjelovao je i stručnjak iz Udruge Dragodid koja je jedan od nositelja nematerijalnog kulturnog dobra – umijeća zidanja “u suho” ( o čemu smo više pisali ovdje).

Hrvatska je jedna od zemalja gdje je suhozid dobio i novu ulogu kao medij okupljanja različitih generacija entuzijasta i stručnjaka kroz radne akcije obnove baštine. Prizor sa prošlogodišnje radionice na Hvaru, tiskan i na kalendaru South East Europe Heritage Networka.

Umijeće gradnje suhozida široko je rasprostranjeno, i sadrži mnogo dodirnih točaka, kao i bezbroj lokalnih razlika. Ono što je svima koji ga baštine zajedničko jest da su slaganjem kamena na kamen zajednice oblikovale svoje krajolike prilagođavajući ih svojim potrebama obitavanja i uzgoja biljaka i životinja.

Suhozidom se čovjek kroz povijest borio ili se još uvijek bori protiv erozije, poplava, lavina, isušivanja, a usput su u suhozidu i oko njega svoj dom našle brojne sitne biljke i životinje povećavajući bioraznolikost i kompleksnost okoliša.

Glavni zaključci i smjernice daljnjeg zajedničkog djelovanja na očuvanju dobra i izradi kandidature za upis na Reprezentativnu listu UNESCO-a prema završnom dokumentu sastanka su: nositelji nematerijalnog dobra izrazili su svoju zabrinutost za očuvanje gradnje “u suho”; podržane su mjere očuvanja primjenom Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine UNESCO-a; zbog složenosti samog elementa konačni naziv dobra odredit će se tijekom sljedećih sastanaka u suradnji sa stručnjacima i nositeljima.

Sljedeći sastanak na tu temu bit će održan u Cephaloniji (Grčka) od 9. do 11. rujna 2016.

 

Preneseno s portala “Pogledaj.to”: Suhozid: kandidat za nematerijalnu kulturnu baštinu

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Optužnica protiv dr. Alojzija Stepinca (1946. godina)

U vezi s tim optužujem STEPINAC dr. ALOJZIJA, što je počinio slijedeća krivična djela: 1. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × three =