Početna / Zanimljivosti / U pripremi je lansiranje Hubbleovog srednjeg brata, naknadno i najstarijeg člana (astronomija)

U pripremi je lansiranje Hubbleovog srednjeg brata, naknadno i najstarijeg člana (astronomija)

 

astrofamilijahubble3

Zamisao o izgradnji inovativnog ‘rasklopivog’ svemirskog teleskopa, koja bi, ako bude prihvaćena, mogla biti realizirana tijekom 2030-ih, potekla je od Association of Universities for Research in Astronomy (AURA). Riječ je o međunarodnoj udruzi koja okuplja znanstvene institucije iz područja astronomije koje upravljaju opservatorijima diljem svijeta.

Dok je svemirski teleskop Hubble još uvijek u funkciji, a njegov nasljednik James Webb s radom kreće tek 2018. godine, znanstvenici već razmišljaju o nasljedniku dotičnog dvojca. Štoviše, novi teleskop, radnog naziva High Definition Space Telescope (HDST), trebao bi biti pravi div u odnosu na Hubble, s 25 puta većom lećom nego što je ona Hubbleova, a nalazio bi se u Lagrangeovoj točki 2, baš kao i James Webb Space Telescope.

Iako se procjenjuje kako bi izgradnja HDST-a koštala od osam do devet milijardi dolara, znanstvenici se slažu da bi nam takav sustav omogućio neviđen uvid u prošlost svemira, počevši od prvih nakupina plina i prašine, formiranih nedugo po nastanku svemira.Jedan od važnijih tehničkih elemenata pri dizajnu HDST-a svakako bi bila i ugradnja internog koronografa, pomoću kojeg bi bilo moguće blokirati svjetlost matične zvijezde, u svrhu boljeg promatranja slabašnog sjaja planeta koji kruži oko navedene.

 

Izvor: Geek.hr

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Povijesno gledajući: Narodna fronta – Socijalistički savez radnog naroda

  NARODNA FRONTA je bio savez radničke klase i drugih demokratskih progresivnih snaga, nastao na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

11 + twelve =