Početna / Priroda i društvo / Sonjin kaleidoskop / ŠUTI SAD JA GOVORIM!!!

ŠUTI SAD JA GOVORIM!!!

dolje šutnja!

Da nije ušla demokracija na hrvatski način mi bi svi umrli u dubokom neznanju da smo jedan šutljiv narod. Prvi pokazatelj je bio kad se gromoglasno rušio socijalizam uz povike „ Tuđman Tuđman Tuđman“! Hrvati su jurili izabrati svog spasitelja i trčeći putem bacali traktore, kombajne, oruđe i alat koji im više neće trebat. Vidjeli mi kako kapitalizam izgleda u Trstu i Grazu gdje su cipele, kava i riža padale s neba. I tako sretni i veseli dobili i mi svoj kapitalizam koji je munjevito sravnio tvornice i svu proizvodnju, ali napunio dućane cipelama, rižom i kavom. Započelo je doba neizmjerne sreće i blagostanja koje traje do današnjeg dana.

Saznali smo sve o sebi zahvaljujući slobodi govora u talijanskim cipelama. Otvorili mediji svoja vrata i konačno omogućili napaćenim Hrvatima da konačno kažu svoje. E, kako smo šutjeli od rođenja pa do prije 20 godina govorimo svi u glas, parlamentarizam će pričekati sve dok svi Hrvati ne kažu što imaju za reć. Konačno smo dobili legitimno pravo da se na glas žalimo ispred Sabora i na ulicama, što je oslobodilo potisnutu želju za govorom. Prije smo šutili i trpili što su plaće bile na vrijeme, režije male, školovanje i liječenje besplatno, godišnji odmori mjesec dana itd. Generaciji koja je to izdržala svakako treba podići spomenik „ žrtve šutnje“.

Televizijske emisije ugošćuju po 180 gostiju odjednom ( emisija traje do 1 sat) od kojih se očekuje da kažu što misle o zadanoj temi. Voditelji imaju jedini zadatak postavit pitanje i prekidat goste koji se logoreično ponašaju. Tako je ušla čuvena rečenica „ da kažem samo dvije rečenice“ koje traju 10 minuta što je normalno, jer kad se konačno dočepaju riječi ne puštaju sve dok ne izgovore te dvije rečenice. Sugovornici koji nisu bili dovoljno ratoborni uglavnom imaju nezadovoljan izraz lica do plača, al’ ko’ im kriv što nisu savladali vještinu „ cath as cath can“?! Takve emisije su od velikog značaja glede širenja duha demokracije.

Demokracija u Hrvata iznjedrila je „ malog čovjeka“ koji sudjeluje u radijskim emisijama tipa „ nek se čuje glas malog čovjeka“. Svakodnevnim javljanjem u eter „mali čovjek“ može laprdat do mile volje, žalit se na poskupljenje graha, na rupe ispred ulaznih vrata, na susjeda koji bučno zatvara vrata, na pse koji laju, na krađu novčanika u tramvaju, na izgubljene ključeve od stana, na poskupljenje grincajga, na političare, na kišu koja ne prestaje padat, na vjetrove koji nekontrolirano pušu, na prašinu koje se ne mogu riješit, jer susjed gradi kuću (a on nema ni za kruh), na skupe čvarke, truli kelj, susjedovu mačku, parkirani auto kojemje jedan kotač izvan crte, pticu koja se posrala na glavu….nastavi niz….

Tu su i društvene mreže od kojih je najpopularniji „ fejsbuk“ zahvaljujući kome u isti glas mogu laprdat stotine tisuća ljudi, doduše bez glasa, ali pisana riječ koja je bila također „zabranjena“ u socijalizmu izišla na svjetlo dana. Pronađen je način kako galamiti na fb-u, „caps lock“ riješio i taj problem kako nebi svako svakom ostao dužan. Osim što je psovanje postalo normalna stvar reći to malim slovima nema težinu, pa na pr.: jebeni jugonostalgičarski kretenu ili JEBENI JUGONOSTALGIČARSKI KRETENU nikako nije istog značenja. Tu su i prijetnje svih vrsta : UBIT ĆU TE MAJMUNE GLUPI KAD TE NAĐEM!!! Sve to oslobađa našeg napaćenog čovjeka okovanog pedesetgodišnjom šutnjom. Zahvaljujući demokraciji u Hrvata koja je imala jedini cilj oslobodit čovjeka pola stoljeća šutnje, dobro smo se upoznali. Sad smo konačno slobodni ljudi bez plaća, s malim plaćama, zelenaškim kreditima kod stranih banaka, enormnim režijama, skupim školovanjem, „besplatnim“ zdravstvom, s ovrhama, deložacijama, skupim bilježnicima bes kojih ne možemo darovati prsten, skupom hranom…nastavi niz…..

Živjela sloboda govora, DOLJE ŠUTNJA!!! ŠUTI SAD JA GOVORIM!!!!

by Sonja Smoljak

Facebook komentari

Sonja Smoljak

Biti domoljub znači ljubiti ulazna vrata

Provjeri i ovo

METEOALARM

  Jedino u slučaju da počne Treći svjetski rat, televizije neće imat vremena svaki dan …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

6 + 18 =