Početna / Istaknuto / Sutra prosvjedno protiv Monsanta i TTIP-a: ne cveta cveće ni u naše preduzeće! (II)

Sutra prosvjedno protiv Monsanta i TTIP-a: ne cveta cveće ni u naše preduzeće! (II)

monsantottip2

Sutra u 12:00 sati na Trgu Francuske republike održava se godišnji prosvjedni marš protiv Monsanta i prosvjed protiv sporazuma TTIP/TT.  Međunarodni marš protiv Monsanta tradicionalni je godišnji prosvjed protiv načina poslovanja i proizvoda te američke tvrtke, ali i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese.

Monsanto je multinacionalna korporacija koja u sebi utjelovljuje najgore elemente globalne ekonomije-predatorsko uništavanje konkurencije, patentiranje prava na sjeme, proizvodnja i distribucija GMO sjemena koje dugoročno nanosi nepopravljivu štetu tlu i poljoprivredi, lobiranje i potkupljivanje Vlada i agresivno promicanje vlastite agende.

Iako tvrtka Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme jer je ono zakonom zabranjeno, na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje TTIP sporazuma koji bi joj širom otvorio vrata europskog tržišta, a Hrvatska u tom slučaju sama po sebi ne bi mogla ništa učiniti da se zaštiti.

Zato je Monsanto simbol korporativnog gledanja na svijet koji Europi i Hrvatskoj može donijeti isključivo štetu pa svaki javni prosvjed protiv njega predstavlja korak u dobrom smjeru.

Na stranicama Zelene Akcije stoji priopćenje povodom studije utjecaja na RH spomenutog prijedloga sporazuma.
Tako stoji kako je 10. svibnja 2016, na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova objavljena je studija “Utjecaj Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja između EU-a i SAD-a (TTIP) na Republiku Hrvatsku”.
Stoji kako nalazi studije pokazuju vrlo skromne pozitivne učinke na naše gospodarstvo. Tako se npr. u slučaju srednje optimističnog scenarija za ishod pregovora (ukidanje svih carinskih i 10% necarinskih prepreka trgovini), predviđa rast BDP-a od svega 0.02% godišnje, rastući do 0,11% u četvrtoj godini.
Između ostalog, dalje se ističe kako je bizarno da se kao jedan od “dokaza” visokih standarda zaštite okoliša kod oba trgovinska partnera navodi činjenica da su SAD i EU sudjelovali na velikoj klimatskoj konferenciji održanoj u Parizu prošle godine, pri čemu se prigodno ignorira činjenica da bi potpisivanje TTIP-a direktno naštetilo ostvarivanju ciljeva postavljenih na toj konferenciji (zadržavanje porasta globalne temperature ispod 2 ºC, uz napore da se ograniči na 1.5 °C u odnosu na predindustrijske razine).
U zaključku priopćenja stoji kako s obzirom na to da studija utjecaja TTIP-a na RH predviđa vrlo skromnu ekonomsku korist dok u isto vrijeme ozbiljno podcjenjuje rizike koje on nosi sa sobom, smatramo kako ona ne može biti argument u korist potpisivanja ovog sporazuma. Zelena akcija ovim putem još jednom poziva hrvatske i europske institucije da poslušaju glas milijuna građana s obje strane Atlantika te da zatraže prekid pregovora o TTIP-u.
.
Upitali smo za komentar organizatore sutrašnjeg prosvjeda:

Nakon što je Greenpeace objavio dijelove sadržaja pregovarčkih pozicija dviju strana u pregovorima o sklapanju TTIP-a više nema nikakve dvojbe da je taj ugovor pisan na štetu europskoh ekonomija, a brojni europski političari su već izjavili da njihove zemlje neće ratificirati takav ugovor. Sve sumnje aktivista o namjerama TTIP-a su se potvrdile, u središtu tog ugovora je deregulacija svih zaštitnih mehanizama koje je Europa gradila desetljećima, a gospodarski rast koji bi bio proizvod tog ugovora je praktički zanemariv u globalnim razmjerima.

Marš protiv Monsanta i TTIP-a ima upravo namjeru pokazati da u Hrvatskoj postoji svijest o štetnosti takvih procesa i da nećemo gledati na njih jednako mirno kao i naši beskorisni političari koji o toj temi ne znaju praktički ništa, a niti ih zanima. Naši razlozi za veliko NE TTIP-u su deregulacija, ugrožavanje radničkih prava, otvaranje vrata GMO tehnologiji, ukidanje zdravstvenih i ekoloških standarda kao i stvaranje pogodnih uvjeta za masovnu privatizaciju ne samo prirodnih bogatstava nego i javnih usluga. Tu je i klauzula ISDS koja derogira domaće zakonodavtvo i stvara nadnacionalne sudske entitete nad kojima držae nemaju nikakvog utjecaja.  – komentiraju organizatori.

Tako da se sutra prošećite do Trga Francuske revolucije i poručite: Ne cveta cveće ni u naše preduzeće!

 

Kontraportal

 

Vezani tekstovi:

Monsantov put u sumrak (2)

O grofovima i popovima, TTIP-u i lopovima

Monsantov put u sumrak – nadajmo se

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): Poznati herbicid vjerojatni je uzrok raka

TTIP (ne)informiranost

Europska komisija odobrila uvoz novih GMO-usjeva [T. T. I. P.]

Ne cveta cveće ni u naše preduzeće!

Monsanto- tvornica smrti

Split: tribina o trgovačkim sporazumima TTIP / CETA / TPP / TISA (najava)

TRANS-PACIFIČKA POGODOVANJA vs. TRANS-TRGOVINSKI INTERESNI PAKTOVI

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five − 3 =