Početna / Zanimljivosti / Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): Poznati herbicid vjerojatni je uzrok raka

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): Poznati herbicid vjerojatni je uzrok raka

WHO
Piše: Krešimir Pavlović

Poznati bio-kemijski spoj glifostat koristi se u preko 750 komercijalnih herbicida i pesticida još od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Najpoznatiji proizvodi na bazi glifostata danas su herbicidi ‘Roundup’ i ‘Roundup Ready’ američke bio-tehnološke kompanije Monsanto.

Prema rezultatima poslijednjeg po redu kliničkog ispitivanja ove krovne medicinske institucije u svijetu, upravo je rasprostranjeni herbicid pri vrhu popisa vjerojatnih uzročnika nekontroliranog rasta tumorskih stanica širokog spektra. Ništa manje zabrinjavajuć nije bio nalaz ispitivanja o tomme kako se relativno lako glifostat može apsorbirati kroz kožu agronomskih djelatnika koji rukuju s njime – objašnjava notorne skafandere za kontaminaciju koji se obično koriste pri zaprašivanju Monsantovih usjeva.

Glasnogovornik kompanije izrazio je čuđenje takvim brzopletim zaključcima mimo ‘uobičajenih regulatornih kanala’. Istini za volju, velika većina spomenutih nadzornih tijela putem razgranate mreže lobističkih utjecaja te klasičnih sukoba interesa, nalazi se na platnom spisku same kompanije. Ali ne možeš dobiti i ovce i novce. Možda je još zanimljivo reći kako se ovakvi nalazi WHO-a poklapaju s opsežnim interdiscipliarnim istraživanjem iz studenog prošle godine, koje je ustvrdilo ‘visoku korelaciju između rasprostranjenosti glifostata i dvadestdva česta kronična oboljenja u SAD-u.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Povijesno gledajući: Narodna fronta – Socijalistički savez radnog naroda

  NARODNA FRONTA je bio savez radničke klase i drugih demokratskih progresivnih snaga, nastao na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four × 4 =