Početna / Zanimljivosti / Svježe iz printa: fotopaneli

Svježe iz printa: fotopaneli

printfotopanel2

 

Južnokorejska visokotehnološka kompanija “Kyung-In Synthetics” nedavno je predstavila upotrebljivu inačicu fotopanela koju je moguće proizvesti tehnološkim postupkom sličnim klasičnom uredskom printanju.

Radi se o vrlo laganim, savitljivim solarnim panelima nanizanim u neprekinutoj traci širine svega deset centimetara.
Jedan ‘isječak’ fotopanela površine 100 centimetara kvadratnih može proizvesti do 50 watta električne energije.
U sklopu projekta provjere učinkovitosti novih ćelija, jedna izolirana, zabačena zajednica u Indiji opremljena je ‘panelima iz printa’.

No, iako je sam proizvodni proces relativno jednostavan a potreban materijal dostupan i povoljan, stroj na kojem se tiskaju ćelije još je prilično kompliciran za upotrebu, sofisticiran i skup za održavanje; dok su sami paneli razmjerno delikatni i osjetljivi na vremenske faktore.

Jasno je kako je opisanu tehnologiju potrebno još usavršiti prije konačnog nadmetanja na tržištu, no prednosti i potencijal ovakvih fotopanela već su sada očigledni.
Manipulativni troškovi neobično tankih i laganih panela poput transporta, osiguranja, instaliranja te proizvodnje u konačnici bi trebali biti višestruko povoljniji pred klasičnim solarnim panelima.

Ovdje je možda još zanimljivo spomenuti kako jedan metar kvadratni danas uobičajenog, statičnog fotopanela već sada stoji gotovo 99 % povoljnije nego što je to stajao prvi solarni panel jednake površine, proizveden za domaćinstva sredinom 1970.

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × 4 =