Početna / Zanimljivosti / Tema radnje je arheologija

Tema radnje je arheologija

glava
Piše: Krešimir Pavlović

Mjesto radnje je Guatemala u srednjoj Americi, vrijeme radnje je 1950. ili malo prije. Po rubrikama svjetskih medijskih zanimljivosti jako kratko se moglo čitati o ‘usputnom’ otkriću velike kamene glave indoeuropskih crta lica, u tamošnjim prašumama.

Priča je ubrzo utonula u zaborav, jednako iznenadno kako se i pojavila. Slijedeći ju je ‘otkrio’ dr Oscar Rafael Padilla Lara 1987., kada mu je vlasnik zemlje na kojoj je pronađena statua poslao fotografiju snimljenu 1950. (na slici), uz kratak opis.

Priča je zatim bila objavljena u popularnom časopisu ‘Ancient Skies’ te se za nju zaintrigirao pisac i istraživač Hatcher Childress. Stupio je u kontakt sa dr. Padrillom te utvrdio da je fotografija snimljena 10 km. od seoceta La Democracia na jugu zemlje.

Kako su u tom području Guatemale krajem 1980. vođeni sukobi između vladinih postrojba i pobunjenika, spomenuto selo stradalo je u unakrsnoj vatri. Čini se kako je kamena statua korištena za vježbe gađanja gerilaca, samo je bila devastirana puno više nego poznata egipatska sfinga u Napoleonovo doba. Jedina upotrebljiva mjera koju su uspjeli izvući iz ostataka odnosila se na visinu statue: 4-6 m.

Čini se i kako je fotografija oštećene glave kasnije poslužila kao ‘dokaz’ jednoj apokaliptičnoj teoriji o sukobu izvanzemaljaca i stanovnika Zemlje, popularnoj uoči približavanja ‘smaka svijeta’. Film se zvao ‘Revelations of the Mayans 2012. and Beyond’.

megaliti
Mjesto radnje ovdje je planina Gornaya Shoria u južnom Sibiru, vrijeme radnje „nedavna sadašnjost“, dok u glavnim ulogama stoji nekoliko desetaka pravokutno obrađenih granitnih blokova, procijenjene težine do 4.000.tona.

Gornaya Shoria je planina od 1100 nadmorske visine, za vrijeme SSSR-a ovo područje je obilovalo Gulazima te je cijelo područje bilo zabranjeno za pristup javnosti i strancima.

Ekspedicija je utvrdila kako su brojni megaliti na sebi imali znakove gareža, te se činilo kako su neki dijelovi megalita na sebi imali očigledne pokazatelje topljenja stijene.

Najčudnije je bilo to što se igla kompasa stalno okretala dalje od megalita pa je Sidorov tim zaključio kako je potrebno napraviti novu ekspediciju u budućnosti sa sofisticiranijom opremom.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Povijesno gledajući: Narodna fronta – Socijalistički savez radnog naroda

  NARODNA FRONTA je bio savez radničke klase i drugih demokratskih progresivnih snaga, nastao na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

14 − 12 =