Početna / Kolumne / Čak štaviše / Tko lupeža krije, bolji ni on nije….

Tko lupeža krije, bolji ni on nije….

crni111

 

Nenad HorvatU subotu je HDZ imao svoj festival demokracije. Lisinski je ugostio tzv. XVII. Opći sabor HDZ-a; bio je to izvještajni, ali i izborni kongres naše najveće, najdomoljubnije i najstožernije stranke. Sve se odvijalo pod vrlo upečatljivim sloganom: „Ponos. Zajedništvo. Domoljublje.“

Kao što je i red, izvještaj je podnio predsjednik Tomislav Karamarko. Svima nam je poznato: Karamarko priča malo, ali loše, tako da ni govor u Lisinskom nije bio iznimka Nije bio baš malen (trajao je nešto više od 38 minuta), ali je bio loš – šupalj i beskrvan kao i njegov govornik. Iz svemira se moglo vidjeti da referent ima blijedo lice, smrznutu grimasu, suha usta, knedlu u grlu, omču oko vrata i mlinski kamen svezan za noge. Vidjelo se da su protekli tjedni iz našeg naduvenka efikasno izbili svu onu njegovu opakost, sigurnost, samopouzdanje i samouvjerenost, a usput i nagrizli njegovu budućnost te upropastili njegove ambicije. S vrlo neizvjesnom (dapače vrlo izvjesnom) neposrednom budućnošću, opterećen aferama i skandalima, Karamarko se svojim referatom u Lisinskom išao vaditi i spasiti što se spasiti dade.

U ruci je držao sve svoje standardne adute, odnosno ćorke; pozivao se domovinu i domoljublje (ispucao ih je ravno 15 puta), doktora Franju Tuđmana (7 puta), reforme (4 puta) i branitelje (2 puta). Bio je tu i džoker iz rukava – blaženi Alojzije Stepinac. Ništa nije pomoglo. Sve se pretvorilo u šuplje fraze, obranu svojeg lika, djela i honorara, uz neizbježni obračun s mrskim MOST-om. Nacionalni interesi prštali su na sve strane – malo kao zakletva, malo kao prijetnja. MOL se nije spominjao…

Unatoč svemu tome, usprkos Karamarkovim pištoljima na vodu i vlažnim šibicama, subotnji svenarodni partijski kongres HDZ-a udijelio je svome vođi ni manje ni više nego 27 (dvadeset i sedam!) aplauza. To otprilike ispada po jedan aplauz svakih 85 sekundi. Unatoč velikoj količini i neizdrživoj čestoći, ni jedan od tih aplauza nije bio baš bezpridržajano žestok, dapače – svi su bili nekako ćoravi, mlaki i neodlučni. Vidjelo se da prisutni delegati – premda prethodno pomno izabrani, brifirani i opremljeni šalabahterima – nisu bili osobito impresionirani. Narodni heroji zaslužuju više, ali što se može.

 

crni222

 

Za govornicom su se nakon Karamarka redali brojni delegati i svi su se oni – osim onog zabludjelog Plenkovića – svojski trsili da se umile šefu. Marljivo su i disciplinirano mamuzali mrtvog konja i dojili mrtvu kravu. Neumorno su kadili i laskali svome neumrlom vođi, a usput mu i gledali kroz prste, kao da nikada nisu čuli onu mudru izreku: tko zlima oprašta, dobrima škodi.

A gosti? Bilo je na kongresu hrpa gostiju i oni su posebna priča! Toliko ulizica, udvarača i uvlakača na jednom mjestu… to odavno nismo vidjeli. Spominjalo se čobane i švercere duhana, haustore i križaljke, muda (ali ne i bubrege), diletante, zajedništvo, hajduke i druge domoljubne forme i sadržaje. Malo blasfemije, malo perverzije, malo groteske i eto ti domoljubne koalicije!

Ipak, najbolji govor na konvenciji nije bio predsjednikov. Junak dana postao je izvjesni Zlatko Šešelja, ili kako se već taj lik zvao. Ovaj anonimus što malo baca na Dučea nekako se dočepao govornice i ukrao svu pažnju za sebe. Prometnuo se u zvijezdu cijelog događaja i zasjenio sve druge govornike. Održao je programatski govor od tri i pol minute u koji je utrpao sav sukus svoje stranke i sve njezine najvažnije ideje i metode: mlataranje rukama, pljuvačku koja štrca iz usta i fraze lišene svakog smisla. Pa ipak, on sasvim sigurno i potpuno zajamčeno nije bio najnesuvisliji govornik toga dana…

Bilo kako bilo, Tomislav Karamarko, čije ime na jeziku Čeroki indijanaca glasi Mrtav a Diše, morat će se vrlo uskoro suočiti sa svojom karmom: onaj tko govori što hoće, morat će slušati što neće. Demontaža je na pomolu. Vicepremijer će postati ve-ce-premijer. Tu ne mogu pomoći nikakvo domoljubiziranje i nikakvo blajburgiziranje.

crni333

 

Facebook komentari

Nenad Horvat

Nenad Horvat
Zlostavljači, ugnjetavači i manipulatori - nećete dugo!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 × 4 =