U tem kozmosu

…Dobro ne Chuck Norris, ali bar Segal ili Terence Hill bi bilo dobro biti ponekad. Možda u situaciji kad u ćoravom šoru pred sobom ugledaš 4 skinsa gdje mekeću lancima. Fora je kod tih super junaka što oni nikada ne počinju prvi. A možda bi baš trebali ponekad, onako preventivno. Kao u Kiklopu…

Riješiti ovaj svijet mentalno sakatih, moralno grbavih i duhovno gubavih. No, gdje bi bila ta granica i tko bi ju određivao? Često je taj motiv eksploatiran u književnosti. Camusov Caligula tvrdi da ubijanje oslobađa. O Raskoljnikovu da se ne priča. Lear, Henryci IV, VII…Opsesija neograničene moći i san o posjedovanju mjeseca. Pa još dok smo se u pećinama krvili oko zadnjeg komada mamutovine, zazivali smo više sile ili bilo kakvu providnost koja bi pokazala da nismo jedini i toliko sami na tem kozmosu.

Treba nam heroj. Ovo može riješiti samo on. I BDP. I monetizacije. Kotizacije. Inauguracije. INU, željezare, mljekare i tvornice. Samo on može spriječit sve deložacije. Samo on može nagovoriti branitelje u Savskoj da se vrate svojim kućama. Treba nam Corto Malteze. Ili kapetan Miki. Blek Stena nije nam dosta.

RH je kao društvo, kada bi metaforično to oslikavali, u stanju narkomanije. Ideja da nam je toliko loše da krenemo na svoju krv. Na more. Na naše vene. Bušotine šuteva. Naše laktove pokriti ćemo rukavima da nas ne vide. U plićaku će se brčkati djeca Europe, a izmaglica pučine, gutati će čeličnu, fellinijevsku konstrukciju, našu špricu.

I sad vi meni recite tko to može spriječiti? Zagor Te Nej? Sava Kovačević? Emil Tedeschi?

To što će sa nama biti uopće nije ni važno. Sve će to narod zavariti. Potrošili smo vjeru. 2015 godina smo sumnjali, a sada znamo: Beckett je bio u pravu. Postoji praznina koja je tolika da na kraju urodi nasiljem. Postoji glad koja će te sa djetetom pod ruku dovesti pred Konzum da prosiš. Postoji kraj ovoj frustraciji. Postoji kraj kreditu.

u tem kozmosu

 

 

Facebook komentari

Vjeran Tripčić

Provjeri i ovo

Di ste vi bili 1948

Di ste vi bili 1948.?

Svjetski mir postignut 1945. nikada u potpunosti nije bio stabilan. Naprotiv, računa se da su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × three =