Početna / Kolumne / Bijaše Učiti / U krevetu s Big Datom

U krevetu s Big Datom

 

U krevetu s Big Datom

Dok u životinjskom svijetu postoji sezona lovostaja,  kod nas ljudi,jednom otvorena,  sezona lova je bez ograničenja.  Svaki dan, svake minute, cijelu godinu, sva godišnja doba, radne i neradne  dane, praznicima i blagdanima mi smo lovina. Također 24/7/365 mi i lovimo…
Nitko više ne cilja na susjedstvo, na slučajne prolaznike kraj izloga našeg dućana. Tržišna ekonomija drži nas cijelo vrijeme pred izlogom, a ujedno i stojimo u njemu, nudeći sve što jesmo ili ono što bi tržište moglo napraviti od nas.
Sve kampanje, dosadne reklame koje nam prikazuju između dvije napete scene filma, precizno je  izabrani trenutak izvučen iz Big Date.
Robert Fulghum  napisao je knjigu ” Sve što treba da znam, naučio sam još u vrtiću”, ali danas bi mogli parafrazirati- sve što znam naučio sam iz reklama…sve što trebam,
a nisam to ni znao, izvukli su o meni iz Life Targetinga. Moje životne navike nisu samo moje, one su  i dio Big Date.
Odavno smo dio neke baze… Od početka: rodilišta, matični uredi, policija, vrtić, škola, kalendari cijepljenja,  osiguratelji, prodavači mješovite robe….banke…prodajni centri, izdavači, fitness centri, organizatori nagradnih igara,  nakladnici… Svi računaju na nas…

I nitko nas više ne čeka- ide prema nama, mi smo dio njihovog godišnjeg plana…
Razvoj tehnologije omogućio je neslućene mogućnosti kako nas pronaći i dobiti k’o od majke rođene.

Nekada je baza podataka značila da netko ima popis imena i prezimena, adresu i broj telefona. Ne moram posebno spominjati da mnoge prodajne strukture u Hrvatskoj još uvijek rade samo s takvim bazama.
Danas svi teže  Life targetingu, Big data sustavima koji su nepresušan izvor informacija o pojedincima, grupama i njihovim mogućim odnosima.
Zar još ne shvaćate vezu između dugoročne vremenske prognoze i rezultata maloprodaje? Razotkriveni smo- svako naše djelovanje, spontano i planirano u svakom trenutku puni neku bazu, a Big data povezuje nas i svakog našeg brata u cijelom svijetu i to u korelaciji sa nezamislivim varijablama- klimatske prilike, doba dana, naša dob, broj cipela, instrument koji smo svirali, svaki lajk na facebooku, svaki odslušani song na YouTubu, svaka transakcija koju smo proveli on-line- oni znaju naš sljedeći korak…

Čini vam se kao da vas računalo prati, razumije što vam može i treba ponuditi, nameće vam izbor kojemu je teško odoljeti? Istina je zapravo vrlo jednostavna: kroz posljednjih desetak godina ostavili smo na internetu i u bazama podataka toliko tragova da smo onima koji nam nude proizvode i usluge potpuno otvorili svoj život. Učinili smo to ne razumijevajući što se događa i onda jednostavno prihvatili da za neku uslugu moramo potencijalnom prodavaču poslati sve što želi znati o nama. Skupilo se tako brdo podataka koji se obrađuju, pohranjuju i izvlače u realnom vremenu.  Dobro došli u vrijeme velikih podataka.

