Početna / Kolumne / Gost Kolumnist / Tehnokracija u Hrvatskoj: uvod u diktaturu kapitala?

Tehnokracija u Hrvatskoj: uvod u diktaturu kapitala?

tehnokracija

 

goran kovačević

 

 

Piše: Goran Kovačević

 

 

U Hrvatskoj je pri kraju 2015. godine i službeno uvedena tehnokracija mimo volje većine birača.
Nije da takvo što nije bilo unaprijed, još u predizbornoj kampanji, najavljivano.  Štoviše, MOST je prodavao maglu u svakoj mogućoj izjavi za medije o takozvanom “trećem putu“, reformama i stručnjacima u vladi ili o “stručnoj vladi“ koja će nas izvući iz krize i pokrenuti rast, tako da je ovo ustvari bio sasvim očekivani razvoj situacije.

Doduše, istina je i da se je MOST pokušavao prodati pod “neideološku“ opciju, kao netko tko nije niti lijevo niti desno, kao oni koje ne zanimaju više priče o “ustašama i partizanima“, koje ne zanimaju ideologije nego samo ekonomija, reforme, stručna vlada, strane investicije, privredni rast. Problem je  upravo u tome što se ono na čemu MOST inzistira još od svoje predizborne kampanje u svijetu naziva tehnokracijom, i to spada pod desnicu. Dakle, odmah u startu pada u vodu njihova priča da nisu ideološki opredjeljeni, takvo što je ustvari i nemoguće u politici, ne može se biti ideološki neopredjeljen.

To je samo spin, inače korišten od liberala, kojim se pokušavaju određeni zahtjevi, određeni klasni interesi, pogledi na ekonomiju, društvo, svijet općenito, legitimizirati kao normalne, kao one koji nemaju ideološki predznak nego predstavljaju zdravi razum, te se podrazumjevaju sami po sebi.

 

 

big biznis

 

Tajkunobrani ili Mostobran krupnog kapitala

MOST je, da budemo potpuno iskreni, ustvari mostobran buržoazije, zastupaju klasne interese više srednje klase i krupnog kapitala, pa ako ste se ponekad slučajno zapitali što bi sve one najavljivane reforme značile u praksi i što može od njih očekivati radnička klasa onda je odgovor – baš ništa dobroga. Reforme jednostavno znače još rezova, još više stezanja remena za radničku klasu te još veće profite za buržoaziju i njihove korporacije. Reforme će u praksi značiti smanjivanje radničkih plaća, smanjivanje mirovina, smanjivanje cijene rada, smanjivanje poreza, ukidanje minimalne plaće, maksimalno smanjivanje radničkih prava što se u kapitalističkom diskursu naziva “liberalizacijom zakona o radu“, potom pogodovanje krupnom kapitalu kroz razne državne poticaje i oprost dugova, što se opet može prevesti na jezik buržoazije kao “stvaranje pozitivne poduzetničke klime“, pa namjerno uništavanje javnog sektora da bi se ga se prikazalo kao neefikasnog, a državu nesposobnom da upravlja poduzećima – a sve da bi se lakše progurala rasprodaja svega preostalog u državnom vlasništvu kroz novi val privatizacija koje se spremaju. Ovdje spada i privatizacija zdravstva te školstva, pa ako se slučajno razbolite, a nemate novaca da platite liječenje, možete slobodno krepati na ulici, nikoga iz vlade neće biti pretjerano briga.  Ako nemate novaca za plaćanje školovanja, djeca vam mogu biti slobodno nepismena i neobrazovana, dok će budućnost biti osigurana samo djeci kapitalista. Potom je tu smanjivanje socijalnih davanja, smanjivanje ili ukidanje socijalne pomoći, smanjivanje ili ukidanje dječjeg doplatka, smanjivanje ili ukidanje rodiljne naknade i tome slično.

Sociopati u ekstazi

Ovime su, konačno, na svoje došli i sociopati koji sebe nazivaju libertarijancima ili slobodarima, a kojima je nepoznat sam pojam slobode kao takve, to je ideološki spektar na kojem možete vidjeti i osobe koje u 21. stoljeću pozivaju na “pokrštavanje nekrsta na granicama“ aludirajući time na izbjeglice muslimanske vjeroispovjesti koje bježe od rata u Siriji, možete tamo sresti ljude koji se smatraju monarhistima, geocentristima, koji su protiv seksualnog odgoja u školama i protiv predavanja teorije evolucije u školama, nazivajući to “državnom indoktrinacijom“, jer ipak roditelji, koji su, poželjno je sve ovo prethodno nabrojano, znaju što je najbolje za njihovu djecu i što trebaju a što ne trebaju učiti. Ali zato istovremeno nemaju ništa protiv crkvene indoktrinacije putem vjeronauka u javnim sekularnim školama. Uglavnom su to ljudi koji su protiv razuma i protiv demokracije. No da se vratimo na novu vladu i mandatara.

