Početna / Kolumne / Čak štaviše / Svibanjski brevijar

Svibanjski brevijar

 

Nenad HorvatSaborski svibanj ljeta Gospodnjeg 2017. ostat će nam u nezaboravnom sjećanju. Nevjerica, zapanjenost, zgranutost i zaprepaštenost polako se stišavaju. Postepeno dolazimo k sebi. Kad smo ovaj svibanjski šou preživjeli, preživjet ćemo i sav korov, nametnike i ostale parazite. Pogledajmo korifeje koji su nam taj svibanj priuštili.

Andrej Plenković: neprikosnoveni pobjednik proteklih dva tjedna. Pošten kao Sanader, lijep kao gospođa Kosor, bistar kao Karamarko. Saborski ološ mu je radio neke probleme, al’ džabe. Sve ih je smotao, k’o kupus u sarmu. Junački se odupro teroru činjenica. Donedavno smo mu tepali “Svileni”, a odsad ćemo ga zvati “Milorad”. HDZ je HDZ, sve ostalo su gljivice na nogama. Nema pazi, samo gazi!

Božo Petrov: samonikli provincijski luzer koji je poželio biti Spasitelj, Izbavitelj i Otkupitelj. Dosadan k’o vjeronauk. S umom rastavljen, ima tu naviku da liježe u krevet sa zmijama. Već su ga jednom bile izgrizle – skoro do smrti, ali im je oprostio. Obećale su mu da su se popravile i da više neće, ali eto… Džabe ti je sada jadikovati. U konačnici i ukratko, kako bi rekao onaj bezobrazni ateist: sjaše Šonjo da uzjaše Njonjo.

Gordan Jandroković: preživio je smaknuće troje svojih gospodara i umilio se četvrtom. Od Aristotela je naučio: izdajničko janje četiri tate sisa. Onako omalen, mazan, krotak i lepršav, s ponosom i dostojanstvom tegli nadimak Njonjo, premda mu ni Pudlica ne stoji loše. Dobro bi zvučala i Iznutrica. Nakon prve predsjednice države, dobili smo i prvu predsjednicu Sabora.

Zdravko Marić: zdrava snaga naše zdrave domovine. Ni kriv ni dužan, zatalasao je Hrvatsku. Nitko ne zna što je on zapravo: Gazdin pobočnik u vladi ili vladin pobočnik kod Gazde. U oba slučaja, roba s greškom. K-plus kvaliteta. Kao stvoren za ministra financija – neokaljan, nepotkupljiv, neprobojan. Uzeo je, doduše, neki sitni kredit, beskamatni i bespovratni, ali sve po zakonu. Tá nije on stvorio razbojnički sistem!

Željko Glasnović: legendarni general koji patološki voli sve što je hrvatsko. Najavljuje nam interventni uvoz desetina tisuća hrvatskih branitelja, kako bi suzbio nestašicu na tržištu. I na biralištima. Roba je provjerena i pouzdana, a i neće puno koštati – par milijardi nečega godišnje. Tako se brišu zločinačke, jugoudbaške, komunističke i sve ostale domoljubne granice!

Bruna Esih: kandidatkinja za gradonačelnika metropole. Naumila je zubima i noktima preorati Zagreb, tražeći kosti – ma kojeg biološkog porijekla. Od Zagreba je naumila napraviti Bleiburg, samo još veći i tragičniji. Dugo se brstilo to domoljubno trnje, grmlje, šikaru i drač, ali se i obrstilo. Pukla kičma. Nema više. Još donedavno superstar u rangu Severine, sad je tek posrnula domoljubna djeva. Sjebala je i tavu i jaja!

Milorad Pupovac: fenomen nad fenomenima. Pokazao je i dokazao kako je u našoj samostalnoj i suverenoj, nezavisnoj i neponovljivoj Hrvatskoj unosnije biti Srbin nego Hrvat. Đavo nek’ nosi ćirilicu i Jasenovac, to su sve trice i kučine. Bitni su samoranjavanje, principijelnost, čist obraz i duga ljubav. Mrtav, a diše… to je krilnik, a ne ti!

Zlatko Hasanbegović: tvrda ikona tvrde desnice. Kao i svaka ikona, sva je slinava od neprekidnog cjelivanja. Saprofit endehazijske truleži. Protiv moralno-političke kaljuže bori se, sa suzom radosnicom u oku, daljnjim kaljužanjem. I to – pazite – s likom iz gornjeg pasusa!  Pa ti reci da putevi Allahovi nisu čudni…

Tomislav Saucha: junak – ma što junak, heroj! – proteklog razdoblja. Ničim izazvan i bez ikakvih problema, pokazao nam je da su moral, etika i zdrav razum vrlo precijenjeni, čak štaviše da su beskoristan teret. Dva je puta iz mrtvih vjerodostojno vratio vjerodostojni HDZ. Sasvim dovoljno da postane novi ministar pravosuđa, kad je već ministarstvo financija tako detaljno zauzeto.

Summa summarum: Hrvatska – zemlja beskrajnih mogućnosti!

 

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

11 + fifteen =