Naravno, sve korporacije koje žele Big Datu u svom poslovanju i spremni su platiti za takva programska rješenja, zaklinju se  da je to zbog bolje ponude svojim korisnicima. Realno, radi se najviše o enormnoj mogućnosti povećanja prihoda.
Koliko netko, u stvari, može izvući podataka o vama?
Jasno je da postoji određena konstanta podataka. Nije sve što mogu izvući od vas koristan podatak. Postoje modeli koji odvajaju “buku” od ” signala”. Ne možete ih zavarati. Na nekoj polusvjesnoj razini znamo  da sve što radimo, netko bilježi kako bi nam “pružio bolju uslugu ili proizvod”.
Možda je prihvaćanje i pomirenje s Big Datom, jedini razuman pristup, ali osjećaj predaje bez borbe nas ne napušta.
Ono što plaši još više od činjenice da smo dio tih Velikih podataka, je spoznaja da se o stvaranju i korištenju istih,  govori potpuno slobodno i bez ustezanja. Gotovo s ponosom. Velike  IT kompanije i njihovi prirodni korisnici- teleoperateri i  banke, ne vide ni jedan etički problem što je svaki podatak s kojim operiraju neka osoba čiju su intimu detaljno prekopali, iščačkali najskrivenije, analizirali i prodaju je bez ustezanja. Pojmovi Stream Computing, Vizualizacija i upravljanje, Upravljanje sistemima, Akceleratori, u stvari skrivaju veliku krađu tuđih života. Naših života.                    Takve kompanije nemaju problem s tim. Njih zanima bolja implementacija i razumijevanje istih zbog bolje prodaje. Njih ne proganja smiju li vas nešto pitati već koje je pitanje pravo, kako bi od vas izvukli maksimum, potpuno vas ogolili. Za vlasnike Big Data, naši su životi podjeljeni u dvije vrste podataka: dinamični ( rijeke) i statični ( oceani). Zato se čine smješni Zakoni o tajnosti podataka kojima strašimo prodavače lonaca i usisavača koji nas zovu u vrijeme Dnevnika.

Najurednije baze podataka postoje u državnim upravama i u želji što dubljeg penetriranja u naše živote,  velike kompanije smatraju da se na otvaranje tih baza zainteresiranima, treba primjenjivati zakon o pravu na pristup informacijama i neke Eu- odredbe koje zagovaraju Open- Big Data sustave.
Dok je kod nas, u Hrvatskoj, sve vezano za Big Datu u povojima, vani već postoje pjesme koje upozoravaju na tu opasnost.
Ne brinite, to što osjećate da vas prate, ne znači da ste paranoični.
Nemojte reći da vam nisam rekla…

Big Data – ” Dangerous”

How could you know, how could you know?
That those were my eyes
Peepin’ through the floor, it’s like they know
It’s like they know I’m looking from the outside
And creeping to the door, it’s like they know

And now they coming, yeah, now they coming
Out from the shadows
To take me to the club because they know
That I shut this down, ’cause they been watching all my windows
They gathered up the wall and listening
You understand, they got a plan for us
I bet you didn’t know that I was dangerous
It must be fate, I found a place for us
I bet you didn’t know someone could love you this much

How could they know, how could they know
What I’ve been thinking?
But they’re right inside my head because they know
Because they know, what I’ve been hidin’
They’re right under my bed, they’re in control

Here they come, yeah here they come
Out of the shadows
To take me to the club because they know
That I shut this down, ’cause they been watching all my windows
They gathered up the wall and ’cause they
I’ve gotta get out of here
Sink down, into the dark
Keep on running
And I’ve gotta get out of here (keep on running)
Sink down, into the dark

You understand, they got a plan for us
I bet you didn’t know that I was dangerous
It must be fate, I found a place for us
I bet you didn’t know someone could love you this much

Nobody’s listening when we’re alone
Nobody’s listening, there’s nobody listening,
No one can hear us when we’re alone
No one can hear us, no, no one can hear us
And I’ve gotta get out of here
Sink down, into the dark
Keep on running
I’ve gotta get out of here (Keep on running)
Sink down, into the dark
You understand, they got a plan for us
I bet you didn’t know that I was dangerous
It must be fate, I found a place for us
I bet you didn’t know someone could love you this much

Facebook komentari

Sanja Bilas

Napiši sad ili zauvijek šuti!

Provjeri i ovo

Kakav prosvjed trebamo?

Danas su djeca izašla na ulicu. Svi u isto vrijeme. Kad se oglasilo prvo školsko …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

11 − 10 =