Dolazak tehnokracije

big pharmaKonačno, nakon višetjednog političkog cirkusiranja, koalicijom MOSTA – kao predstavnika klerofašističke desnice,  te Domoljubne koalicije – kao fašističke desnice, dobili smo premijera iz Kanade, Tihomira Oreškovića, stranog vazala krupnog kapitala, menadžera ili da budemo precizniji glavnog financijskog direktora TEVA Kanada. Korporacije koja je preuzela i uništila Plivu. Naravno, dolaskom u Plivu Orešković, kao što mu je to i ranije bila funkcija, također odmah zasjeda u fotelju glavnog financijskog direktora. Tako smo dobili tehnokrata koji možda ne zna najbolje jezik zemlje kojom će vladati, ali kojeg zato podržavaju centri krupnog kapitala, i koji će vrlo dobro znati odraditi posao koji mu je povjeren, kao što su provedba neoliberalnih mjera i reformi te daljnja privatizacija svega što je još uvijek preostalo u rukama države. Nešto ranije ove godine, na predsjedničkim izborima, dobili smo pak i predsjednicu, ovoga puta ona ne dolazi iz daleke nam Kanade nego iz nešto bliže Belgije, iz NATO-a, vojnog saveza međunarodnog krupnog kapitala koji je osnovan prije par desetljeća sa ciljem spriječavanja prodora socijalizma na zapad, inače, sa istim ciljem je uvedena i socijalna država koju se danas pokušava na sve moguče načine slomiti, vojni savez koji je danas zadužnen za očuvanje trenutnog svjetskog kapitalističkog poretka, vojni savez koji je zadužen da skrši na najbrutalniji mogući način svaki otpor kapitalističkoj hegemoniji te koji je korišten kao alat za provođenje zapadne imperijalističke politike pokoravanja drugih država kapitalističkim centrima moći.

U današnje doba kada više nema opasnosti od socijalizma sa istoka, socijalna država predstavlja nepotreban teret za kapital kojeg se treba riješiti što prje, smetnju buržoaskim klasnim interesima i daljnjoj maksimalizaciji profita, dok je svojevremeno, za vrijeme opasnosti prelijevanja socijalističkih revolucija na zapad, upravo socijalna država ta koja je buržoaziji osigurala opstanak, smirujući klasne tenzije i osiguravajući radničkoj klasi sva ona prava i pogodnosti koje danas ubrzano gubi bez pružanja pravog otpora.

Zaoštravanje klasne borbe

Dolaskom tehnokrata na čelo države, dakle, zaoštrava se klasna borba, nažalost, zasada samo ona borba koju kapitalistička klasa vodi protiv radnika, a hoće li dolazak ekstremne desnice sa tehnokratom kao premijerom na vlast povoljno utjecati na konsolidaciju i jačanje radikalne ljevice, na početak većeg povezivanja i suradnje među sindikatima i obnovu radničkog pokreta i solidarnosti te organiziranje konkretnog radničkog i antifašističkog otpora u Hrvatskoj ostaje nam za vidjeti u mjesecima i godinama koje su pred nama.

U svakom slučaju radikalnoj ljevici predstoji mukotrpan rad prvo za vlastitu izgradnju i pozicioniranje kao realne alternative sadašnjem sistemu i vladajućoj liberalnoj ideologiji, pa tek potom i dugotrajna klasna borba protiv galopirajućeg neoliberalnog kapitalizma koji za sobom ostavlja samo pustoš.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Jedan komentar

  1. Sada su nam ga stvarno metli. Slažem se gotovo u potpunosti s člankom, osim sa zadnjim paragrafima o radikalnoj ljevici. Naime, nije valjda još izbledjelo povijesno sjećanje, nije prošlo ni pola godine…Syriza. To je po meni jedini mogući domet radikalne ljevice. Može aktivirati ljude, zasjesti na vlast. Ali kad jednom sjednu za stol s elitama s namjerom da naprave preraspodjelu moći…pa kad elite ispod stola upere napunjeni otkočeni pištolj prema njima…eee, potpuno shvaćam da u takvoj situaciji brzo splasne revolucionarni zanos. Mislim da ne postoji nikakva šansa, da se išta napravi u okvirima “demokracije”, jer je demokracija sama na neki način proizvod elita.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × 3 =