Početna / Aktualno / U Njemačkoj otkriveni prvi brončani kipovi zviždača

U Njemačkoj otkriveni prvi brončani kipovi zviždača

kipovizvizdacagermanija1

Na jednom od glavnih berlinskih trgova Alexanderplatzu jučer je otkrvena inovativna kiparska postava. Radi se o kipovima poznatih zviždača Bradleya Manninga, Juliana Assangea i Edwarda Snowdena. Kipovi su prirodnih dimenzija, izliveni su u bronci.

Statue su poredane jedna do druge i stoje na običnim stolcima, nalik na one s kojih se nezadovoljnici obraćaju okupljenom mnoštvu na javnim iskazima građanskog neposluha. Do njih stoji četvrta stolica, simbolično prazna.

Ovdje je možda zanimljivo spomenuti reakciju šire javnnosti u prvim satima nakon otkrivanja kipova, kratko nazvanih “Išta za dodati?”. Prije kraja dana desetak se okupljenih prolaznika uspelo na prazno postolje te stalo glasno komentirati i izvikivati stvari koje im smetaju.

”Trojica zviždača doživotno su se odrekli svoje slobode te prihvatili nezahvalnu stigmu izdajnika kako bi nas podsjetili na važnost govorenja i pronošenja istine”– izjavio je autor skulptura, talijanski kipar Davide Domino. Odmah je najavio postavljanje sličnih skulptorskih postava u drugim većim gradovima svijeta, a na temu onoga važnog za javnost u pojedinom društvu.

Već smo izvještavali o jednom ranijem pokušaju u SAD-u da se postavi bista zviždača na istaknuto javno mjesto, te o brzom nesretnom ishodu te priče. Prilično je nerealno očekivati da ova ‘putujuća’ talijanska kiparska družina jednom bude dočekana s razumjevanjem u Americi.

Edward Snowden – Gerila uzvraća udarac

Snimku otkrivanja njemačke instalacije pogledajte na:

 

Izvor: RT

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × two =